Gitte Heidi Rasmussen er kjent for sine artikler i Vi i Villas danske søsterblad, Idényt. Hun har gitt ut 23 kokebøker, er utdannet husstellærer og kan lage alt fra sushi til grovbrød.
Gitte Heidi Rasmussen er kjent for sine artikler i Vi i Villas danske søsterblad, Idényt. Hun har gitt ut 23 kokebøker, er utdannet husstellærer og kan lage alt fra sushi til grovbrød. Bilde: Thomas Steen Sørensen/Colorrange

Hvilken kjøkkenmaskin er best i test?

Vi har testet syv forskjellige kjøkkenmaskiner i samarbeid med vårt danske søsterblad. Se hvilken kjøkkenmaskin som kom best ut i test her!

Slik testet vi kjøkkenmaskiner:

Hvilken kjøkkenmaskin er det beste valget? Det spørsmålet har vi bedt et antall leverandører besvare ved å velge den av deres maskiner som imøtekommer disse kravene:

  1. Elter en deig ordentlig.
  2. Er sterk nok til å blande og elte uten at ingrediensene slenges opp og fester seg til bollens sider.
  3. Har et godt utvalg av tilbehør, slik at maskinen kan brukes til mange oppgaver og dermed erstatte flere maskiner.
  4. Arbeider uten at den hopper på kjøkkenbenken.
  5. Er lettstelt.

Maskinene ble bedømt punkt for punkt, men også utifra helhetsinntrykket. Til testen fikk vi hjelp av danske Gitte Heidi Rasmussen som er husstellærer, matskribent, konsulent og kokebokforfatter.

Vi testet maskinene ved å vispe eggehvite, blande en rugbrødsdeig og blande en kjøttdeig med nøtter og krydderurter. Vi har ikke testet maskinenes holdbarhet.

 

Assistent: For vanskelig å forstå

Assistent AKM 6290B
Cirka 5290 kr

Det var nødvendig å ta fram bruksanvisningen for å velge riktig redskap. Maskinen virket full av motsetninger, den føltes både gedigen og solid, men det er en vitenskap å få startet den og det overskygger dessverre de positive egenskapene. Da ingrediensene til rugbrøddeigen lå i bollen tok det to minutter før melet begynte og blande seg med vannet, og det forsiktig. Men maskinen blandet skikkelig når den kom opp i høy hastighet. Takket være den avlange deigskraperen på kanten av bollen, sprutet ikke hverken deig eller væske opp. Egghvitene ble ikke spesielt fluffy og det trekker ned. Helhetsinntrykket er at det er en gedigen ingeniørmaskin med en dårlig bruksanvisning.

Effekt: 800 w
Tilbehør:
Eselokk, deigrulle, eltekrok, deigskrape, slikkepott, rustfri bolle (7 l) og dobbelvisp med 3,5 l plastbolle.
Tilbehør som kan kjøpes:
Kjøttkvern, pastaskiver, rivjern, sitruspresse og småkakejern.

www.assistent.nu

 

OBH Nordica: Slenger ut innholdet

OBH Nordica Hercules 6682
Cirka 1990 kr

Den slenger opp ingrediensene lang siden av bollen, mye mer enn de øvrige maskinene i testen. Den ser nesten ut som en Kenwood, men klarte ikke å få tak på deigklumpene langs kanten av bollen og dra dem ned mot midten. Vi måtte stanse maskinen flere ganger for å skrape rent langs sidene og det er tungvindt. Kjøkkenmaskinen hveste og armen ristet litt under arbeidet. I følge leverandøren står det i bruksanvisningen, som vi ikke fikk med, at vispen kan settes tettere inn for å forhindre at maten slenges rundt.

Effekt: 1200 w
Tilbehør: Visp, eltekrok og rørespade.
Tilbehør som kan kjøpes: Småkakesett, blenderkanne, kutte- og rivetilbehør og kjøttkvern. Priser mellom 149 og 799 kroner.

www.obhnordica.no

 

Braun: Meget stillegående

Braun K3000
Produktet har utgått, men finnes enkelte steder for cirka 2500 kr

Makinen har mange funksjoner og mye tilbehør, så her får man mye for pengene. Braun kan det den skal, men den er vanskelig å rengjøre etter bruk. Det er et lite spor på pinnen inne i maskinen og der fester det seg mat som er vanskelig å få bort. Tenk om det fester seg kjøttdeig der! Det er ikke lett å få et godt grep på bollen, men på den andre siden er det ingen risiko for at mel og andre ingredienser slenges opp på benken. Dekselet må sitte på for at maskinen skal starte. Kjøkkenmaskinen skiller seg fra de øvrige ved at den er betydelig stillere.

Effekt: 950 w
Tilbehør: 3 boller med mikse- og røreverktøy og kniver slik at maskinen kan hakke, skjære, vispe og kna.

www.braun.com/no

 

Krups: Visper bedre enn den knar

Krups KA 990T42
Cirka 3500 kr

Maskinen hveser ikke like mye som OBH og Kenwood. Den visper suverent, effektivt, raskt og med fluffy resultat. Med turboknappen går det unna. Det fester seg mindre i vispen enn ved Kenwoods visp, det kan skyldes at vispen har en rundere spiss. Maskinen er ikke så god til å kna deig. Deigkroken er dobbel og den øvre delen er løs. Den burde kunne skrape ned deig fra sidene, men den gjør det ikke. Godt at det da følger med en deigskrape. Til tross for dekselet havner det noe mel på benken når maskinen jobber.

Effekt: 1200 w
Tilbehør: Dobbel deigkrok, visp og deigspade.
Tilbehør som kan kjøpes:
Juicepresse og forskjellig pastatilbehør, mikser, kjøttkvern og minihakker.

www.krups.no

 

Bosch: Liten og hendig

Bosch Styline MUM 56340
Cirka 2350 kr

Ledningen forsvinner inn i maskinen slik som på støvsugere, smart. Sugeføttene i gummi er store og gjør at maskinen står støtt. Det var raskt og greit å få den ut av pakken og tilbehøret kommer i en egen veske. På den andre siden virket de ikke så gedigne, men mer som redskap til små el-visper. En smule vanskelig å bytte deigkrok. Det er andre maskiner som er enklere, men denne arbeider godt og visper akseptabelt. En smidig kjøkkenmaskin til den lille husholdningen.

Effekt: 900 w
Tilbehør:
Ballonvistp, deigkrok, grovvisp, citruspresse, grønnsakkutter med tre skiver, mikser og kjøttkvern.
Tilbehør som kan kjøpes:
Fruktpresseforsats, kakesprøyte og flere skjæreskiver.

www.bosch-home.no

 

Kenwood: Solid maskin og best i test

Kenwood Major Premier KMM770
Cirka 3800 kr

En meget god kjøkkenmaskin. Knappen til å stenge og åpne maskinen er irriterene, men maskinen visper, blander og knar suverent. Det svake punktet er armens klikksystem, for lokket hoppet opp da vi blandet kjøttdeig. Vi savnet et håndtak på bollen. Hastigheten imponerte ikke for det tok lang tid før det hendte noe.  Årsaken er at vispene er spisse og bare en del av den er i kontakt med eggehvitene. Men de var perfekt vispet da de var ferdige. Skjermen er et pluss, den har en luke for hullet slik at det ikke spruter.

Effekt: 1200 w
Tilbehør:
Visp, K-spade, deigkrok og ismikser.
Tilbehør som kan kjøpes:
Ismaskin, pastaapparat, universalkvern, melkvern, potetskreller, råkostjern, foodprosessor, kjøttkvern, moseapparat og sitruspresse.

www.kenwoodworld.com

 

Kitchen Aid: Mest brukervennlig

KitchenAid Artisan 150EER
Cirka 3900 kr

En fantastisk lekker kjøkkenmaskin som appellerer til kvinner. Det svake punktet er fjæren hvor maten spruter opp. Dekselet sitter ikke spesielt godt ettersom den ikke dekker hele bollen, må man være nøyaktig når den monteres. Maskinen knar ikke like godt som den mikser og blander, så vi måtte stoppe maskinen for å skrape ned deig fra kantene av bollen. Det er veldig enkelt å stelle maskinen og man trenger ikke å presse armen hardt. Bollen er suveren å holde i når den skal flyttes eller når røren skal helles ut i en form.

Effekt: 300 w
Tilbehør:
To deigkroker, flat visp, ballongvisp og sprutbeskyttelse.
Tilbehør som kan kjøpes:
Visp med fleksikant, moseapparat, pølsehorn, kjøttkvern, råkostjern, ekstra trommel (til råkostjernet), sitruspresse, boksåpner, ingrediensbrett, korn- og krydderkvern, ismaskin, glassbolle, pastavalser, raviolimaskin og pastapresse.

www.howard.no

26. januar 2012
Mer om Kjøkkenmaskiner

Derfor bør du putte en sitron i oppvaskmaskinen

Har du lagd noe syrlig og sitter igjen med en halv sitron? Ikke kast restene i søpla! Oppvaskmaskinen din elsker nemlig sitron!

Derfor må du ikke sette glassene opp-ned

Setter du glassene opp ned for å forhindre at de støver ned? Da risikerer du å ødelegge glassene permanent.

Så lett rengjør du mikroen med sitron

Vi tester knepet som tryller bort den inngrodde skitten i mikrobølgeovnen på bare noen minutter. Alt du trenger er en sitron!

Plassmangel i kjøkkenskapet? Disse 9 tingene må ut

Det fyller seg raskt opp i kjøkkenskapene - vi hjelper deg med å rydde!  

5 smarte kjøkkenmaskiner med wifi som gjør livet enklere

Vi bruker apper og elektroniske maskiner daglig. Hvorfor ikke la appene gjøre jobben på kjøkkenet også? Her er 5 smarte kjøkkenmaskiner som gjør hverdag...

Annonsørinnhold

Vet du hva denne ventilen brukes til?

Denne kan være årsåken til at du må betale mye mer hvis uhellet er ute og du får vannlekkasje på kjøkkenet ditt.

Vasker du opp i en skitten oppvaskmaskin?

Har du husket å rense oppvaskmaskinen? Den kan nemlig gjemme på ubehagelige overraskelser.

Grunnen til at du ikke burde skylle tingene du putter i oppvaskmask...

Skal serviset skylles før det settes i oppvaskmaskinen? Du tror kanskje det, men vi gir deg fire grunner til hvorfor du bør la være.

Derfor bør du skaffe deg en "slow cooker"

Har du vurdert å skaffe deg en langtidskoker? Her er hvorfor - eller hvorfor ikke - du bør ha en stående.

Rengjør blenderen på 30 sekunder

Det kan være tungvint å vaske blenderen. Heldigvis finnes det et enkelt triks som løser problemene på bare noen sekunder.

Matbloggernes favorittredskaper

Se hva Anne Brith og tre andre matbloggere ikke kan klare seg uten på kjøkkenet!

Rengjort disse i det siste?

Når rengjorde du egentlig kaffetrakteren, vannkokeren, vaffeljernet eller mikrobølgeovnen sist? Slik gjør du det rent!

10 geniale ting til kjøkkenet

Her er kjøkkendingsene du ike visste at du trengte - før nå!

Test av kaffemaskiner

Er du en kresen kaffedrikker? Da vet vi hva du bør ønske deg til jul. De siste månedene har Vi i villa testet tre frittstående kaffemaskiner i topp­sjik...

Høstens heteste kaffetrender

Nordmenn ligger på verdenstoppen i kaffedrikking. Vi drikker i snitt 4,5 kopper kaffe hver dag og vi nyter mer og mer kaffe mot slutten av året.