Hvilken løk er normal? Og hva er forskjellen?
Hvilken løk er normal? Og hva er forskjellen? Bilde: iStock

Løk - hva er forskjellen på rødløk, salatløk, sjalottløk og gul løk?

Hvilken løk bruker vi når vi lager mat og hva vokser i hagen? Bli kjent med rødløk, salatløk, gul løk og vårløk.

5 forskjellige løktyper 

Løk er en unnværlig ingrediens i de fleste kjøkkener. Men løk er ikke bare løk, både smak og sort kan variere. Her er 5 av de mest brukte løktypene i norsk matlaging med tips til hvordan du kan bruke dem. 

Vanlig løk også kjent som gul løk. 

Vanlig gul løk 

Denne typen tilhører kepaløk-slekten, som faktisk tilhører liljefamilien. 

Gul løk er så vanlig at du kan gråte over det - bokstavelig talt. Det er på grunn av denne saftige løken at vi gråter de salte tårene, mest, når vi skjærer dem. 

Gul løk har en skarp smak når den er rå, derimot blir den søtere desto lengre den blir kokt eller stekt. Det er dette som er magien ved løken. 

Gul løk har navnet på grunn av fargen på det ytre skallet når den har fått ligge litt. Gul løk har lang holdbarhet, hvis du holder den kjølig, tørt og mørkt kan de holde seg i opptil et år. 


Rødløk ere en farget og litt mildere variant av den gule løken. 

Rødløk 

Den røde eller lilla løken minner veldig om vanlig gule løk. Rødløk er en god erstatning til gul løk hvis du vil unngå at tårene renner når du skal skjærer den eller hvis du foretrekker en mindre skarp smak. Rødløk er spesielt god i salater, salsa og i andre retter som krever rå løk, men der løken ikke trenger å tiltrekke seg all oppmerksomheten. 

Hvis du tilbereder rødløk, vil de klare rødlige fargene vannes ut. Hvis rødløken er for sterk til å spises rå, kan du tone smaken ned ved å la dem trekke litt i vann før du tilbereder dem. 


Sjalottløk - eller shallots på engelsk og eschalots på fransk. 

Sjalottløk 

Sjalottløk er gul løkens fetter. I butikken koster de alltid litt ekstra sammenlignet med vanlig løk, og mange kokker foretrekker sjalottløk fremfor vanlig gul løk i matlagingen. I en bearnaisesaus brukes for eksempel alltid sjalottløk. 

Sjalottløk er avlang og mindre enn vanlige gule løk, og de vokser i klaser. Sjalottløk kan ikke sås, men skal alltid settes. 

Navnet “sjalott” har sin opprinnelse tilbake til oldtidens hellas, det viser til den fønikiske byen Ashkelon, som grekerne assosierte med nettopp løk. 

Som navnet antyder er salatløk god i salater. Smaken er med dempet og overdøver ikke de andre smakene som for eksempel tomat. 

Salatløk 

Salatløk kalles på engelsk for “white onion” (hvit løk). Løkens hvite skall skiller seg mest fra gul løken i fargen. Smaken er imidlertid litt mer frisk og mild, noe som gjør at den passer perfekt i salater. Den milde smaken overdøver ikke andre smaker som for eksempel tomater, salaten eller andre friske grønnsaker. Skinnet på salatløk er ofte litt tynnere enn på en vanlig løk, og fruktkjøttet er også mykere. 

Vårløk er tilgjengelig hele året i Norge. I det fri modnes de imidlertid ikke før sommeren. 

Vårløk

Vårløk er faktisk en vanlig løk som er raffinert. I vekst ligner vårløk på purre, men hvis du lar dem ligge lenge nok, vil de fleste vårløker til slutt bli til en normal løk. 

Vårløk bør egentlig hete sommerløk, fordi det først er i juni man kan høste dem. Imidlertid er friske vårløker tilgjengelige hele året rundt. Utenfor sesongen (juni-oktober) kommer de til Norge fra utlandet eller fra drivhus. 

Både den grønne toppen og det hvite skaftet kan spises. Vårløk kan ofte holde seg lengre en hva man tror, hvis du skyller og renser dem kan de holde seg i ca. en uke i kjøleskapet. 

Hvis vårløk blir myke og kjedelige, kan de regenerere seg hvis du setter dem i iskaldt vann i relativt kort tid. Vårløk kan også fryses. Hell kokende vann over vårløken ( ca. et minutt) og legg dem til avkjøling, deretter i fryseren. På den måten har du alltid vårløk tilgjengelig i fryseren hele året rundt. 

6. november 2019
Mer om Kjøkken

Kanelboller med mandelfyll

Disse deilige kanelbollene er perfekte til deg elsker boller. Og når du først har prøvd disse mandelfylte kanelbollene, blir du ganratert hekta.

Squashvafler med laksemousse

Elsker du vafler og vil du aller helst spise det til morgen, middag og kvelds? Med denne sunde og fantastisk gode oppskrifte kan du nyte vafler på en...

9 grep til å fornye kjøkkenet

Du trenger ikke å kjøpe en helt nytt kjøkken for å realisere drømmen om fornyelse. Her er 9 tips til kjøkkenoppussing som ikke krever at du tømmer...

Oppskrift: Slik lager du klimavennlig dansk smørrebrød

Du kan enkelt lage “lækre” klimavennlige smørrebrød som er en favoritt for mange og som imponerer gjestene. Her får du to oppskrifter fra Knorr på Klimavennlige smørrebrød.

Derfor skal du ALLTID ta et bilde av komfyren din før du reiser

Med dette smarte trikser kan du lett slippe å uroe deg når du er på ferie.

Slik lager du en klimavennlig burger

Du kan fint fortsette å spise dine favorittretter, samtidig som du passer på klimaet. Det handler bare om å bruke de riktige ingrediensene. Her får du...

Fargerik forrett med reker, mango og avokado

Noen ingredienser passer perfekt sammen. Slik er det med reker, mango og avokado. Prøv den eksotiske varianten av en rekesalat i en versjon som appellerer til alle smakssansen. 

Hvordan fjerner man lettest etiketter fra glass?

Synes du også det er vanskelig å få av etiketter og det klistrete limet fra gamle syltetøyglass? Vi viser deg den letteste løsningen her.

Slik får du ryddig og stilfullt kjøkken

Med enkle grep kan du gjøre kjøkkenet ditt lettere å rydde, og langt mer elegant.

Vakker kjøkkenserie fokuserer på bæredyktighet

Den nye intuitive kjøkkenserien fra Electrolux skal hjelper deg med matlagingen og skal redusere både matsvinn og energiforbruk. Aldri før har det vært så enkelt å lage mat til perfeksjon mens vi fokuserer på bærekraftighet på kjøkkenet.

Klimadebatten har påvirket nordmenns matvaner

1 av 6 i Norge mener at deres personlige valg av matvarer påvirker miljøet, og at mindre kjøtt og matsvinn er de mest effektive tiltakene for å redusere...

Slik holder du støpejern rent

Visste du at du kan ha støpejernspannen hele livet hvis du renser dem riktig? Les disse rådene, så kan du fremover passe godt på pannene.

Få ut flis med dette smarte trikset

Auda, flis i fingeren! Det kan være vanskelig å fjerne, men her er et smart triks du kan prøve neste gang - nemlig olje!

Stefan reddet kjøkkenbenken med en gulvflis

Kjøkkenbenken ble stygt forbrent av en varm kjele. Men se så kul den ble med en innfelt gulvflis istedet!

Slik lager du en klimavennlig lasagne

Uansett om vi har ambisjoner om å kutte ned på kjøtt bruken, kan det være en utfordring å tenke kreativt når man skal handle inn til middag. derfor har...