Med disse enkle triksene blir du en litt bedre kokk.
Med disse enkle triksene blir du en litt bedre kokk. Bilde: iStock

14 triks som forbedrer matlagingen din

Små triks kan gjøre stor forskjell på kjøkkenet. Her er 14 enkle hacks som gjør matlagingen din hakket mer imponerende – og velsmakende!

Matlaging går ikke alltid helt som du hadde planlagt... Noen ganger er det bare et lite triks som står mellom fiasko og suksess. Her er 14 smarte råd som gjør matlagingen din litt proffere, uansett om målet ditt er å steke den perfekte biff eller gi kaffen litt ekstra god smak. 

14 tips til bedre matlaging

1. Legg rå løk i vann

Hvis du synes rå løk smaker en anelse for sterkt, kan du legge løkterningene eller -ringene i litt kaldt vann. Det trekker ut sulfatene og fjerner litt av skarpheten. Etterpå kan du trygt bruke løken som tilbehør til maten.

2. Krydre kaffen

Litt salt og kanel kan gjøre underverker for kaffen din! Tilsett litt av begge deler til kaffepulveret før du brygger kaffen: Saltet vil gjøre kaffen mindre bitter, og kanelen gir god smak. Det er ikke mye salt som skal til, og kanel tilsetter du etter smak og behag.   

3. Bruk buljong i stedet for vann

Skal du koke ris, bulgur, quinoa eller lignende er det en god idé å bruke buljong eller fond i stedet for rent vann. Det gir retten mer smak og dybde. 

4. Salt saftige grønnsaker

Hvis du lager en salat og bruker saftige grønnsaker som tomat, paprika og løk, kan det være lurt å salte dem før du blander dem i salaten. Ikke så mye for smakens skyld, men for å trekke ut overflødig væske. Da blir salaten sprø i stedet for våt og slapp. Vær forsiktig med mengden salt!

5. Salt i bakverk

Når du baker er det alltid smart å tilsette en klype salt, også om du baker kake eller annet søtt bakverk. Det skal ikke mye til, bare en liten halv teskje per porsjon. Bruk den salttypen du liker best. 

6. Bruk peanøttsmør eller sennep i sauser og stuinger

Både sennep og peanøttsmør kan gi ekstra smak i både sauser, stuinger og gryteretter. Peanøttsmør gir dessuten litt tykkere konsistens til stuingen. Smaken skal selvfølgelig passe til retten, men du kan alltid smake deg frem til rett mengde og kombinasjonsmuligheter.

7. Bruk balsamicoeddik

Balsamicoeddik er deilig i mange sammenhenger: Drypp litt balsamico på friske jordbær, stekte grønnsaker eller kanskje spesielt nudelretter – det gir en ekstra spiss på smaken! 

8. Bruk brødrasp i burgerne

Når du lager hjemmetlaget burger, bør du vurdere å tilsette litt brødrasp til kjøttet. Det bidrar til at burgerne blir saftige, holder formen og gir dem en sprø skorpe på den helt riktige måten.  

9. Brun kjøttet riktig

Hvis du skal brune en biff, kotelett eller lignende, bør du først klappe kjøttet tørt med litt kjøkkenpapir og salte det. Neste steg er å sørge for at pannen ikke er for full. Bruk gjerne en panne i stål eller støpejern, og husk at den skal være skikkelig varm før du legger biffen i. 

10. Bruk vodka i paideigen

Vodka fungerer til mye annet enn drinker – for eksempel for å lag en sprø paideig! Vodka består nemlig av 60 prosent vann og 40 prosent etanol, så du kan tilføre mer væske i deigen, noe som gjør den lettere å jobbe med. Hvis du bare bruker vann, kan deigen bli seig.

Alkoholen fordamper når deigen blir stekt, så vodkasmaken forsvinner, mens bakverket blir deilig flakete og lett. 

11. Bruk kalde ingredienser til wienderbrød og lignende

Skal du bake croissanter, wienerbrød eller annet bakverk der det ferdige produktet skal være smøraktig og flakete? Husk da at ingrediensene bør være kalde! Det gjelder både smør, mel, sukker og vann i oppskriften. Da blir resultatet enda bedre.

Salte kjøttet med grovt salt i god tid før steking. Foto: Getty Images. 

12. Få en sprø overflate på biffen

Blodige biffer smaker ekstra godt hvis de har en sprø overflate. Det oppnår du ved å salte kjøttet før du steker det. Bruk helst en grovere salttype, siden du risikerer for salt kjøtt ved å bruke den fineste typen. La kjøttet trekke i en time per 2,5 cm. Det vil si at hvis biffen er 2,5 cm tykk, skal den trekke i en time. 

Når kjøttet har trukket, tørker du av saltet så det passer din smak. Klapp biffen tørr med tørkerull. Og så er det bare å steke på sterk varme. 

13. Hold knivene skarpe

Skarpe kniver skal rengjøres og oppbevares korrekt for å vedikeholde skarpheten. De bør alltid vaskes for hånd, aldri ligge i bløt over lengre tid og bør helst oppbevares i en treblokk i stedet for i skuffen. I tillegg er det en god idé å bruke en trefjøl, som er mindre hardt for kniven. 

14. Temperer tallerknene

Skal du servere noe varmt eller kaldt, kan det lønne seg å matche tallerknens temperatur sånn ca med rettens. Er det en varmrett, kan tallerknen gjerne være lun, og om retten er kald, kan du sette tallerknen i kjøleskapet først. På den måten holder maten bedre temperaturen, og gjestene dine får den best mulige matopplevelsen. 

Lyst på flere triks og tips som gjør hverdagen litt bedre? Meld deg på vårt nyhetsbrev! 

Kilde: Buzzfeed.   

4. januar 2017
Mer om Mat

Slik skjærer du avokado

Å skjære avokado er som å sykle. Når du først har lært deg dette geniale trikset, glemmer du det aldri.

VIDEO: Slik skjærer du løk

Denne teknikken for å hakke løk er genial, effektiv og rask!

Du har åpnet isbitposen helt feil i alle år!

Nå kan du endelig slutte å irritere deg over at isbitene flyr i alle mulige retninger.

Dette er den ideelle oljen til steking

Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

Nå er honning godkjent som hostemedisin

Helsedirektoratet har oppgradert honning fra å være et gammelt kjerringråd til å offisielt være en god kur mot hoste.

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på. 

Derfor smaker usunn mat så godt

Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

4 gode grunner til at du bør spise mer sjokolade

Gode nyheter til alle sjokoladeelskere! Flere studier viser faktisk også at mørk sjokolade er bra for helsen din.

Slik fryser du brødskiver – og bevarer smak og konsistens

Joda, det er mulig å holde brødet ferskt, selv om du fryser det. Bare du kan denne teknikken. 

Denne maten går (nesten) aldri ut på dato

Selv om maten har gått ut på dato, kan du risikere å kaste mat som kunne brukes. Vi har samlet syv matvarer som du fint kan ha i skapet i lang tid.

10 matvarer du alltid bør ha i kjøleskapet

For en sunn og kjapp middag hver eneste dag, bør du alltid kjøpe med deg disse råvarene hjem fra butikken.