Det kan være vanskelig å holde seg unna usunn mat, og det er det en helt naturlig forklaring på.
Det kan være vanskelig å holde seg unna usunn mat, og det er det en helt naturlig forklaring på. Bilde: iStockphoto

Derfor smaker usunn mat så godt

Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

Trangen til å innta usunn mat skyldes at den ofte inneholder mye fett, salt og sukker. Dette er noe vi hungrer etter fra naturens side.

Kroppen har for eksempel bruk for karbohydrater så vi kan få energi til musklene. Karbohydrater er sukkerstoffer og fås blant annet gjennom frukt og matvarer med tilsatt sukker.

Når vi har sukkersug, er det altså biologisk bestemt.

Vi hungrer etter bestemte ting 

Nettstedet videnskap.dk har undersøkt hvorfor mennesker har en trang etter usunne matvarer.

Ifølge nettstedet er mennesket utviklet til å gå etter fire forskjellige egenskaper i matvarer:

  • Fett
  • Karbohydrater
  • Protein
  • Sprøhet

De tre førstnevnte er næringsstoffer, hvor fett smaker av fett, søt smak indikerer karbohydrater og umami er smaken av lettfordøyelig protein. Sprøheten indikerer at matvaren er frisk.

Næringsstoffene er livsnødvendige for oss, og derfor er vi innrettet slik at vi hele tiden prøver å få tak i dem.

– Det er meningen at vi biologisk reagerer på det vi spiser. Vi liker å spise de tingene som indikerer at de har høyt innhold av det vi trenger, nemlig fett, karbohydrater og proteiner, sier førstamanuensis Michael Bom Frøst ved Førdvarevidenskab ved Københavns Universitet til videnskap.dk.

Tiden har endret seg, men driftene består

Det er altså ikke så merkelig at vi hungrer etter søte, salte og fettholdige matvarer.

Ifølge Frøst, som blant annet forsker på gastronomi og opplevelsen av smak, har historisk sett tilgangen til karbohydrater vært begrenset, og derfor var det viktig å få i seg så mye som mulig når man fant det.

– De samme driftene eksisterer i dag, men adgangen til de energitette matvarene har blitt bedre, sier Frøst.

Kroppen kjenner ikke forskjell på frukt og godteri

Både frukt og godteri inneholder mye sukker. Som nevnt er sukker karbohydratrikt, og smaker naturligvis søtt.

Hjernen kjenner ikke forskjell på den søte smaken i frukt og den søte smaken i godteri, selv om det er stor forskjell på sukkerinnhold og sukkerstoffer.

Når vi spiser noe søtt, vil hjernens nytelsessenter aktiveres av smaken og begynner å skille ut dopamin.

– Det er en grunnleggende biologisk drift som gjør at vi har spist de tingene vi har trengt. Nytelsessenteret i hjernen blir påvirket og sier: «Mer av det, takk» Derfor er det vanskelig å la være å fortsette å spise godteri før skålen er tom, forklarer Frøst.

Det var smart den gangen vi var nødt til å lete etter karbohydratene. Men i dag er det begrensningens kunst som gjelder, og det gjelder å holde seg selv i ørene for å ikke få i seg for mye karbohydrater.

Lur hjernen

Heldigvis kan vi lure hjernen.

Det kan vi for eksempel gjøre med å gi sunne matvarer noen av de egenskapene som de usunne matvarene har.

Frøst peker som eksempel på eplebiter som både er sprø og søte og dermed indikerer både karbohydrater og friskhet, men ikke er så usunne som potetchips eller godteri.

– Eplebiter har noen av de samme gjenskaper som de usunne matvarene, men med et mye lavere kaloriinnhold, sier han.

Et annet eksempel er å spise nøtter i stedet for godteri. Nøtter både sprø, salte og søte, samt at de er naturlig kilde til protein. Du kan også lage chips av rotfrukt i ovnen få den søte og salte smaken.

21. september 2017