Bilde: Getty Images

11 typiske feil du gjør når du koker pasta

Mat

Å koke pasta er ikke bare å koke pasta. Her får du tips til hvordan du koker pasta helt riktig.

Å lage den perfekte pasta er ikke så lett som mange tror. Det krever nemlig mer enn kokende vann og en håndfull pasta.

Bli kokere på hvilke feil du bør unngå – og du vil lage perfekt pasta fremover!

1. Du velger feil form

Mange av oss tror at pastaens form utelukkende handler om utseende. Men slik er de ikke. Det er et formål med de aller fleste pastaformer.

Derfor bør du alltid bruke pastatypen som står oppgitt i oppskriften. Hvis du ikke har den spesifikke pastaen, bør du bruke pasta som er i samme kategori. 

Disse hovedkategoriene gjelder for pasta:

Store rør (Penne & Rigatoni)

Skruer (Ritoni & Gemmeli)

Sløyfer (Farfalle)

Tynne tråder (Spaghetti & Linguine)

Bredere tråder (Fettuccine, Pappardelle)

2. Du følger ubetinget tiden på pakningen

Tiden som står angitt på pakningen bør ses på som et forslag og ikke noe du må følge regelrett. Det skjer nemlig ofte at pastaen ikke har kokt lenge nok, og det er ikke nødvendigvis fordi det står feil på pakningen.

Det er nemlig mange ting som spiller inn, og som kan påvirke pastaens koketid. Det kommer eksempelvis an på hvilken gryte du bruker, og hvor land tid det tar å koke opp vannet igjen etter at du har helt i pastaen.

Smak derfor kontinuerlig på pastaen i intervaller på 30 sekunder etter den er kokt ferdig etter instruksene på emballasjen. På den måten sikrer du at pastaen din ikke blir underkokt.

Koketiden kommer også an på om du ønsker at pastaen skal være al dente eller ikke, altså om den eventuelt skal ha litt tyggemotstand.

3. Du overbaker pastaen

Når du lager lasagne eller andre retter som krever at pastaen bakes, skjer det ofte at pastaen blir overtilberedt.

Det skyldes hovedsakelig at mange glemmer at pastaen tilberedes videre – også etter at den er tatt ut av ovnen.

Derfor skal du alltid ta ut pastaen cirka 10 minutter før den egentlig er ferdig.

4. Du salter ikke vannet nok

Dette er nok den mest utbredte feilen. Du glemmer simpelthen å salte vannet tilstrekkelig, som resulterer i at pastaen ikke smaker noe særlig.

Hvis du for eksempel koker nudler, bør vannet være like saltet som sjøvann. Du skal derfor ikke være så redd for å ha salt i vannet.

Mye av saltet forsvinner nemlig når du heller vannet i vasken. Noe som leder videre til neste punkt...

5. Du heller alt vannet i vasken

Når du skal helle av vannet til pastaen, bør du ikke helle av alt. Du kan nemlig bruke vannet til forskjellige sauser, eksempelvis mer saltede sauser som olivenolje-baserte sauser.

Vannet hjelper dels med å tynne ut sausen, så du lettere kan fordele den i pastaen.

6. Du bruker for lite vann

Hvis du vil unngå at alt vannet er fordampet før pastaen er ferdig kokt, bør du tilsette minst 6 liter vann for hver halve kilo pasta du skal koke.  

Bruk derfor heller for mye vann enn for lite. Vannet som blir igjen kan du jo dessuten bruke til noe annet!

7. Du skyller pastaen til sist

Mange skyller den kokte pastaen med vann etter den er kokt ferdig. Dette er ofte for å stoppe kokeprosessen og for å kjøle ned pastaen. Dette bør kun gjøres dersom pastaen brukes i en kald salat.

Årsaken til dette er at deler av smaken fjernes når du skylder pastaen.

8. Du lar pastaen stå for lenge før du tilsetter sausen

Pasta som står for lenge uten saus blir klistrete og gummiaktig i konsistensen. Derfor kan du med fordel lage sausen mens pastaen koker, eller som det første du gjør når du begynner på retten.

9. Du tilsetter olje til pastaen

Mange tilsetter olje for å unngå at pastaen klistrer seg sammen. I stedet for å tilføye olje, kan du la vannet koke – og hele tiden koke.

Oljen går ofte nemlig dårlig sammen med sausen du skal ha over pastaen i etterkant.

10. Du lager for mye pasta

Pasta utvider seg når det kokes. Som hovedregel er en håndfull spaghetti nok til at en personlig blir mett.

Du kan også bruke denne smarte delen av pastaskjeen til å måle opp porsjoner.

11. Du bruker feil kjele

Desto større gryte jo bedre. Mange velger en for lite gryte når de koker pasta. Dette resulterer i at halvparten av pastaen ikke blir kokt ordentlig.

Sørg derfor alltid for å bruke en stor gryte når du koker pasta.

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

11. oktober 2016
Mer om Mat

Du har åpnet isbitposen helt feil i alle år!

Mat Nå kan du endelig slutte å irritere deg over at isbitene flyr i alle mulige retninger.

Dette er den ideelle oljen til steking

Mat Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

Nå er honning godkjent som hostemedisin

Mat Helsedirektoratet har oppgradert honning fra å være et gammelt kjerringråd til å offisielt være en god kur mot hoste.

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna. 

10 utrolige kaker for gutter (og tøffe jenter)

Mat Har du eventyrlystne barn som fortjener en kake utenom det vanlige? Da MÅ du se disse 10 elleville kakene.

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

Mat En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Slik baker du  gode rundstykker

Mat Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer. 

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!  

Pasta lagret i romtemperatur kan være dødelig

Mat De fleste av oss har spist gamle pastarester. Men visste du at pasta som har stått lenge i romtemperatur kan være direkte dødelig?

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Mat Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring. 

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.