Bilde: Getty Images

Hvilke matvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En av disse matvarene trenger du ikke å skylle i vann. De tre øvrige skal skylles i vann. Se hvilke matvarer alltid skal under kranen og hvilke som ikke trenger å skylles.

De fleste grønnsaker har godt av å skylles. Eller rettere sagt: Vi har godt av at de skylles for å unngå bakterier som salmonella.

Alle vet at mat som salat, bær og epler skal skylles i vann. Her spiser man jo også skallet. Men også grønnsaker og frukt hvor skallet kastes har godt av å skylles.

Skyll alltid disse matvarene

Alle frukter og grønnsaker med uspiselig skall

Meloner har jo et tykt og solid skall, så hvordan skulle bakterier og annet kunne slippe inn til fruktkjøttet?

Det kan skje ved oppskjæring og når det flyttes på melonstykker. Utenpå melonen kan det være både salmonella og norovirus.

Skyll og skrubb melonen med en børste før du deler den opp. Meloner ligger på bakken og modnes, og derfra kan det overføres bakterier som kan gjøre deg syk. 

Det samme hensyn gjelder andre grønnsaker og frukter med skall. Du bør for eksempel alltid vaske: Avocado, papaya, kiwi og bananer (hvis de skal deles og spises i biter.

Alle grønnsaker og frukter uten skall

Gulerøtter

Gulerøtter må vaskes og skrubbes, uansett om du spiser dem med eller uten skall. 

Krydder

Friske krydderurter fra urtehagen er alltid et pent syn på middagsbordet. Krydderurter skal alltid ha et rensende bad, innen de brukes i maten. Klipp av stilken og rens bladene grundig. Tørk krydderurtene i et tørkehåndkle eller bruk en salatslynge.

Bær

Alle bær skal skylles. Det gjelder også frosne bær. På veien til din fryser kan bærene ha blitt håndtert av mange personer, og der med inneholde bakterier.

Spirer

Skyll alltid spirer. Gjør det i et dørslag under kaldt, rennende vann. Ikke la spirene ligge for lenge, spis dem kort tid etter innkjøp. 

Matvarer som ikke trenger å skylles

Egg

Alle har jo hørt om forbindelsen mellom egg og salmonella, men det er ikke nødvendig å skylle eggene. 

Egget er utstyrt med en beskyttende hinne inne i egget som blir dannet før hønen legger egget. Hinnen forhindrer inntrengende luft og bakterier. Hinnen kan ødelegges om egget vaskes og på den måten bli mer sårbart for bakterier. 

Egg som er kjøpt i butikken er allerede vasket, så her er hinnen borte. Derfor skal eggene raskt inn i kjøleskapet. 

Kylling

Ingen spiser rå kylling. Kylling skal alltid stekes eller tilberedes på høy varme. Det tar livet av bakterier i kjøttet. Hvis du skyller skyller kyllingkjøttet, kan man risikere at bakteriene havner på andre tilhørende matvarer eller på skjærebrettet. 

Fisk

Som med kylling er det ikke nødvendig å vaske fiske før tilberedning. Varmen på pannen eller ovoen tar effektivt livet av uønskede bakterier. 

Kilde: Idenyt.dk

31. mai 2018
Mer om Mat

Slik skjærer du avokado

Å skjære avokado er som å sykle. Når du først har lært deg dette geniale trikset, glemmer du det aldri.

VIDEO: Slik skjærer du løk

Denne teknikken for å hakke løk er genial, effektiv og rask!

Du har åpnet isbitposen helt feil i alle år!

Nå kan du endelig slutte å irritere deg over at isbitene flyr i alle mulige retninger.

Dette er den ideelle oljen til steking

Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

Nå er honning godkjent som hostemedisin

Helsedirektoratet har oppgradert honning fra å være et gammelt kjerringråd til å offisielt være en god kur mot hoste.

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Slik baker du  gode rundstykker

Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer. 

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!  

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på. 

Derfor smaker usunn mat så godt

Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

4 gode grunner til at du bør spise mer sjokolade

Gode nyheter til alle sjokoladeelskere! Flere studier viser faktisk også at mørk sjokolade er bra for helsen din.