Bilde: iStockphoto

Hvilken side av aluminiumsfolien skal opp?

Den blanke og matte siden på aluminiumsfolie har ulike egenskaper. Her får du vite hvilken side som skal inn mot maten.

De aller fleste av oss bruker aluminiumsfolie undermatlaging. Og da dukker ofte spørsmålet om den blanke eller matte siden skal inn mot maten.

Og det er ikke helt uten betydning hvilken side du bruker når du for eksempel skal varme opp matrester i stekeovnen.

Forskjellen er ikke stor

Den matte siden er nemlig litt bedre til å ta i mot varmestråling enn den blanke, som reflekterer litt mer av strålingen.

J. Hanlon som har skrevet boken Handbook of Package Engineering, har også målt aluminiumsfoliens varmledende egenskaper. Han kom frem til at den blanke siden av alufolie reflekterer 88 prosent av varmestrålingen.

Og selv om maten din nok blir varm uansett, så blir den altså litt fortere varm med den blanke siden innover.

En annen fordel med legge maten på den blanke siden av aluminiumsfolien, er at dette i større grad forhindrer maten å sette seg fast i folien. 

Du bør legge maten på den blanke siden av sølvpapiret, med den matte siden utover. Foto: iStockphoto

Derfor har aluminiumsfolien en blank og matt side

Grunnen til at aluminiumsfolie har en blank og en matt side skyldes måten den blir produsert på.

Alufolien er nemlig kun 0,1 mm tykk, og det er for tynt til at den kan kjøres gjennom valsene på fabrikken.

Derfor legges folien dobbelt, og den siden som vender mot valsen blir blank, mens siden som vender utover blir matt.

Kilde: Samvirke.dk

 

18. januar 2018
Mer om Mat

Slik skjærer du avokado

Å skjære avokado er som å sykle. Når du først har lært deg dette geniale trikset, glemmer du det aldri.

VIDEO: Slik skjærer du løk

Denne teknikken for å hakke løk er genial, effektiv og rask!

Du har åpnet isbitposen helt feil i alle år!

Nå kan du endelig slutte å irritere deg over at isbitene flyr i alle mulige retninger.

Dette er den ideelle oljen til steking

Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

Nå er honning godkjent som hostemedisin

Helsedirektoratet har oppgradert honning fra å være et gammelt kjerringråd til å offisielt være en god kur mot hoste.

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Slik baker du  gode rundstykker

Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer. 

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!  

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på. 

Derfor smaker usunn mat så godt

Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

4 gode grunner til at du bør spise mer sjokolade

Gode nyheter til alle sjokoladeelskere! Flere studier viser faktisk også at mørk sjokolade er bra for helsen din.