Hvilken side av aluminumsfolien skal opp?

Mat

Den blanke og matte siden på aluminiumsfolie har ulike egenskaper. Her får du vite hvilken side som skal inn mot maten.

Bilde: iStockphoto

De aller fleste av oss bruker aluminiumsfolie undermatlaging. Og da dukker ofte spørsmålet om den blanke eller matte siden skal inn mot maten.

Og det er ikke helt uten betydning hvilken side du bruker når du for eksempel skal varme opp matrester i stekeovnen.

Forskjellen er ikke stor

Den matte siden er nemlig litt bedre til å ta i mot varmestråling enn den blanke, som reflekterer litt mer av strålingen.

J. Hanlon som har skrevet boken Handbook of Package Engineering, har også mål alufoliens varmledende egenskaper. Han kom frem til at den blanke siden av alufolie reflekterer 88 prosent av varmestrålingen, mens den matte 

Og selv om maten din nok blir varm uansett, så blir den altså litt fortere varm med den blanke siden innover.

En annen fordel med legge maten på den blanke siden av alufolien, er at dette i større grad forhindrer maten å sette seg fast i folien. 

Les også:

Søk støtte til oppussing av gamle hus

Dersom du har kjøpt eller arvet et gammelt hus som er fredet eller er erklært verneverdig kan du få gode tips og råd til oppussing av ditt gamle hus...

Du bør legge maten på den blanke siden av sølvpapiret, med den matte siden utover. Foto: iStockphoto

Derfor har aluminiumsfolien en blank og matt side

Grunnen til at aluminiumsfolie har en blank og en matt side skyldes måten den blir produsert på.

Alufolien er nemlig kun 0,1 mm tykk, og det er for tynt til at den kan kjøres gjennom valsene på fabrikken.

Derfor legges folien dobbelt, og den siden som vender mot valsen blir blank, mens siden som vender utover blir matt.

Kilde: Samvirke.dk

Les også:

5 ting du kan vaske med klorin

Klorin kan gjøre huset ditt skinnende og rent på flere måter.

 

18. januar 2018
Mer om Mat

Du har åpnet isbitposen helt feil i alle år!

Mat Nå kan du endelig slutte å irritere deg over at isbitene flyr i alle mulige retninger.

Dette er den ideelle oljen til steking

Mat Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

Nå er honning godkjent som hostemedisin

Mat Helsedirektoratet har oppgradert honning fra å være et gammelt kjerringråd til å offisielt være en god kur mot hoste.

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna. 

10 utrolige kaker for gutter (og tøffe jenter)

Mat Har du eventyrlystne barn som fortjener en kake utenom det vanlige? Da MÅ du se disse 10 elleville kakene.

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

Mat En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Slik baker du  gode rundstykker

Mat Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer. 

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!  

Pasta lagret i romtemperatur kan være dødelig

Mat De fleste av oss har spist gamle pastarester. Men visste du at pasta som har stått lenge i romtemperatur kan være direkte dødelig?

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Mat Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring. 

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.