Bilde: iStockphoto

Hvilken side av aluminiumsfolien skal opp?

Den blanke og matte siden på aluminiumsfolie har ulike egenskaper. Her får du vite hvilken side som skal inn mot maten.

De aller fleste av oss bruker aluminiumsfolie undermatlaging. Og da dukker ofte spørsmålet om den blanke eller matte siden skal inn mot maten.

Og det er ikke helt uten betydning hvilken side du bruker når du for eksempel skal varme opp matrester i stekeovnen.

Forskjellen er ikke stor

Den matte siden er nemlig litt bedre til å ta i mot varmestråling enn den blanke, som reflekterer litt mer av strålingen.

J. Hanlon som har skrevet boken Handbook of Package Engineering, har også målt aluminiumsfoliens varmledende egenskaper. Han kom frem til at den blanke siden av alufolie reflekterer 88 prosent av varmestrålingen.

Og selv om maten din nok blir varm uansett, så blir den altså litt fortere varm med den blanke siden innover.

En annen fordel med legge maten på den blanke siden av aluminiumsfolien, er at dette i større grad forhindrer maten å sette seg fast i folien. 

Du bør legge maten på den blanke siden av sølvpapiret, med den matte siden utover. Foto: iStockphoto

Derfor har aluminiumsfolien en blank og matt side

Grunnen til at aluminiumsfolie har en blank og en matt side skyldes måten den blir produsert på.

Alufolien er nemlig kun 0,1 mm tykk, og det er for tynt til at den kan kjøres gjennom valsene på fabrikken.

Derfor legges folien dobbelt, og den siden som vender mot valsen blir blank, mens siden som vender utover blir matt.

Kilde: Samvirke.dk

 

18. januar 2018