Bilde: Getty Images

Grille i helgen? Pass på dette!

Vær særlig obs når du griller kyllingkjøtt og marinerer. – Bakteriene florerer hvis man ikke passer på, sier ekspert.

Hvor lenge lå egentlig den kyllingbiten i piknik-kurven før du la den på grillen? Brukte du samme kniv på kjøtt og salat? Det går gjerne litt fort i svingene når man griller, men dette er absolutt noe du bør tenke over neste gang du skal grille. 

– Bakteriene florerer hvis man ikke passer på. Du er ikke på kjøkkenet hvor ting ligger på sin vante plass. Plassen du tilbereder maten på er også mye mindre. Mange tar da sjansen på å bruke samme kniv og skjærefjøl til forskjellige gjøremål, sier næringsmiddelteknolog Hanne Høgberg i Anticimex til Newswire.

For å unngå det ekspertene kaller kryssforurensing skal rått kjøtt, stekt kjøtt og salat håndteres adskilt når du griller eller jobber på kjøkkenet. Kniver som har kuttet rått kjøtt skal ikke brukes til å skjære kjøtt som allerede er tilberedt. Og slett ikke salat. Det samme gjelder forresten skjærefjøler. 

– Vi gjør gjerne ting litt annerledes utendørs enn på kjøkkenet, og matstellet skjer raskere. Men det er like viktig å holde seg med flere sett bestikk også når du lager maten på verandaen, i parken eller på stranda, sier Høgberg.

Advarer mot gjenbruk av marinade

Håndvask er like viktig ved all mulig type av tilberedning av mat. 

– Vask alltid hender før oppstart og mellom håndtering av forskjellige matvarer. På piknik kan det være en god ide å ta med våtservietter. Et annet tips er å lage ferdige grillspydd hjemme. Det gir bedre kontroll på hygienen, sier Høgberg.

Eksperten fra Anticimex oppfordrer grillglade nordmenn til å særlig følge med på hvordan de marinerer kjøtt. Det er fristende å gjenbruke marinade fra dagen før, men det bør du være forsiktig med.

– Marinaden har vært i kontakt med rå kylling én dag. Hvis den så for eksempel også brukes til biff neste dag, der steketiden ofte er kortere, er risikoen for kryssforurensing stor. Da er det bedre heller å ta ut den mengden du skal bruke til grilling første dagen, og heller la resten stå i kjøleskapet til neste dag, sier hun.

Kylling i det fri

Norsk kylling er så godt som fri for salmonella, men kyllingkjøtt kan inneholde andre sykdomsfremkallende bakterier, blant annet Campylobacter. Den kan gi tarminfeksjon og diaré hvis varmebehandlingen ikke er god nok. 

– Å grille kylling går helt fint, men krever litt mer av deg for å eliminere risikoen for dårlig mage. Utendørs er mulighetene færre til å rengjøre hendene etter å ha tatt i rå kylling, sier seksjonssjef Inger-Marie Øymo i Mattilsynet til Newswire.

Derfor anbefaler hun å legge oppskjært kyllingkjøtt i en plastboks hvis du skal ut på piknik. Da slipper du å ta i kyllingen før den legges på grillen.

Grilling av kylling krever tolmodighet. Selv om kyllingen ser ferdig ut på utsiden, er det ikke sikkert den er nok stekt inni. Hvis det pipler ut rød kjøttsaft, er ikke kjøttet godt nok gjennomstekt.

Sett maten i kjøleskapet etter grilling

Har du mat til overs som du vil spare på, er anbefalingen å få kjølevarer inn på kjøkkenet og inn i kjøleskapet.

– Noe av det fine med utendørsmat i sommerkvelden er den naturlige overgangen til å bli sittende å prate og slappe av etter at maten er spist. Men kjøtt, pølser, potetsalat og andre kjølevarer bør ikke stå ute i mer enn en time i sola, gjerne mindre. Derfor er det viktig å rydde inn med en gang maten er spist. Og det er fort gjort dersom alle deltar, sier Hanne Høgberg i Anticimex.

Kilde: Newswire

Hold deg oppdatert på hus og hage - meld deg på nyhetsbrevet

3. juni 2016
Mer om Mat

Slik skjærer du avokado

Å skjære avokado er som å sykle. Når du først har lært deg dette geniale trikset, glemmer du det aldri.

VIDEO: Slik skjærer du løk

Denne teknikken for å hakke løk er genial, effektiv og rask!

Du har åpnet isbitposen helt feil i alle år!

Nå kan du endelig slutte å irritere deg over at isbitene flyr i alle mulige retninger.

Dette er den ideelle oljen til steking

Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

Nå er honning godkjent som hostemedisin

Helsedirektoratet har oppgradert honning fra å være et gammelt kjerringråd til å offisielt være en god kur mot hoste.

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Slik baker du  gode rundstykker

Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer. 

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

Derfor smaker usunn mat så godt

Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

4 gode grunner til at du bør spise mer sjokolade

Gode nyheter til alle sjokoladeelskere! Flere studier viser faktisk også at mørk sjokolade er bra for helsen din.

Slik fryser du brødskiver – og bevarer smak og konsistens

Joda, det er mulig å holde brødet ferskt, selv om du fryser det. Bare du kan denne teknikken.