Grille i helgen? Pass på dette!

Vær særlig obs når du griller kyllingkjøtt og marinerer. – Bakteriene florerer hvis man ikke passer på, sier ekspert.


Hvor lenge lå egentlig den kyllingbiten i piknik-kurven før du la den på grillen? Brukte du samme kniv på kjøtt og salat? Det går gjerne litt fort i svingene når man griller, men dette er absolutt noe du bør tenke over neste gang du skal grille. 

– Bakteriene florerer hvis man ikke passer på. Du er ikke på kjøkkenet hvor ting ligger på sin vante plass. Plassen du tilbereder maten på er også mye mindre. Mange tar da sjansen på å bruke samme kniv og skjærefjøl til forskjellige gjøremål, sier næringsmiddelteknolog Hanne Høgberg i Anticimex til Newswire.

For å unngå det ekspertene kaller kryssforurensing skal rått kjøtt, stekt kjøtt og salat håndteres adskilt når du griller eller jobber på kjøkkenet. Kniver som har kuttet rått kjøtt skal ikke brukes til å skjære kjøtt som allerede er tilberedt. Og slett ikke salat. Det samme gjelder forresten skjærefjøler. 

– Vi gjør gjerne ting litt annerledes utendørs enn på kjøkkenet, og matstellet skjer raskere. Men det er like viktig å holde seg med flere sett bestikk også når du lager maten på verandaen, i parken eller på stranda, sier Høgberg.

Advarer mot gjenbruk av marinade

Håndvask er like viktig ved all mulig type av tilberedning av mat. 

– Vask alltid hender før oppstart og mellom håndtering av forskjellige matvarer. På piknik kan det være en god ide å ta med våtservietter. Et annet tips er å lage ferdige grillspydd hjemme. Det gir bedre kontroll på hygienen, sier Høgberg.

Eksperten fra Anticimex oppfordrer grillglade nordmenn til å særlig følge med på hvordan de marinerer kjøtt. Det er fristende å gjenbruke marinade fra dagen før, men det bør du være forsiktig med.

– Marinaden har vært i kontakt med rå kylling én dag. Hvis den så for eksempel også brukes til biff neste dag, der steketiden ofte er kortere, er risikoen for kryssforurensing stor. Da er det bedre heller å ta ut den mengden du skal bruke til grilling første dagen, og heller la resten stå i kjøleskapet til neste dag, sier hun.

Kylling i det fri

Norsk kylling er så godt som fri for salmonella, men kyllingkjøtt kan inneholde andre sykdomsfremkallende bakterier, blant annet Campylobacter. Den kan gi tarminfeksjon og diaré hvis varmebehandlingen ikke er god nok. 

– Å grille kylling går helt fint, men krever litt mer av deg for å eliminere risikoen for dårlig mage. Utendørs er mulighetene færre til å rengjøre hendene etter å ha tatt i rå kylling, sier seksjonssjef Inger-Marie Øymo i Mattilsynet til Newswire.

Derfor anbefaler hun å legge oppskjært kyllingkjøtt i en plastboks hvis du skal ut på piknik. Da slipper du å ta i kyllingen før den legges på grillen.

Grilling av kylling krever tolmodighet. Selv om kyllingen ser ferdig ut på utsiden, er det ikke sikkert den er nok stekt inni. Hvis det pipler ut rød kjøttsaft, er ikke kjøttet godt nok gjennomstekt.

Sett maten i kjøleskapet etter grilling

Har du mat til overs som du vil spare på, er anbefalingen å få kjølevarer inn på kjøkkenet og inn i kjøleskapet.

– Noe av det fine med utendørsmat i sommerkvelden er den naturlige overgangen til å bli sittende å prate og slappe av etter at maten er spist. Men kjøtt, pølser, potetsalat og andre kjølevarer bør ikke stå ute i mer enn en time i sola, gjerne mindre. Derfor er det viktig å rydde inn med en gang maten er spist. Og det er fort gjort dersom alle deltar, sier Hanne Høgberg i Anticimex.

Kilde: Newswire

Hold deg oppdatert på hus og hage – meld deg på nyhetsbrevet