Hva er sannheten om det bløtkokte egg?
Vi har vel alle sittet rundt kjøkkenbordet og diskutert egg…
Skal et bløtkokt egg være svømmende, helt fast i hviten og en anelse fast i plommen, eller skal man kunne skrelle egget?
Vi har sett på saken kommet fram til de beste tipsene. Men du skal vite at det er gradsforskjeller på bløtkokte egg. Noen mener at et såkalt “smilende egg”, er det samme som et bløtkokt egg. Det er ikke helt sant. Den smilende versjonen har fått noen flere minutter i kjelen.
Slik koker du det ultimate bløtkokte egg
Her er de viktigste tingene du må tenke på hvis det bløtkokte egget ditt skal bli helt perfekt:
Bruk friske egg
Jo friskere egg du bruker, jo bedre vil smaken bli. Aller best er helt nylagte gårdsegg.
Bruk ned til en halv desiliter vann
Kunsten er å kun bruke et par centiliter vann i kjelen. En halv desiliter vann er faktisk nok til å koke opp til 6 egg.
Kok egg i kokende vann
Kok egg i allerede kokende vann
Legg eggene ned i vannet i kjelen med en skje i allerede kokende vann. Da minsker du sjansen for at eggeskallet sprekker, og at plomme og hvite flyter ut i vannet.
Eggets størrelse og temperatur
Jo større egget er, jo lenger koketid må du beregne. Hvis egget kommer fra et kaldt kjøleskap og legges i kokende vann, skal også koketiden være lenger, enn hvis egget for eksempel kommer rett fra hønsehuset.
Koketid til bløtkokte egg
Når vannet koker, legger du forsiktig egget ned i vannet og lar egget koke under lokk ved svak varme. Er det et lite egg er 4,5 til 5 minutter nok. Er det et ekstra stort egg kan det ta 6 til 6,5 minutter å koke et bløtkokt egg.
Skyll egget i kaldt vann
Når egguret ringer skal egget skylles under kaldt rennende vann i 30 sekunder. Ta deretter egget eller eggene opp.
Smilende egg og hardkokte egg
Definisjonen på et smilende egg er et egg med fast hvite og en fast ytre hinne på plommen. Plommen i et smilende egg skal være bløt. Koketiden på et smilende egg er 6-7 minutter.
Hardkokt egg
Et hardkokt egg krever mellom 8 og 10 minutters koketid, avhengig av eggets størrelse og temperatur når det legges i kokende vann.
Andre tips til eggkoking
Salt til egget
Et egg trenger litt salt for å oppnå den helt perfekte smak. Det skal dog være etter at egget er skrelt. Det har ingen effekt å koke et egg med en knivspiss salt i vannet. Saltet har allikevel ingen sjanse til å trenge inn i egget.
Unngå at eggeskallet sprekker
Vil du unngå at eggeskallet sprekker, kan du bruke en eggeprikker. Lag et lite hull i bunnen av egget med eggeprikkeren eller annen spiss gjenstand.
Så er egget ferdig. I videoen under kan du se hvordan man skjærer av toppen uten at skallet på hele egget sprekker.