Oppskrift rundstykker
Her får du en grunnoppskrift på rundstykker og 10 gode tips rundt bakeprosessen. Bilde: iStockphoto

Slik baker du super gode rundstykker

Lyst til å prøve noe nytt? Hva med skikkelig god hjemmebakst i disse tider. Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer. 

10 tips til baking av rundstykker

Rundstykker kan lages på tusen forskjellige måter. Det er noe av sjarmen med dem. Men det finnes også visse grunnregler og tommelfingerregler for baking av rundstykker, som det er nyttig å kjenne til.

Her er 10 tips til baking av rundstykker. Mange av tipsene har du kjenner du sikkert til, men det kan være noen du ikke har tenkt på.

Vi tar utgangspunkt i en grunndeig til en stor porsjon rundstykker. Du kan ellers selv velge hvilke grove ingredienser du vil ha i deigen og hva du vil ha oppå rundstykkene.

Oppskrift på rundstykker

  • 8 1/2 dl lunkent vann
  • 1 1/2 dl nøytral olje (f.eks. raps-, solsikke- eller maisolje)
  • 50 g gjær
  • 1 spiseskje salt
  • 1/2 l av grove ingredienser: for eksempel malt hvete, havre, spelt, sesamfrø, solsikkekjerner, gresskarkjerner, linfrø, hakkede nøtter, durummel, quinoamel eller raspede gulrøtter
  • 1,3 - 1,5 kg hvetemel (til deigen føles smidig)

1 Baketemperaturen er viktig

En god deig starter med at temperaturen er riktig. Start med å varme opp bollen med varmt vann fra springen. Hell deretter i det lunkne vannet og oljen til deigen i bollen - temperaturen er riktig når væsken hverken føles varm eller kald på fingeren din. Deretter løser du opp gjær og salt i vannet og har oppi kjerner, nøtter og det grove melet.

2 Jo mer du elter, jo bedre rundstykker

Jo mer du elter, jo bedre blir deigen. Hell i litt av melet av gangen, så merker du at glutenet i melet danner tykke tråder, fordi hevingen er i gang. Hell i mer mel, til deigen er myk og glatt uten å virke fast. Avslutt med å velte deigen ut på kjøkkenbenken, og elt den godt.

3 Forskjell på hevetid

Legg deigen tilbake i bollen, dryss over litt mel og legg et klede over. Hvis du vil bake på raskeste måte skal deigen heve i en times tid på et varmt sted uten trekk. Vil du ha mer smak i bollene, kan du la dem heve over lenger tid, og gjerne litt kjølig. Prøv å la de heve i to eller tre timer. Hvis du ikke har hatt i sukker i deigen, vil gjæren virke lenger. Du kan faktisk halvere mengden gjær når deigen skal heve lenge.

4 Elt igjen og trill ut rundstykkene

Når deigen er ferdig hevet, elter du den igjen. La deigen hvile et par minutter etter elting, ellers blir den vanskeligere å forme. Del den i to og rull ut hver del til en pølse. Skjær hver del til 12 rundstykker. Trill ut til glatte rundstykker og legg dem på stekebrettet. Rundstykkene bør plasseres med lik avstand mellom hverandre på stekebrettet, da får de like mye varme.

5 Pensling av rundstykker med vann

Så skal rundstykkene pensles med vann. Rundstykkene vil heve så lenge utsiden av rundstykket er våt. Vannet gir dessuten en god skorpe. La dem heve på et varmt sted i ca tre kvarter - eller til de har hevet til dobbelt størrelse. Det er en misforståelse at man skal legge et klede over rundstykkene, da det faktisk forhindrer dem i å heve.

6 Pensles også under heving

Pensle dem gjerne 3-4 ganger under hevingen, eller hold dem fuktige med en spruteflaske. Sett dem eventuelt over en gryte kokende vann, så får rundstykkene varme og damp til hevingen. Til slutt kan du pensle med egg og drysse over frø, hvis du ønsker det.

7 Hold øye med rundstykkene når de er i ovnen

Sett rundstykkene i ovnen på 220 grader (210 grader i varmluft) og stek dem i 20-25 minutter. Hvis rundstykkene virker fuktige på undersiden, så snu dem på hodet og la dem stå i fem minutter til. Du kan sjekke om rundstykkene er ferdig stekt ved å banke på undersiden. Hører du en hul lyd, er de ferdige.

8 Lag deigen på kvelden og bak rundstykkene neste morgen

Hvis du bare bruker 10 gram gjær i grunnoppskriften og kaldt vann, kan du la deigen heve i et kjølig rom over natten. Så kan du sette bollene i ovnen neste morgen, men husk at da tar etterhevingen også lenger tid - opp til halvannen time.

9 Slik lager du matbrød

Rull så du får miniflutes, pensle dem med egg og dryss over for eksempel rosmarin, grillkrydder, tørka hvitløksflak eller grovt salt. Lag eventuelt flere slags dryss. Du kan også blande inn 2 dl finhakket oliven eller tørkede tomater i grunndeigen. Suppler eventuelt med 4-5 fed presset hvitløk.

10 Bruk grønnsaker i rundstykkene

Du får et deilige og saftige rundtstykker, hvis du supplerer grunnoppskriften med et par tykke skiver squash eller to store gulrøtter. Riv dem - eller blend dem i væsken før du har i melet.

21. mars 2020
Mer om Mat

Slik skjærer du avokado

Å skjære avokado er som å sykle. Når du først har lært deg dette geniale trikset, glemmer du det aldri.

VIDEO: Slik skjærer du løk

Denne teknikken for å hakke løk er genial, effektiv og rask!

Du har åpnet isbitposen helt feil i alle år!

Nå kan du endelig slutte å irritere deg over at isbitene flyr i alle mulige retninger.

Dette er den ideelle oljen til steking

Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

Nå er honning godkjent som hostemedisin

Helsedirektoratet har oppgradert honning fra å være et gammelt kjerringråd til å offisielt være en god kur mot hoste.

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på. 

Derfor smaker usunn mat så godt

Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

4 gode grunner til at du bør spise mer sjokolade

Gode nyheter til alle sjokoladeelskere! Flere studier viser faktisk også at mørk sjokolade er bra for helsen din.

Slik fryser du brødskiver – og bevarer smak og konsistens

Joda, det er mulig å holde brødet ferskt, selv om du fryser det. Bare du kan denne teknikken. 

Denne maten går (nesten) aldri ut på dato

Selv om maten har gått ut på dato, kan du risikere å kaste mat som kunne brukes. Vi har samlet syv matvarer som du fint kan ha i skapet i lang tid.

10 matvarer du alltid bør ha i kjøleskapet

For en sunn og kjapp middag hver eneste dag, bør du alltid kjøpe med deg disse råvarene hjem fra butikken.