Pasta lagret i romtemperatur kan være dødelig

Mat

De fleste av oss har spist gamle pastarester. Men visste du at pasta som har stått lenge i romtemperatur kan være direkte dødelig?

Bilde: Getty Images

Det er fort gjort å lage mer ris eller pasta enn man klarer å spise opp. Og derfra er veien kort til at restene blir stående på benken, og at man senere forsyner seg av den romtempererte maten, enten kald eller varmet opp. 

Men gjør du dette, bør du vite at ris og pasta som er lagret i romtemperatur i lengre tid kan være direkte dødelig. Det kommer frem i denne artikkelen fra forskning.no.

Giftstoff som tåler "alt" 

Forklaringen er at ris og pasta inneholder bakteriesporer som overlever koking. Når maten er avkjølt kan disse sporene spire og gro, og dermed danne nye giftstoffer (toksiner).

Det spesielle med disse giftstoffene er at de er veldig motstandskraftige. De kan tåle temperaturer på opp til 121 grader og pH-verdier fra 2-12. Dermed står toksinet i mot både koketemperatur og magesyre, og brytes verken ned av oppvarming eller i fordøyelsessystemet.

Toksinet er heller ikke immunogent, så vi mennesker blir ikke immune mot stoffet selv om vi har blitt syke av det tidligere.

Les også: Slik koker du ris så den blir mindre skadelig

Les også:

Slik rengjør du kjøkkenskapene

Kjøkkenskap bør rengjøres med jevne mellomrom. Her er tipsene som sørger for rent mel i posen.

Den siste spaghetti  

Ifølge artikkelen har gammel pasta med dette giftstoffet tatt livet av flere europeere de siste 20 årene. Dødelighetsraten er riktignok ikke veldig høy, og det er ikke angitt nøyaktig hvilke temperaturer eller lagringstid som har utløst dødsfallene. Men at giftstoffer i gammel pasta har vært årsaken i alle tilfellene virker sikkert. 

Spørsmålet som presser seg på blir da "hvor lenge er det trygt å lagre slike typer matvarer ved romtemperatur?"

Som en hovedregel bør varmebehandlede matrester raskt inn i kjøleskap etter det er avkjølt. Toksinet vil ikke spire i temperaturer under 6 grader. 

Videre tyder alt på at det går fint å la maten stå fremme i romtemperatur i minst 4-6 timer. I tilfellene med rapporterte dødsfall har maten vært lagret ved over 12-14 °C i mer enn to døgn.

I tillegg bør det nevnes at utbrudd også kan forårsakes av melkeprodukter, pizza og gryteretter.

Les også:

10 grunner til at inneklimaet gjør deg syk

Føler du deg trett og slapp? Eller sår i øynene? Da kan det være stor sannsynlighet for at inneklimaet i boligen din gjør deg syk.

Pass på pastaen 

Avslutningsvis kan det sies at det sannsynligvis er mange som har spist matrester lagret lenge i romtemperatur, uten å bli syke.

Det betyr at dette problemet heldigvis ikke er veldig utbredt, eller at toksinet ikke produseres særlig raskt i matrester. Men vi anbefaler likevel å være obs hvis du vurderer å spise mat som er lagret lenge i romtemperatur.

Kilde: Forskning.no

8. januar 2018
Mer om Mat

Du har åpnet isbitposen helt feil i alle år!

Mat Nå kan du endelig slutte å irritere deg over at isbitene flyr i alle mulige retninger.

Dette er den ideelle oljen til steking

Mat Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

Nå er honning godkjent som hostemedisin

Mat Helsedirektoratet har oppgradert honning fra å være et gammelt kjerringråd til å offisielt være en god kur mot hoste.

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna. 

10 utrolige kaker for gutter (og tøffe jenter)

Mat Har du eventyrlystne barn som fortjener en kake utenom det vanlige? Da MÅ du se disse 10 elleville kakene.

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

Mat En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Slik baker du  gode rundstykker

Mat Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer. 

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!  

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Mat Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på. 

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

4 gode grunner til at du bør spise mer sjokolade

Mat Gode nyheter til alle sjokoladeelskere! Flere studier viser faktisk også at mørk sjokolade er bra for helsen din.