Så lenge holder matvarene seg i fryseren

Mat

Er du blant dem som tror at matvarer holder seg for alltid, så lenge de ligger i frysen? Her er en oversikt over hvor lenge maten faktisk kan fryses ned.

Bilde: iStock

Oppbevaring av matvarer i fryseren er på mange måter en god ting, men det er dessverre også vanskelig å glemme hvor lenge de forskjellige tingene har ligget i fryseren.

Mange tror feilaktig at matvarene har uendelig holdbarhet når de er nedfrosset. Vi har derfor satt opp en veiledende oversikt over matvarenes holdbarhet i fryseren.

Det er ikke farlig å spise matvarer som har ligget for lenge i fryseren, men du vil oppleve en forringet kvalitet, smak og konsistens. Som utgangspunkt bør ingen matvarer ligge i fryseren i over et år.

Hva er riktig temperatur i fryseren?

Det er viktig at temperaturen i fryseren er korrekt. Den optimale temperaturen i fryseren er minus 18 grader, siden bakteriene da ikke klarer å formere seg.

Det er likevel viktig å avkjøle matvarer før frysing, slik at matvarene ikke er varme når de legges i fryseren.

Kjøtt:

  • Svinekjøtt, magert: 6 måneder
  • Svinekjøtt, fett: 3 måneder
  • Hakket kjøtt: 3 til 4 måneder
  • Oksekjøtt: 10 måneder
  • Farse: 2 måneder
  • Kalvekjøtt: 6 til 8 måneder
  • Lammekjøtt: 10 måneder
  • Røkt kjøtt: 4 til 6 måneder
  • Vilt: 6 til 18 måneder
  • Gryteretter: 3 måneder

Fjærkre:

  • Fjærkre, magert: 8 til 10 måneder
  • Fjærkre, fett: 5 måneder
  • Kokt og stekt fjærkre: 1 til 2 måneder

Fisk:

  • Gravet: 3 til 4 uker
  • Fisk, mager: 3 til 6 måneder
  • Fisk, fet: 2 måneder
  • Røkt frisk: 3 til 4 uker
  • Fiskefarse: 1 til 2 måneder
  • Skalldyr, uåpnet: 2 til 3 måneder

Grønt:

  • Frukt: 10 til 12 måneder
  • Frønnsaker: 6 til 12 måneder
  • Sopp som er stekt i fett: 4 til 5 måneder

Bakverk:

  • Lyst brød: 6 måneder
  • Rugbrød: 6 måneder
  • Rundstykker: 6 måneder
  • Bakverk, magert: 4 til 5 måneder
  • Bakverk, fett: 2 til 3 måneder

Melkeprodukter

  • Melk: 4 måneder
  • Fløte: 4 måneder
  • Fløteis: 2 måneder
  • Yoghurt: Uegnet
  • Ost, fet (45+): 3 til 4 måneder
  • Ost, mager: Uegnet
  • Ost, revet: 3 til 4 måneder
  • Smør: 3 måneder
  • Eggehviter: 8 måneder
  • Eggeplommer: 6 måneder

Diverse

  • Babymos: 1 til 2 måneder
  • Fromage/mousse: 3 måneder

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

2. november 2016
Mer om Mat

Slik skjærer du avokado

Mat Å skjære avokado er som å sykle. Når du først har lært deg dette geniale trikset, glemmer du det aldri.

VIDEO: Slik skjærer du løk

Mat Denne teknikken for å hakke løk er genial, effektiv og rask!

Du har åpnet isbitposen helt feil i alle år!

Mat Nå kan du endelig slutte å irritere deg over at isbitene flyr i alle mulige retninger.

Dette er den ideelle oljen til steking

Mat Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

Nå er honning godkjent som hostemedisin

Mat Helsedirektoratet har oppgradert honning fra å være et gammelt kjerringråd til å offisielt være en god kur mot hoste.

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna.

10 utrolige kaker for gutter (og tøffe jenter)

Mat Har du eventyrlystne barn som fortjener en kake utenom det vanlige? Da MÅ du se disse 10 elleville kakene. 

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

Mat En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Slik baker du  gode rundstykker

Mat Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer.

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!

Pasta lagret i romtemperatur kan være dødelig

Mat De fleste av oss har spist gamle pastarester. Men visste du at pasta som har stått lenge i romtemperatur kan være direkte dødelig?

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Mat Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.