Bilde: iStock

Så lenge holder matvarene seg i fryseren

Er du blant dem som tror at matvarer holder seg for alltid, så lenge de ligger i frysen? Her er en oversikt over hvor lenge maten faktisk kan fryses ned.

Oppbevaring av matvarer i fryseren er på mange måter en god ting, men det er dessverre også vanskelig å glemme hvor lenge de forskjellige tingene har ligget i fryseren.

Mange tror feilaktig at matvarene har uendelig holdbarhet når de er nedfrosset. Vi har derfor satt opp en veiledende oversikt over matvarenes holdbarhet i fryseren.

Det er ikke farlig å spise matvarer som har ligget for lenge i fryseren, men du vil oppleve en forringet kvalitet, smak og konsistens. Som utgangspunkt bør ingen matvarer ligge i fryseren i over et år.

Hva er riktig temperatur i fryseren?

Det er viktig at temperaturen i fryseren er korrekt. Den optimale temperaturen i fryseren er minus 18 grader, siden bakteriene da ikke klarer å formere seg.

Det er likevel viktig å avkjøle matvarer før frysing, slik at matvarene ikke er varme når de legges i fryseren.

Kjøtt:

  • Svinekjøtt, magert: 6 måneder
  • Svinekjøtt, fett: 3 måneder
  • Hakket kjøtt: 3 til 4 måneder
  • Oksekjøtt: 10 måneder
  • Farse: 2 måneder
  • Kalvekjøtt: 6 til 8 måneder
  • Lammekjøtt: 10 måneder
  • Røkt kjøtt: 4 til 6 måneder
  • Vilt: 6 til 18 måneder
  • Gryteretter: 3 måneder

Fjærkre:

  • Fjærkre, magert: 8 til 10 måneder
  • Fjærkre, fett: 5 måneder
  • Kokt og stekt fjærkre: 1 til 2 måneder

Fisk:

  • Gravet: 3 til 4 uker
  • Fisk, mager: 3 til 6 måneder
  • Fisk, fet: 2 måneder
  • Røkt frisk: 3 til 4 uker
  • Fiskefarse: 1 til 2 måneder
  • Skalldyr, uåpnet: 2 til 3 måneder

Grønt:

  • Frukt: 10 til 12 måneder
  • Frønnsaker: 6 til 12 måneder
  • Sopp som er stekt i fett: 4 til 5 måneder

Bakverk:

  • Lyst brød: 6 måneder
  • Rugbrød: 6 måneder
  • Rundstykker: 6 måneder
  • Bakverk, magert: 4 til 5 måneder
  • Bakverk, fett: 2 til 3 måneder

Melkeprodukter

  • Melk: 4 måneder
  • Fløte: 4 måneder
  • Fløteis: 2 måneder
  • Yoghurt: Uegnet
  • Ost, fet (45+): 3 til 4 måneder
  • Ost, mager: Uegnet
  • Ost, revet: 3 til 4 måneder
  • Smør: 3 måneder
  • Eggehviter: 8 måneder
  • Eggeplommer: 6 måneder

Diverse

  • Babymos: 1 til 2 måneder
  • Fromage/mousse: 3 måneder

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

2. november 2016