Slik holder du liv i de friske urtene dine
Slik ser de friske urtene ut når de kommer fra butikken. Kunsten er å holde dem like spretne! Bilde: iStock

Slik får du krydderurtene til å vare

Dør korianderen din alltid på kjøkkenbenken? Det finnes en strategi for å holde liv i friske urter. Først må du finne ut om du har med en myk eller hard krydderurt å gjøre, så følge denne planen! 

To typer krydderurter

Det er skjer irriterende ofte: Krydderurtene svikter når man trenger dem mest. Akkurat når du skal til å dandere friske, grønne urter over maten som prikken over i'en, viser de seg å være kollapset og slappe i potten sin.

Men du kan minimere risikoen for at dette skjer ved å oppbevare dem ordentlig!

Første steget mot suksess er å finne ut hvilken kategori av krydderurter planten tilhører. Hard eller myk?

  1. Myke krydderurter omfatter blant annet persille, koriander og estragon. Dette er kjøkkenurter med myke, skjøre stilker og vannholdige blader.
  2. Harde krydderurter omfatter urter som oregano, merian, timian og rosmarin. De har tre- eller busklignende stilker og bladene virker tørrere.

Slik oppbevarer du myke krydderurter

Myke krydderurter som koriander skal behandles som en bukett blomster: Stilkene skal skjæres av med et skråsnitt og plasseres i et glass med lunkent vann fra springen. 

Akkurat som med blomster, skal vannet skiftes jevnlig, helst en gang om dagen eller i hvert fall annenhver dag. Vannet skal ikke bli grumsete! Unngå også helst å vaske krydderurtene inntil umiddelbart før bruk. 

De forskjellige myke krydderurtene skal oppbevares ved litt forskjellige temperaturer:

  • Koriander skal oppbevares kjølig. Gjerne i kjøleskapet. Dekk den med en løs plastikkpose.
  • Persille kan både oppbevares i kjøleskap og ved romtemperatur. 
  • Basilikum skal bare oppbevares i romtemperatur, og ikke i kjøleskap.

Følger du denne fremgangsmåten, kan myke krydderurter holde i opptil 2-3 uker. 

Slik oppbevarer du harde krydderurter

Strategien for hvordan du oppbevarer de busklignende krydderurtene er markant annerledes:

  1. Rull de avklippede urtestilkene inn i et fuktig stykke tørkerull eller håndkle av bomull.
  2. Rull plastfolie rundt de innpakkede krydderurtene eller legg dem i en plastpose som kan forsegles. 
  3. Oppbevar krydderurtene i kjøleskapet.

2-3 ukers oppbevaringstid kan også oppnås for noen av de harde krydderurtene med denne metoden. 

Få flere gode tips og triks, meld deg på vårt nyhetsbrev!

4. januar 2017
Mer om Mat

Slik skjærer du avokado

Å skjære avokado er som å sykle. Når du først har lært deg dette geniale trikset, glemmer du det aldri.

VIDEO: Slik skjærer du løk

Denne teknikken for å hakke løk er genial, effektiv og rask!

Du har åpnet isbitposen helt feil i alle år!

Nå kan du endelig slutte å irritere deg over at isbitene flyr i alle mulige retninger.

Dette er den ideelle oljen til steking

Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

Nå er honning godkjent som hostemedisin

Helsedirektoratet har oppgradert honning fra å være et gammelt kjerringråd til å offisielt være en god kur mot hoste.

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Slik baker du  gode rundstykker

Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer. 

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

Derfor smaker usunn mat så godt

Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

4 gode grunner til at du bør spise mer sjokolade

Gode nyheter til alle sjokoladeelskere! Flere studier viser faktisk også at mørk sjokolade er bra for helsen din.

Slik fryser du brødskiver – og bevarer smak og konsistens

Joda, det er mulig å holde brødet ferskt, selv om du fryser det. Bare du kan denne teknikken.