Slik holder du liv i de friske urtene dine
Slik ser de friske urtene ut når de kommer fra butikken. Kunsten er å holde dem like spretne! Bilde: iStock

Slik får du krydderurtene til å vare

Dør korianderen din alltid på kjøkkenbenken? Det finnes en strategi for å holde liv i friske urter. Først må du finne ut om du har med en myk eller hard krydderurt å gjøre, så følge denne planen! 

To typer krydderurter

Det er skjer irriterende ofte: Krydderurtene svikter når man trenger dem mest. Akkurat når du skal til å dandere friske, grønne urter over maten som prikken over i'en, viser de seg å være kollapset og slappe i potten sin.

Men du kan minimere risikoen for at dette skjer ved å oppbevare dem ordentlig!

Første steget mot suksess er å finne ut hvilken kategori av krydderurter planten tilhører. Hard eller myk?

  1. Myke krydderurter omfatter blant annet persille, koriander og estragon. Dette er kjøkkenurter med myke, skjøre stilker og vannholdige blader.
  2. Harde krydderurter omfatter urter som oregano, merian, timian og rosmarin. De har tre- eller busklignende stilker og bladene virker tørrere.

Slik oppbevarer du myke krydderurter

Myke krydderurter som koriander skal behandles som en bukett blomster: Stilkene skal skjæres av med et skråsnitt og plasseres i et glass med lunkent vann fra springen. 

Akkurat som med blomster, skal vannet skiftes jevnlig, helst en gang om dagen eller i hvert fall annenhver dag. Vannet skal ikke bli grumsete! Unngå også helst å vaske krydderurtene inntil umiddelbart før bruk. 

De forskjellige myke krydderurtene skal oppbevares ved litt forskjellige temperaturer:

  • Koriander skal oppbevares kjølig. Gjerne i kjøleskapet. Dekk den med en løs plastikkpose.
  • Persille kan både oppbevares i kjøleskap og ved romtemperatur. 
  • Basilikum skal bare oppbevares i romtemperatur, og ikke i kjøleskap.

Følger du denne fremgangsmåten, kan myke krydderurter holde i opptil 2-3 uker. 

Slik oppbevarer du harde krydderurter

Strategien for hvordan du oppbevarer de busklignende krydderurtene er markant annerledes:

  1. Rull de avklippede urtestilkene inn i et fuktig stykke tørkerull eller håndkle av bomull.
  2. Rull plastfolie rundt de innpakkede krydderurtene eller legg dem i en plastpose som kan forsegles. 
  3. Oppbevar krydderurtene i kjøleskapet.

2-3 ukers oppbevaringstid kan også oppnås for noen av de harde krydderurtene med denne metoden. 

Få flere gode tips og triks, meld deg på vårt nyhetsbrev!

4. januar 2017