Tips og triks til hvordan du skjærer grønnsaker og frukt.
Tips og triks til hvordan du skjærer grønnsaker og frukt. Bilde: iStockphoto

Slik kutter du opp grønnsaker og frukt

Mat

Når man skal kutte opp frukt og grønnsaker, er det greit å lære seg noen lure triks. 

Slik kutter du løk

Hemmeligheten bak å finkutte løk ligger i hvordan man holder kniven. La vær å skjære av roten av løken. Tar man vekk den, er det større sjanse for at man får tårer i øynene. 

Kutt løken i to fra topp til bunn. Hold på løken med tre fingre, en av fingrene skal plasseres foran og to bak på løken. Pek kniven i retning av løkens rot og skjær så nærme roten som mulig. Snu kniven og skjær to snitt halvveis inn i løken. 

Nå kan du kutte løken i små terninger. Sørg hele tiden for å skjære utenom roten. 

Avocado

Det første du gjør er å kutte av enden på avocadoen. Deretter legger du avocadoen i hånden og skjærer fra midten og hele veien rundt. Vri avocadoen slik at den åpner seg.

Kakk kniven i steinen og vri slik at den løsner. Del de to halvdelene i to. Nå har du to avocado-båter og du kan enkelt dra av skinnet. 

Les også:

Lysne gulnet trepanel

Gulnet trepanel kan gjøres lysere med enkle midler og et minimum av arbeidsinnsats, uten å gjemme trestrukturen bak maling.

Sjampinjong

Fjern stilken ved å vri den forsiktig rundt, slik at den løsner. Du kan også skjære av stilken med en kniv. Deretter kan du velge om du vil skjære opp sjampinjongen i brede skiver eller dele dem i to eller fire. 

Vannmelon

Start med å dele melonen i to. Legg den halve melonen med bunnen ned. Skjær av skallet. Skjær deretter melonen i skiver. Snu skjærebrettet 90 grader og gjør nøyaktig det samme i den andre retningen.

Aubergine

Runde stykker er de enkleste å skjære. Skjær stykkene i dobbelt så store stykker som du ønsker dem. De krymper nemlig når de stekes. De er også perfekte å legge på grillen. 

Man kan også skjære auberginen i lange skiver og i forskjellige tykkelser - alt etter hva du ønsker. Noen auberginer er mer bitre enn andre. Det kan løses ved å drysse litt salt over dem. La de ligge i 30 minutter og tørk dem med kjøkkenpapir. 

Les også:

Nå er honning godkjent som hostemedisin

Helsedirektoratet har oppgradert honning fra å være et gammelt kjerringråd til å offisielt være en god kur mot hoste.

Jordbær

Det kan være tidkrevende å tilberede jordbær, særlig om du vil gjøre det pent. Når det gjelder jordbær, så trenger man faktisk ikke kniv. 

Ta et sugerør og stikk det gjennom jordbæret fra topp til bunn, slik at den grønne stilken løsner. 

Deretter kan man bruke en eggedeler til å skjære jordbæret i skiver. 

Appelsin

Skjær bunnen og toppen av appelsinen, slik at den kan stå stødt på et skjærebrett. Hold fast appelsinen og skjær av skallet rundt hele appelsinen. Husk også å skjære av det hvite. 

Ta en mindre kniv og skjær inn i appelsinens oppdelinger, så får du enkelt og raskt perfekte appelsinbåter. Dette trikset kan også brukes på andre sitrusfrukter som for eksempel grapefrukt eller sitron.

Les også:

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Hvitløk

Skjær av toppen av hvitløken med en skarp kniv. Legg kniven sidelengs over hvitløken og press ned knivens flate side. Slå på kniven som ligger over hvitløken. Nå kan du enkelt skille hvitløksbåtene fra hverandre. Husk å pelle av skinnet. Skjær hvitløken i små biter og bruk det for eksempel i en god tomatsaus. 

4. mai 2016
Mer om Mat

Du har åpnet isbitposen helt feil i alle år!

Mat Nå kan du endelig slutte å irritere deg over at isbitene flyr i alle mulige retninger.

Dette er den ideelle oljen til steking

Mat Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

Nå er honning godkjent som hostemedisin

Mat Helsedirektoratet har oppgradert honning fra å være et gammelt kjerringråd til å offisielt være en god kur mot hoste.

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna. 

10 utrolige kaker for gutter (og tøffe jenter)

Mat Har du eventyrlystne barn som fortjener en kake utenom det vanlige? Da MÅ du se disse 10 elleville kakene.

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

Mat En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Slik baker du  gode rundstykker

Mat Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer. 

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!  

Pasta lagret i romtemperatur kan være dødelig

Mat De fleste av oss har spist gamle pastarester. Men visste du at pasta som har stått lenge i romtemperatur kan være direkte dødelig?

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Mat Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring. 

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.