Slik kutter du opp grønnsaker og frukt

Når man skal kutte opp frukt og grønnsaker, er det greit å lære seg noen lure triks. 

Slik kutter du løk

Hemmeligheten bak å finkutte løk ligger i hvordan man holder kniven. La vær å skjære av roten av løken. Tar man vekk den, er det større sjanse for at man får tårer i øynene. 

Kutt løken i to fra topp til bunn. Hold på løken med tre fingre, en av fingrene skal plasseres foran og to bak på løken. Pek kniven i retning av løkens rot og skjær så nærme roten som mulig. Snu kniven og skjær to snitt halvveis inn i løken. 

Nå kan du kutte løken i små terninger. Sørg hele tiden for å skjære utenom roten. 

Avocado

Det første du gjør er å kutte av enden på avocadoen. Deretter legger du avocadoen i hånden og skjærer fra midten og hele veien rundt. Vri avocadoen slik at den åpner seg.

Kakk kniven i steinen og vri slik at den løsner. Del de to halvdelene i to. Nå har du to avocado-båter og du kan enkelt dra av skinnet. 

Sjampinjong

Fjern stilken ved å vri den forsiktig rundt, slik at den løsner. Du kan også skjære av stilken med en kniv. Deretter kan du velge om du vil skjære opp sjampinjongen i brede skiver eller dele dem i to eller fire. 

Vannmelon

Start med å dele melonen i to. Legg den halve melonen med bunnen ned. Skjær av skallet. Skjær deretter melonen i skiver. Snu skjærebrettet 90 grader og gjør nøyaktig det samme i den andre retningen.

Aubergine

Runde stykker er de enkleste å skjære. Skjær stykkene i dobbelt så store stykker som du ønsker dem. De krymper nemlig når de stekes. De er også perfekte å legge på grillen. 

Man kan også skjære auberginen i lange skiver og i forskjellige tykkelser – alt etter hva du ønsker. Noen auberginer er mer bitre enn andre. Det kan løses ved å drysse litt salt over dem. La de ligge i 30 minutter og tørk dem med kjøkkenpapir. 

Jordbær

Det kan være tidkrevende å tilberede jordbær, særlig om du vil gjøre det pent. Når det gjelder jordbær, så trenger man faktisk ikke kniv. 

Ta et sugerør og stikk det gjennom jordbæret fra topp til bunn, slik at den grønne stilken løsner. 

Deretter kan man bruke en eggedeler til å skjære jordbæret i skiver. 

Appelsin

Skjær bunnen og toppen av appelsinen, slik at den kan stå stødt på et skjærebrett. Hold fast appelsinen og skjær av skallet rundt hele appelsinen. Husk også å skjære av det hvite. 

Ta en mindre kniv og skjær inn i appelsinens oppdelinger, så får du enkelt og raskt perfekte appelsinbåter. Dette trikset kan også brukes på andre sitrusfrukter som for eksempel grapefrukt eller sitron.

Hvitløk

Skjær av toppen av hvitløken med en skarp kniv. Legg kniven sidelengs over hvitløken og press ned knivens flate side. Slå på kniven som ligger over hvitløken. Nå kan du enkelt skille hvitløksbåtene fra hverandre. Husk å pelle av skinnet. Skjær hvitløken i små biter og bruk det for eksempel i en god tomatsaus.