Bilde: Getty Images

Visste du at brødet egentlig skulle oppbevares slik?

Mat

Vi kaster mye brød, rett og slett fordi det ikke oppbevares riktig. Her er fire viktige oppbevaringstips, som mange av oss åpenbart har glemt.

Vårt trave, moderne liv har gjort at mange gamle og gode husråd har blitt glemt, spesielt rådene om oppbevaring av mat.

Samtidig blir det brukt flere konserveringsmidler i mat, slik at de holder seg lenger. Men dette gjør ofte at vi gjerne slumser litt med oppbevaringen.

Slumser med oppbevaringen

I gamledager ble brød typisk bakt dag for dag og oppbevart i brødbokser. Man kjøpte ikke og bakte ikke mer brød enn det det var bruk for umiddelbart, og den tørre, rene brødboksen fungerte perfekt.

Selvfølgelig ble det noen tørre brødrester igjen, men de ble gjerne brukt i andre matretter, som i brødpudding.

I dag er vi i villrede for hvordan man unngår at brødet blir tørt og mugner for fort. Dessuten er vi nærmest blitt litt bortskjemte og vil ikke spise tørt brød.

Slik unngår du at brødet blir tørt

1. En viktig regel er å aldri kjøpe mer brød enn man spiser innenfor et par dager i husstanden. Og kjøper du større mengder brød, burde det fryses ned.

Vi har en tendens til å kjøpe inn for mye brød. Prøv heller å tell opp hva familien faktisk spiser på en typisk uke, og legg alltid resten i fryseren rett etter innkjøpet.

2. Brød egner seg ikke til å ligge i kjøleskapet, spesielt ikke hvetebrød, som krystalliserer og blir tørt. Stuetemperaturen er alltid bedre, men mindre den er mye over 20 grader.

3. Ikke ta på brødet mer enn du må. Du bør kun ta på den delen som skal spises der og da, og holde rundt resten av brødet med eksempelvis et rent kjøkkenhåndkle.

4. Å bruke for tettsittende plastikkposer er ingen god idé, det gir nemlig risiko for at det danner seg mugg mye raskere.

Lag et par huller i posen for å ventilere og oppbevar brødet et rent sted ved 20 grader varme.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

28. april 2016
Mer om Mat

Slik skjærer du avokado

Mat Å skjære avokado er som å sykle. Når du først har lært deg dette geniale trikset, glemmer du det aldri.

VIDEO: Slik skjærer du løk

Mat Denne teknikken for å hakke løk er genial, effektiv og rask!

Du har åpnet isbitposen helt feil i alle år!

Mat Nå kan du endelig slutte å irritere deg over at isbitene flyr i alle mulige retninger.

Dette er den ideelle oljen til steking

Mat Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

Nå er honning godkjent som hostemedisin

Mat Helsedirektoratet har oppgradert honning fra å være et gammelt kjerringråd til å offisielt være en god kur mot hoste.

10 utrolige kaker for gutter (og tøffe jenter)

Mat Har du eventyrlystne barn som fortjener en kake utenom det vanlige? Da MÅ du se disse 10 elleville kakene.

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

Mat En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Slik baker du  gode rundstykker

Mat Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer.

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Mat Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring. 

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.