Krydderurter
Pott om krydderurtene du har kjøpt på butikken, så holder de lenger. Bilde: iStockphoto

Slik redder du krydderurtene

Krydderurter fra butikken begynner ofte å henge med hodet etter kort tid. Noen av dem er halvdøde etter få timer. Dette kan du gjøre for å redde dem. 

Du kjenner sikkert til det – du har kjøpt en deilig frisk basilikum eller persille, men i det øyeblikk du setter krydderurten på kjøkkenbordet så ser den allerede litt stakkarslig ut. På noen ganske få timer kan den dø eller bli ubrukelig. Hvordan kan det ha seg? 

Krydderurter som du kjøper på butikken er dyrket frem i rekordfart. I drivhusene hvor de er dyrket frem er forholdene helt optimale hvor plantene får masse lys, fukt og varme - og det er ikke vanlige vekstvilkår. 

Persille og andre krydderurter som vokser frem fra frø i hagen, gir en langt sterkere planter.

Slik gjenoppliver du krydderurten

  • Det er lurt å alltid ha en ekstra potte med jord klar. En innkjøpt krydderurt har ikke mye plass i egen potte, og består nesten bare av røtter. Prøv å skille røttene litt fra hverandre, og del planten slik at den få bedre vekstvilkår med ny jord og gjødsel.
  • Hvis du er en av de heldige som har vinterstue, så er det et genialt sted å sette den. Her er det lys også om vinteren. 
  • Alternativt kan du sette den i vinduskarmen, men krydderurten skal ha minst fire timer lys om dagen. Det er vanskelig i januar. 
  • Hvis du ikke har tid til å potte om krydderurten, finnes det et annet triks som fungerer godt. Hvis du skal bruke fra krydderurten samme dag, kan du klippe av skuddene og legge de i isvann. Det frisker godt opp persille.
  • Skal du bruke persillen i løpet av de nærmeste dagene, er det nok å klippe av det du trenger og legge det i kjøleskapet. Du kan eventuelt legge persillen i et glass vann.
  • Basilikum overlever ikke i kjøleskapet, og for den er ompotting det beste alternativet. Du kan prøve å tynne planten litt fra bunnen av, men det hjelper sjeldent i det lange løp.

Vi vil gjerne gi deg flere smarte tips - meld deg på nyhetsbrevet vårt

26. september 2016