Krydderurter
Pott om krydderurtene du har kjøpt på butikken, så holder de lenger. Bilde: iStockphoto

Slik redder du krydderurtene

Krydderurter fra butikken begynner ofte å henge med hodet etter kort tid. Noen av dem er halvdøde etter få timer. Dette kan du gjøre for å redde dem. 

Du kjenner sikkert til det – du har kjøpt en deilig frisk basilikum eller persille, men i det øyeblikk du setter krydderurten på kjøkkenbordet så ser den allerede litt stakkarslig ut. På noen ganske få timer kan den dø eller bli ubrukelig. Hvordan kan det ha seg? 

Krydderurter som du kjøper på butikken er dyrket frem i rekordfart. I drivhusene hvor de er dyrket frem er forholdene helt optimale hvor plantene får masse lys, fukt og varme - og det er ikke vanlige vekstvilkår. 

Persille og andre krydderurter som vokser frem fra frø i hagen, gir en langt sterkere planter.

Slik gjenoppliver du krydderurten

  • Det er lurt å alltid ha en ekstra potte med jord klar. En innkjøpt krydderurt har ikke mye plass i egen potte, og består nesten bare av røtter. Prøv å skille røttene litt fra hverandre, og del planten slik at den få bedre vekstvilkår med ny jord og gjødsel.
  • Hvis du er en av de heldige som har vinterstue, så er det et genialt sted å sette den. Her er det lys også om vinteren. 
  • Alternativt kan du sette den i vinduskarmen, men krydderurten skal ha minst fire timer lys om dagen. Det er vanskelig i januar. 
  • Hvis du ikke har tid til å potte om krydderurten, finnes det et annet triks som fungerer godt. Hvis du skal bruke fra krydderurten samme dag, kan du klippe av skuddene og legge de i isvann. Det frisker godt opp persille.
  • Skal du bruke persillen i løpet av de nærmeste dagene, er det nok å klippe av det du trenger og legge det i kjøleskapet. Du kan eventuelt legge persillen i et glass vann.
  • Basilikum overlever ikke i kjøleskapet, og for den er ompotting det beste alternativet. Du kan prøve å tynne planten litt fra bunnen av, men det hjelper sjeldent i det lange løp.

Vi vil gjerne gi deg flere smarte tips - meld deg på nyhetsbrevet vårt

26. september 2016
Mer om Mat

Slik skjærer du avokado

Å skjære avokado er som å sykle. Når du først har lært deg dette geniale trikset, glemmer du det aldri.

VIDEO: Slik skjærer du løk

Denne teknikken for å hakke løk er genial, effektiv og rask!

Du har åpnet isbitposen helt feil i alle år!

Nå kan du endelig slutte å irritere deg over at isbitene flyr i alle mulige retninger.

Dette er den ideelle oljen til steking

Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

Nå er honning godkjent som hostemedisin

Helsedirektoratet har oppgradert honning fra å være et gammelt kjerringråd til å offisielt være en god kur mot hoste.

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Slik baker du  gode rundstykker

Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer. 

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

Derfor smaker usunn mat så godt

Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

4 gode grunner til at du bør spise mer sjokolade

Gode nyheter til alle sjokoladeelskere! Flere studier viser faktisk også at mørk sjokolade er bra for helsen din.

Slik fryser du brødskiver – og bevarer smak og konsistens

Joda, det er mulig å holde brødet ferskt, selv om du fryser det. Bare du kan denne teknikken.