olje til steking
Solsikkeolje, vindruekjerneolje eller olivenolje: Hvilken er den beste oljen å steke i? Bilde: iStockphoto

Slik velger du riktig olje til steking

Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

Det første man bør ta stilling til når man skal velge en god olje til steking er smaken, og her spiller en enkelt ting inn: Om oljen er kaldpresset eller varmebehandlet. Kaldpressede oljer får nemlig ofte en harsk smak når de varmes opp.

Til danske Søndagsavisen forteller gastronom og lærer Erik Schwærter at han alltid fraråder sine elever å steke i kaldpressede oljer - og alle typer olivenoljer generelt. Grunnen er at de smaker for mye.

Til gjengjeld anbefaler han å steke i oljer med nøytral smak som rapsolje eller vindruekjerneolje - eller i solsikkeolje eller kokosolje, hvis man at olje setter smak på maten.

Du finner mange forskjellige matoljer i butikkene, men alle er ikke like sunne. Det kommer an på: Hvilke fettsyrer oljen inneholder og hvordan oljen brukes.

Det er tre typer fettsyrer i matoljer. De finnes alle i matoljer, men i forskjellig konsentrasjon.

De tre typene er:

  • Flerutmettede fettsyrer: Denne typen er hovedbestanddelen i fettsyrene i fisk, nøtter og visse former for frø
  • Umettede fettsyrer: Stor konsentrasjon i blant annet avocado, oliven, raps og mandler
  • Mettede fettsyrer: Den dominerende typen fettsyrer i animalsk fett som for eksempel smør og kokosolje

Professor samlet inn fett

Ved Leicester School of Pharmacy ved Monfort University i Leicester utførte et team forskere, ledet av professor Martin Grootvedl, nylig et snedig forsøk.

De fikk et antall innbyggere i Leicester til å levere inn oljerestene fra steking til forskningsteamet.

Forskerne undersøkte deretter oljerestene for å finne ut hvilke typer olje som etter steking inneholdt den største forekomsten av oksiderte fettstoffer.

Teamet så spesielt etter mengden av aldehyder i oljerestene. Aldehyder i selv små mengder knyttes sammen med økt risiko for hjertesykdommer og kreft.

Smør besto testen

Den største konsentrasjonen av aldehyder i stekerestene fant Martin Grootveld i maisolje og solsikkeolje. Det fikk Martin Grootveld til å konkludere med følgende:

– Solsikkeolje og maisolje er fint, så lenge de ikke utsettes for sterk varme - som under steking.

Olivenolje og rapsolje besto testen bedre. Disse formene for matolje etterlot langt færre aldehyder. Det overraskende var at det samme gjaldt smør og gåsefett.

Professor Martin Grootveld foretrekker selv, på bakgrunn av sine forskningsresultater, å steke i smør fremfor mais- eller solsikkeolje, selv om smøret inneholder mange mettede fettsyrer.

5 råd til sikker steking

Martin Grotvald og hans team har på bakgrunn av forskningen kommet fram til 5 råd for bruk av matoljer og fettstoffer til matlaging:

#1 Forsøk å steke mindre - særlig på høyere temperaturer

#2 Skru ned forbruket av olje

#3 Fjern overskuddsolje fra overflaten av det du steker - for eksempel med litt kjøkkenpapir

#4 Velg mettede eller umettede fettstoffer til steking. Ikke fordi de de er sunnere, men fordi de etterlater færre skadelige stoffer.

#5 Den beste stekeoljen er ifølge Martin Grotveld olivenolje, fordi den innholder den ideelle kombinasjonen av mettede og utmattede fettsyrer, og små doser av flerumettet fett (10 prosent)

  • Polyunsaturated = flerumettet
  • Monounsaturated = umettet
  • Saturated = mettet

Kilde: BBC

19. februar 2018
Mer om Mat

Slik skjærer du avokado

Å skjære avokado er som å sykle. Når du først har lært deg dette geniale trikset, glemmer du det aldri.

VIDEO: Slik skjærer du løk

Denne teknikken for å hakke løk er genial, effektiv og rask!

Du har åpnet isbitposen helt feil i alle år!

Nå kan du endelig slutte å irritere deg over at isbitene flyr i alle mulige retninger.

Nå er honning godkjent som hostemedisin

Helsedirektoratet har oppgradert honning fra å være et gammelt kjerringråd til å offisielt være en god kur mot hoste.

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Slik baker du  gode rundstykker

Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer.

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring. 

Vill, villere, vafler

Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

Derfor smaker usunn mat så godt

Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

4 gode grunner til at du bør spise mer sjokolade

Gode nyheter til alle sjokoladeelskere! Flere studier viser faktisk også at mørk sjokolade er bra for helsen din. 

Slik fryser du brødskiver – og bevarer smak og konsistens

Joda, det er mulig å holde brødet ferskt, selv om du fryser det. Bare du kan denne teknikken.

10 matvarer du alltid bør ha i kjøleskapet

For en sunn og kjapp middag hver eneste dag, bør du alltid kjøpe med deg disse råvarene hjem fra butikken.