Derfor bør du tine kjøtt og fisk på kjøkkenbenken

Langvarig tining i kjøleskapet, kan ødelegge maten din. Tin heller kjøtt og fisk på kjøkkenbenken eller i vannbad.

tine kjøtt og fisk

Har du blitt fortalt at du bør tine kjøtt og fisk i kjøleskapet, og IKKE på kjøkkenbenken eller i en bolle vann?

Ifølge forskning.no kan du med god samvittighet tine kjøtt, fisk og annen frossen mat på kjøkkenbenken eller i en bolle vann.

– Folk flest vet at mat bør fryses raskt ned. Men akkurat det samme gjelder ved opptining, sier forsker Susanne Ekstedt ved instituttet i Gøteborg til forskning.no.

Kjøttet blir saftigere og smaker bedre om du tiner det raskt. Det samme forøvrig gjelder frosne grønnsaker. 

Tine kjøtt og fisk raskt

Ved forskningsinstituttet SP Food and Bioscience i Gøteborg har de forsket på nedfrysing og opptining av mat. 

Konklusjonen er at den beste måten å tine frosset kjøtt eller fisk, er å legge maten i kaldt vann. Matvarene må selvfølgelig være godt innpakket, slik at vannet ikke trenger inn. 

Forklaringen er at vann leder varme bedre enn luft. Og jo raskere mat tines, jo bedre blir den. 

Frosne grønnsaker kan gjerne tines ekstra raskt ved å legge dem i direkte i kokende vann eller på en grønnsaksrist i en kjele.

Les også: Slik steker du entrecôte med perfekt resultat

Frosne grønnsaker bør tines så raskt som mulig. Foto: iStockphoto.

Professor ved NMBU i Ås, Bjørg Egelandsdal, har kjøtt som spesialfelt. 

Hun sier til forskning.no at det ikke finnes noen god vitenskaplig dokumentasjon bak rådet om at mat bør tines i kjøleskapet. 

– Bak rådet ligger det kanskje en tanke om at kjøleskapstining er mest hygienisk. Det er selvfølgelig riktig at kjøtt og en del andre matvarer helst bør oppbevares i kjøleskapet om de er opptint, sier Egelandsdal til forskning.no

– Men tin heller maten raskt i vann, dersom du skal bruke den med en gang, oppfordrer Egelandsdal.

Les også: Ikke bruk varmt vann fra springen til mat og drikke

Ødelegges av iskrystaller

Ved tining gjelder det å komme så raskt som mulig forbi frysepunktet, altså gradene rett under nullpunktet. I denne temperaturen dannes de store iskrystallene som gjør mest skade på cellene i maten. 

Ødelegges cellene i for eksempel kjøtt, mister matvaren evnen til å holde på væske etter at den er tint. Resultatet blir tørt kjøtt og slappe grønnsaker. 

Ifølge Egelandsdal er store kjøttstykker en utfordring fordi det tar lang tid før tiningen har nådd helt inn til midten av kjøttet. Dermed risikerer man at mye kjøttet i de ytre delene befinner seg ekstra lenge i temperaturer hvor det blir ødelagt. 

Tin maten og legg den i kjøleskapet

Hvis du tilbereder maten rett etter at den er tint, trenger du ikke bekymre deg for bakterier. 

Dersom ikke skal tilberede maten med en gang, må du sette den i kjøleskapet så fort den er tint. Opptint kjøtt og annen bedervelig mat bør ikke bli liggende lenge på kjøkkenbenken. 

Kilde: Forskning.no

Oppdatert i 2024.