tine frossen mat
Tin maten på kjøkkenbenken eller i vann. Bilde: iStockphoto

Derfor bør du tine kjøtt og fisk på kjøkkenbenken

Langvarig tining i kjøleskapet, kan ødelegge maten din. Tin heller kjøtt og fisk på kjøkkenbenken eller i vannbad.

Har du blitt fortalt at du bør tine den frosne lørdagsbiffen i kjøleskapet, og IKKE på kjøkkenbenken eller i en bolle vann?

Ifølge forskning.no kan du med god samvittighet tine kjøtt, fisk og annen frossen mat på kjøkkenbenken eller i en bolle vann.

– Folk flest vet at mat bør fryses raskt ned. Men akkurat det samme gjelder ved opptining, sier forsker Susanne Ekstedt ved instituttet i Gøteborg til forskning.no.

Kjøttet blir saftigere og smaker bedre om du tiner det raskt. Det samme forøvrig gjelder frosne grønnsaker. 

Tin raskt

Ved forskningsinstituttet SP Food and Bioscience i Gøteborg har de forsket på nedfrysing og opptining av mat. 

Konklusjonen er at den beste måten å tine frosset kjøtt eller fisk, er å legge maten i kaldt vann. Matvarene må selvfølgelig være godt innpakket, slik at vannet ikke trenger inn. 

Forklaringen er at vann leder varme bedre enn luft. Og jo raskere mat tines, jo bedre blir den. 

Frosne grønnsaker kan gjerne tines ekstra raskt ved å legge dem i direkte i kokende vann eller på en grønnsaksrist i en kjele.

Frosne grønnsaker bør tines så raskt som mulig. Foto: iStockphoto.

Professor ved NMBU i Ås, Bjørg Egelandsdal, har kjøtt som spesialfelt. 

Hun sier til forskning.no at det ikke finnes noen god vitenskaplig dokumentasjon bak rådet om at mat bør tines i kjøleskapet. 

– Bak rådet ligger det kanskje en tanke om at kjøleskapstining er mest hygienisk. Det er selvfølgelig riktig at kjøtt og en del andre matvarer helst bør oppbevares i kjøleskapet om de er opptint, sier Egelandsdal til forskning.no

– Men tin heller maten raskt i vann, dersom du skal bruke den med en gang, oppfordrer Egelandsdal.

Ødelegges av iskrystaller

Ved tining gjelder det å komme så raskt som mulig forbi frysepunktet, altså gradene rett under nullpunktet. I denne temperaturen dannes de store iskrystallene som gjør mest skade på cellene i maten. 

Ødelegges cellene i for eksempel kjøtt, mister matvaren evnen til å holde på væske etter at den er tint. Resultatet blir tørt kjøtt og slappe grønnsaker. 

Ifølge Egelandsdal er store kjøttstykker en utfordring fordi det tar lang tid før tiningen har nådd helt inn til midten av kjøttet. Dermed risikerer man at mye kjøttet i de ytre delene befinner seg ekstra lenge i temperaturer hvor det blir ødelagt. 

Tin maten og legg den i kjøleskapet

Hvis du tilbereder maten rett etter at den er tint, trenger du ikke bekymre deg for bakterier. 

Dersom ikke skal tilberede maten med en gang, må du sette den i kjøleskapet så fort den er tint. Opptint kjøtt og annen bedervelig mat bør ikke bli liggende lenge på kjøkkenbenken. 

Kilde: Forskning.no

28. juli 2017
Mer om Mat

Slik skjærer du avokado

Å skjære avokado er som å sykle. Når du først har lært deg dette geniale trikset, glemmer du det aldri.

VIDEO: Slik skjærer du løk

Denne teknikken for å hakke løk er genial, effektiv og rask!

Du har åpnet isbitposen helt feil i alle år!

Nå kan du endelig slutte å irritere deg over at isbitene flyr i alle mulige retninger.

Dette er den ideelle oljen til steking

Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

Nå er honning godkjent som hostemedisin

Helsedirektoratet har oppgradert honning fra å være et gammelt kjerringråd til å offisielt være en god kur mot hoste.

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Slik baker du  gode rundstykker

Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer. 

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

Derfor smaker usunn mat så godt

Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

4 gode grunner til at du bør spise mer sjokolade

Gode nyheter til alle sjokoladeelskere! Flere studier viser faktisk også at mørk sjokolade er bra for helsen din.

Slik fryser du brødskiver – og bevarer smak og konsistens

Joda, det er mulig å holde brødet ferskt, selv om du fryser det. Bare du kan denne teknikken.