Derfor bør du tine kjøtt og fisk på kjøkkenbenken

Mat

Langvarig tining i kjøleskapet, kan ødelegge maten din. Tin heller kjøtt og fisk på kjøkkenbenken eller i vannbad.

Tin maten på kjøkkenbenken eller i vann.
Tin maten på kjøkkenbenken eller i vann. Bilde: iStockphoto

Har du blitt fortalt at du bør tine den frosne lørdagsbiffen i kjøleskapet, og IKKE på kjøkkenbenken eller i en bolle vann?

Ifølge forskning.no kan du med god samvittighet tine kjøtt, fisk og annen frossen mat på kjøkkenbenken eller i en bolle vann.

– Folk flest vet at mat bør fryses raskt ned. Men akkurat det samme gjelder ved opptining, sier forsker Susanne Ekstedt ved instituttet i Gøteborg til forskning.no.

Kjøttet blir saftigere og smaker bedre om du tiner det raskt. Det samme forøvrig gjelder frosne grønnsaker. 

Tin raskt

Ved forskningsinstituttet SP Food and Bioscience i Gøteborg har de forsket på nedfrysing og opptining av mat. 

Konklusjonen er at den beste måten å tine frosset kjøtt eller fisk, er å legge maten i kaldt vann. Matvarene må selvfølgelig være godt innpakket, slik at vannet ikke trenger inn. 

Les også:

Så lett avkalker du vaskemaskinen

Avkalking og rengjøring av vaskemaskinen er viktigere (og enklere) enn du tror. Dårlig vedlikehold kan resultere i overforbruk av energi.

Forklaringen er at vann leder varme bedre enn luft. Og jo raskere mat tines, jo bedre blir den. 

Frosne grønnsaker kan gjerne tines ekstra raskt ved å legge dem i direkte i kokende vann eller på en grønnsaksrist i en kjele.

Frosne grønnsaker bør tines så raskt som mulig. Foto: iStockphoto.

Professor ved NMBU i Ås, Bjørg Egelandsdal, har kjøtt som spesialfelt. 

Hun sier til forskning.no at det ikke finnes noen god vitenskaplig dokumentasjon bak rådet om at mat bør tines i kjøleskapet. 

Les også:

Så lenge bør du vente før du begynner med utendørsarbeidet

Lurer du på når du kan ta ut hageslangen og vaske terrasse og fasade? Eller når du kan male huset? Her er ekspertenes råd.

– Bak rådet ligger det kanskje en tanke om at kjøleskapstining er mest hygienisk. Det er selvfølgelig riktig at kjøtt og en del andre matvarer helst bør oppbevares i kjøleskapet om de er opptint, sier Egelandsdal til forskning.no

– Men tin heller maten raskt i vann, dersom du skal bruke den med en gang, oppfordrer Egelandsdal.

Ødelegges av iskrystaller

Ved tining gjelder det å komme så raskt som mulig forbi frysepunktet, altså gradene rett under nullpunktet. I denne temperaturen dannes de store iskrystallene som gjør mest skade på cellene i maten. 

Ødelegges cellene i for eksempel kjøtt, mister matvaren evnen til å holde på væske etter at den er tint. Resultatet blir tørt kjøtt og slappe grønnsaker. 

Ifølge Egelandsdal er store kjøttstykker en utfordring fordi det tar lang tid før tiningen har nådd helt inn til midten av kjøttet. Dermed risikerer man at mye kjøttet i de ytre delene befinner seg ekstra lenge i temperaturer hvor det blir ødelagt. 

Les også:

Derfor bør du ikke la hunden slikke deg i ansiktet

Lar du hunden slikke deg i ansiktet kan du bli alvorlig syk. Du bør heller ikke komme for tett på katten eller fuglen.

Tin maten og legg den i kjøleskapet

Hvis du tilbereder maten rett etter at den er tint, trenger du ikke bekymre deg for bakterier. 

Dersom ikke skal tilberede maten med en gang, må du sette den i kjøleskapet så fort den er tint. Opptint kjøtt og annen bedervelig mat bør ikke bli liggende lenge på kjøkkenbenken. 

Kilde: Forskning.no

28. juli 2017
Mer om Mat

Du har åpnet isbitposen helt feil i alle år!

Mat Nå kan du endelig slutte å irritere deg over at isbitene flyr i alle mulige retninger.

Dette er den ideelle oljen til steking

Mat Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

Nå er honning godkjent som hostemedisin

Mat Helsedirektoratet har oppgradert honning fra å være et gammelt kjerringråd til å offisielt være en god kur mot hoste.

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna. 

10 utrolige kaker for gutter (og tøffe jenter)

Mat Har du eventyrlystne barn som fortjener en kake utenom det vanlige? Da MÅ du se disse 10 elleville kakene.

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

Mat En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Slik baker du  gode rundstykker

Mat Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer. 

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!  

Pasta lagret i romtemperatur kan være dødelig

Mat De fleste av oss har spist gamle pastarester. Men visste du at pasta som har stått lenge i romtemperatur kan være direkte dødelig?

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Mat Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring. 

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.