Slik blir du kvitt insekter og skadedyr i huset

Insekter og kryp i hjemmet er ekkelt og frustrerende. Men med disse grundige tipsene kan du forebygge og bekjempe bananfluer, veps, møll og maur. 


1. Bananfluer

De flyr dovent rundt fatet med overmodne bananer eller fra glasset med gårsdagens vinskvett. Farlige er de ikke, men utrolig irriterende, og de legger igjen både egg og larver. Æsj! Så du vil fjerne alt som tiltrekker seg bananfluer – og bekjempe de små insektene med hard hånd.

Voksne bananfluer er lett gjenkjennelige. De er 3-4 mm lange brunaktige og flyr på en doven, svevende måte. Larvene er små, gulhvite larver som blir 4-5 mm lange, og puppene ligner små, brune frø.

Bananfluene tiltrekkes av vin, øl, ketchup, syltetøy, eddik, samt overmoden, gjærende frukt og grønnsaker. Så har du noe av dette stående åpent, kan du være ganske sikker på at bananfluene vil komme flyvende.

Se også: Smarte tips mot bananfluer

 

Bananflue. Foto: Wikimedia Commons/André Karwath

25 egg om dagen

Bananfluehunnen legger egg på maten. Eggene er så små at man knapt kan se dem med det blotte øyet, men de kan være tallrike! En bananflue kan legge rundt 25 egg om dagen og opptil 200 egg i løpet av livet. 

Hunnene legger egg når de bare er 24 timer gamle, og under gode forhold gjennomfører avkommet hele utviklingssyklusen på under 10 dager. 

Klekk – også rett ned i maten

Egget klekkes ca et døgn etter at det er lagt, og larven søker så ned i maten du har stående. I løpet av 4-5 dager vokser de til og forpupper seg. Deretter bruker de 3 – 4 dager til på å forvandle seg til en ekkel bananflue. Maten som er infisert med egg og pupper er ikke giftig eller farlig, bare udelikat.

Slik bekjemper du bananfluer

Når bananfluene allerede surrer rundt på kjøkkenet, er det bare å kvitte seg med dem. Da kan du godt bruke en insektsspray beregnet på flyvende insekter.

Alternativt kan du lage din egen felle ved å helle litt eddik eller (billig) vin i en skål. Du kan også ha i en bit overmoden frukt. Dekk deretter skålen med plastfolie, sørg for at folien sitter godt på og fest gjerne med en strikk. Så prikker du små hull på 2-3 millimeter i folien, og lar fellen stå på benken. Bananfluene vil så krype ned i matfatet, men ikke klare å komme ut igjen.

Slik forebygger du bananfluer

  • Sett på lokk, pakk inn matvarer og sett alt inn i kjøleskap og skap. Fruktskålen også! Sørg for at du ikke har tomme vinflasker, ølbokser eller juice-kartonger stående fremme.
  • Hvis du sylter frukt eller bær, sørg for å lukke krukker og glass så raskt som mulig, særlig hvis du har bananfluer i huset. 
  • Fruktavfall skal ut av huset så fort som mulig. Det samme gjelder søppelposer, disse bør knytes tett og kastes ved første anledning.

2. Melmøll og tørrfruktmøll

Se for deg at du åpner det fine, dyre økologiske melet og gleder deg til å bake, men oppdager at det er liv i posen. Det svirrer av møll og kravler av larver. Og melet er klumpet, lukter ekkelt og strødd med insektrusk og ekskrementer. Da har du fått melmøll i posen, og det er bare å sette i gang utrenskningen.

Der er to typer møll som kan finne på å invitere seg selv til matvarene dine. Den ene er melmøllen, som er utbredt kornmøller, bakerier og andre steder der det oppbevares mel- og brødprodukter.

Den andre er tørrfruktmøllen, som går etter tørket frukt, nøtter, mandler og kornprodukter. Hvis du har noen av disse hjemme, har de sannsynligvis kommet sammen fra butikken eller fabrikken som produserte varene.

Les mer: Ta rotta på skadedyrene

Melmøll. Foto: Wikimedia Commons/Bugwood.org

Hurtigvoksende problem

Hvis møllene ikke oppdages og bekjempes i tide, kan du få et problem som utvikler seg og blir riktig plagsomt. Møll formerer seg nemlig lynraskt, og kan legge opp til 200 egg på én parring. 

Bæsjer i maten din

Møllarver klekkes ca syv dager etter at hunnene har lagt egg. Og så begynner de å spise og produsere spinn som ødelegger matvarene.

Larvene legger igjen ekskrementer og matvarene som angripes vil begynne å klumpe seg sammen med spinnet, få en gråbrun farge og en ubehagelig lukt.

Forebygging og bekjempelse av melmøll og tørrfruktmøll

Når larvestadiet er over forpupper larvene seg, og de vil så oppsøke en liten sprekk eller et hull i nærheten hvor utviklingen kan skje i fred og ro. Det er derfor viktig å handle raskt hvis du oppdager møll. 

Første tips er å gå grundig til verks. Start med å tømme alle skuffer og skap der du har sett møll og larver. Deretter skal du støvsuge grundig – særlig i kriker og kroker hvor det kan gjemme seg forpuppede larver. Du kan også bruke en damprenser.

Sjekk så alle matvarer i kjøkkenet og kast alt – ALT – som ser ut til å være angrepet av møll eller larver.

Videre pakker du inn tørrvarer som mel, korn, pasta, nøtter, tørket frukt og lignende i helt tette krukker eller plastposer. Og følg med! Hvis møllene ikke forsvinner, har et par av dem unnsluppet, og du må gjenta prosessen en gang til, bare med enda større nøyaktighet!

Og nei, du vil ikke spraye masse insektsspray inn i matskapene dine.

3. Klesmøll og pelsmøll

Du skjønner at du har møll når du ser insektene flyr rundt i huset. Men det er ikke voksne møll som gjør skade. Det er larvene som lever skjult i skuffer, skap og møbler – hvor de gomler i seg tekstiler, møbelstoff, pels og tepper.

Det finnes to slike typer møll, klesmøll og pelsmøll, og begge har larver som spinner klebrige, tynne tråder. Klesmøllens larve forpupper seg i sitt eget spinn.

Mens pelsmøllarvens spinn ser ut som et løst rør som den drar med seg, gjerne opp i sprekker mellom vegg og tak. Så her bør du sprøyte, når du vil bekjempe pelsmøll.

Klesmøllarve. Foto: Wikimedia Commons/Guido Gerding

Møll kan legge mellom 100 og 150 egg i løpet av levetiden. Eggene er små, hvitaktige og vanskelige å få øye på, siden de ofte legges i folder og innimellom hårene i tepper, pelsverk og den slags. Larvenes ekskrementer og spinn er derimot lettere å oppdage.

Spiser opp klærne dine

Du oppdager vanligvis møll ved at de flyr rundt i huset. Men det er larvene som gjør skade. Og de lever som nevnt på steder som er vanskeligere å oppdage. 

I pels og tekstiler biter larvene av hår og fibre, og du oppdager gjerne først skaden når plagget har fått store skallete flekker. På ulltøy gnager larvene over fibrene så det blir hull. Men du vil også kunne se larver, spinn, larvehylstre og ekskrementer. 

Larvene spiser også på innsiden av møbeltrekk, og dette vil du oppdage hvis trådene i trekket rakner. 

Klesmøll lever av keratin, som er hovedbestanddelen i ull, pels og fjær. De trenger imidlertid også tilskudd av proteiner som finnes i for eksempel flekker av fett, blod, svette og urin (æsj). 

Vær obs på at naturgarn som ikke er avfettet, er bedre føde for larvene enn avfettet ullgarn.

Slik bekjemper du møll

Voksne møll kan du drepe eller sprøyte så de ikke formerer seg. Har du møll i klærne eller andre gjenstander, må du gå mer radikalt til verks.  

Her er noen metoder:

  • Vask alt tøyet i vaskemaskinen, det dreper møll, larver og egg. 
  • Legg så tøyet i fryseren. Etter to til tre døgn ved -18° er alle møll, egg og larver døde. Dette er effektivt på tøy og mindre tepper. Langt mer hensiktsmessig enn å bruke insektmidler. 
  • Skuffer og skap som er angrepet skal støvsuges grundig og eventuelt behandles med et flytende møllmiddel.

Ny vaskemaskin? Les dette!

Hvis det er snakk om pelsmøll, bør du være oppmerksom på at larvene kan ha gjemt seg i sprekker eller i esker, poser og lignende. Det er derfor viktig å undersøke området grundig og behandle med møllmiddel.

  • Store gulvtepper og møbler bør støvsuges grundig. Mølleggene ligger løst og er meget skrøpelige, så de fleste vil bli ødelagt ved vanlig rengjøring.
  • En damprenser er også effektivt våpen mot møll.
  • Hvis du setter møbler og tepper ut i frostvær vil alle egg, møll og larver dø. Det bør i tilfelle være minst minus ti grader, i hvert fall om natten, og du kan ta inn møbler og teppene i varmen en gang om dagen i et par dager. Møll tåler kuldegrader i lengre perioder, men dør raskere ved vekslende kulde og varme.

Møbler og gulvtepper kan, etter grundig rengjøring, sprayes med et flytende møllmiddel. Husk å følge bruksanvisningen nøye.

Slik forebygger du møll

Vask alltid ulltøy før du legger det bort for sommeren. Pakk det inn i lufttette plastposer hvis det ikke skal brukes på en stund. Be eventuelt om råd om oppbevaring av pels hos din lokale pelsforhandler.

4. Veps

Veps kan være veldig plagsomme, særlig på høsten. Da nærmer vepsens livssyklus seg slutten, og gjør dyrene ekstra nærgående og irritable. Vepsen er lett å kjenne igjen på den karakteristiske, sort-gule kroppen.

Vepsen holder til i bol, men benytter seg bare av disse i et år – fra vår til høst. Bare noen få befruktede dronninger fra hvert bol overvintrer, og starter på ny frisk neste vår. Et vepsebol er vanligvis på størrelse mellom en tennisball og en fotball, og laget av et tynt, papiraktig materiale vepsene lager selv.

Les også: Slik holder du veps unna maten

Vårens dronning  

Vepsedronningen kvikner til rundt april måned, og begynner så å lete etter sted å plassere sesongens bol. Et vellykket vepsebol befolkes fortløpende gjennom sommeren, og i august kan det ha vokst seg større enn en fotball. 

Summer mer enn de biter

Vepsen har et dårlig rykte, men er faktisk mer plagsom enn den er skadelig. Når de lager kvalm på høsten, skyldes det at de har blitt tallrike og at arbeidervepsene er ferdige med å passe på larver – og i stedet bruker tiden på å lete etter søtsaker.

Vepsebol: Foto Getty Images

Slik bekjemper du veps

De fleste som har et vepseproblem, ønsker bli kvitt insektene. Men husk at veps også er nyttedyr og en del av vårt biologiske mangfold, så vårt råd er at du kun bør nedkjempe veps som er direkte plagsomme.

I så fall kan du finne bolet deres og uskadeliggjøre det. Prat gjerne med en fagmann før du går til verks, så du ikke risikerer stikk eller unødvendig skade. Ikke prøv å stenge inngangen på bolet, vepsen vil mest sannsynlig finne en vei ut uansett.

Hvis du er plaget av veps flere somre på rad, kan du følge med og se etter nye, små vepsebol på våren. Det er da dronningen legger grunnlaget for sommerens koloni.

Hvis du tidligere har funnet bol på loft, i luftekanaler eller andre hulrom, bør du sørge for å få stengt inngangen, så dronningen ikke kommer tilbake neste vår og bygger nytt bol samme sted.

Fang vepsen i feller

Alternativt kan du også kjøpe eller lage vepsefeller. Trikset her er å bruke en flaske eller liknende og sette opp en løsning som lokker vepsene inn, men gjør at de ikke finner veien ut igjen.

 

5. Maur

Hva gjør du hvis det kravler ut hundrevis av maur fra gulvet eller veggen? Og det fortsetter å strømme til, uansett hvor mange du dreper? Vi hadde i hvert fall freaket ut. 

For hvis du får maur i huset, er det ganske sannsynlig at du har en maurtue et eller annet sted i nærheten, eller til og med inni veggen eller gulvet. Og da vil maurene fortsette å marsjere inn.

Bor du i et hus som er støpt direkte på bakken, kan maurene flytte inn under selve betonggulvet. Herfra kan de myldre opp i boligen gjennom sprekker i betongen, for eksempel ved gjennomføringer, vegger og lignende. 

Den vanligste typen maur er svart hagemaur, som egentlig er mer brun enn svart. En maurtue under gulvet er naturligvis veldig plagsomt, men heldigvis er det sjeldent at maurene ødelegger noe annet boligeierens humør.

Men vær obs på at det også finnes maurarter som kan ødelegge treverk.

Se også: Dette er de vanligste stedene maur bygger tue inne

Maur. Foto Wikimedia Commons/Zainichi Gaikokujin.

Plagsom seksfoting

Du oppdager maur når du finner små bunker av sand og grus ved veggene. 

Har maurene flyttet inn under huset, kan det være umulig å finne selve tua. Du ser kanskje at maurene kommer ut av en sprekk veggen eller noe, men selve tua kan være langt unna. Og saken kompliseres ytterligere av at en større maurtue ofte er delt opp i flere områder.

Slik bekjemper du mauren

Det mest effektive vernet er å finne og ødelegge maurtua, der dronningen, egg, larver og pupper befinner seg. Men det er sjeldent mulig i tilfeller med svarte jordmaur som bor under huset. 

Hvis du bruker insektmidler bør du selvfølgelig forsikre deg om at middelet er godkjent og at du følger bruksanvisningen.

  • Maurpulver kan stagge en maurinvasjon, men maurene lærer raskt hvordan de unngår pulveret. Så det gjelder å henge på maurene som klegg, og drysse pulver på dem der de dukker opp og kommer fra. Kjerringråd som kanel og pepper kan også ha effekt, men bare en kort periode, og vil ikke utrydde maurene.
  •  
  • Du kan også bruke sprøytemiddel eller aerosol innendørs, bare sjekk etiketten. Men vær obs på at flere av midlene har langtidseffekt og ikke skal sprøytes der du oppbevarer eller tilbereder matvarer. Påfør midlene der maurene ferdes, for eksempel på gulvet langs veggen, ved rørgjennomføreringer og bak skap. 
  • Lokkefelle. Maurene kan også bekjempes med forgiftet lokkemat i form av maur-fangere.
  • Behandling ved husets sokkel. Maur som kommer innendørs er hovedsakelig et vårproblem. Senere på sommeren vil de i større grad lete etter mat ute. Og her vil du kunne ta dem ved å vanne ut jorden, der de kommer ut av veggen.
  • Flyvemaur. Hvis du er så uheldig å ha flyvemaur i huset, hjelper det ikke med pulver eller vanning. Da kan du sprøyte med insektsspray beregnet på flyvende insekter, og så rett og slett støvsuge opp de døde maurene. 

Ønsker du flere tips? Meld deg på vårt nyhetsbrev!