Lær hvordan du rengjør støpejernsgryter og panner
Lær hvordan du rengjør støpejernsgryter og panner Bilde: Colourbox

Slik holder du støpejern rent

Visste du at du kan ha støpejernspannen hele livet hvis du renser dem riktig? Les disse rådene, så kan du fremover passe godt på pannene.

Støpejernspanner er uunnværlige, hvis du skal steke og tilberede mat ved høye temperaturer, eller hvis du ønsker konstant lav varme.  Til gjengjeld så skjer det ofte at maten brenner seg fast. Da er det viktig at man får pannen helt ren, på riktig måte.

Aldri bruk såpe i støpejernspannen din

  • Du skal aldri vaske støpejernspannen med såpe. Det ødelegger pannen og gjør at bunnen blir klissete. Bruk i stedet en helt vanlig oppvaskkost og vask med varmt vann. Tørk etterpå pannen med litt matolje hver gang – da older pannen seg pen og ren.
  • Hvis pannen din har fått rust, skal du bruke en god skure- eller stålsvamp. Når rusten er borte, kan du smøre pannen inn i matolje. Etterpå vil støpejernspannen din føles ut som ny. 

Hvis skaden allerede har skjedd

Hvis støpejernspannen din allerede er klissete og slitt, kan du faktisk fikse skaden.

  • Still pannen på den platen som avgir mest varme på komfyren. Hell ett kilo salt i pannen og slå varmen på maksimum. Det er en god ide å la vinduet stå åpent under denne prosessen. Se her 8 problemer du kan løse med salt
  • La pannen stå på komfyren i ca. 30 minutter og rør saltet hvert femte minutt. Du vil fort se at fett-rester og skitt setter seg i saltet – pass derfor på at det rene saltet alltid er nederst.
  • Skru av platen og la pannen få avkjøle seg. Kast saltet og vask støpejernspannen grundig i varmt vann. Når pannen er ren, skal du ikke tørke den. Still den heller tilbake på platen på medium varme til vanndråpene fordamper.
  • Hell 1-2 liter matolje i pannen. La den stå på medium varme i ca. 15 minutter. Slikk og la pannen stå med oljen i 12 timer. Varm oljen opp enda en gang , la den stå ca. 15 minutter og la igjen oljen ligge i uten varme i 12 timer Hvis pannen din er veldig skitten, kan det være nødvendig at du gjentar prosessen helt opp til fire ganger.
  • Hell tilslutt oljen ut i og vask pannen grundig med vann Tørk med litt matolje slik at overflaten blir pen igjen.

 Les også: Her er det mest bakterier hjemme

Nå bør støpejernspannen være god som ny og klar til å brukes.

9. mai 2019
Mer om Kjøkken

Fargerik forrett med reker, mango og avokado

Noen ingredienser passer perfekt sammen. Slik er det med reker, mango og avokado. Prøv den eksotiske varianten av en rekesalat i en versjon som appellerer til alle smakssansen. 

Hvordan fjerner man lettest etiketter fra glass?

Synes du også det er vanskelig å få av etiketter og det klistrete limet fra gamle syltetøyglass? Vi viser deg den letteste løsningen her.

Slik får du ryddig og stilfullt kjøkken

Med enkle grep kan du gjøre kjøkkenet ditt lettere å rydde, og langt mer elegant.

Klimadebatten har påvirket nordmenns matvaner

1 av 6 i Norge mener at deres personlige valg av matvarer påvirker miljøet, og at mindre kjøtt og matsvinn er de mest effektive tiltakene for å redusere matvarenes negative påvirkning på klimaet.

Få ut flis med dette smarte trikset

Auda, flis i fingeren! Det kan være vanskelig å fjerne, men her er et smart triks du kan prøve neste gang - nemlig olje!

Stefan reddet kjøkkenbenken med en gulvflis

Kjøkkenbenken ble stygt forbrent av en varm kjele. Men se så kul den ble med en innfelt gulvflis istedet!