Lær hvordan du rengjør støpejernsgryter og panner
Lær hvordan du rengjør støpejernsgryter og panner Bilde: Colourbox

Slik holder du støpejern rent

Visste du at du kan ha støpejernspannen hele livet hvis du renser dem riktig? Les disse rådene, så kan du fremover passe godt på pannene.

Støpejernspanner er uunnværlige, hvis du skal steke og tilberede mat ved høye temperaturer, eller hvis du ønsker konstant lav varme.  Til gjengjeld så skjer det ofte at maten brenner seg fast. Da er det viktig at man får pannen helt ren, på riktig måte.

Aldri bruk såpe i støpejernspannen din

  • Du skal aldri vaske støpejernspannen med såpe. Det ødelegger pannen og gjør at bunnen blir klissete. Bruk i stedet en helt vanlig oppvaskkost og vask med varmt vann. Tørk etterpå pannen med litt matolje hver gang – da older pannen seg pen og ren.
  • Hvis pannen din har fått rust, skal du bruke en god skure- eller stålsvamp. Når rusten er borte, kan du smøre pannen inn i matolje. Etterpå vil støpejernspannen din føles ut som ny. 

Hvis skaden allerede har skjedd

Hvis støpejernspannen din allerede er klissete og slitt, kan du faktisk fikse skaden.

  • Still pannen på den platen som avgir mest varme på komfyren. Hell ett kilo salt i pannen og slå varmen på maksimum. Det er en god ide å la vinduet stå åpent under denne prosessen. Se her 8 problemer du kan løse med salt
  • La pannen stå på komfyren i ca. 30 minutter og rør saltet hvert femte minutt. Du vil fort se at fett-rester og skitt setter seg i saltet – pass derfor på at det rene saltet alltid er nederst.
  • Skru av platen og la pannen få avkjøle seg. Kast saltet og vask støpejernspannen grundig i varmt vann. Når pannen er ren, skal du ikke tørke den. Still den heller tilbake på platen på medium varme til vanndråpene fordamper.
  • Hell 1-2 liter matolje i pannen. La den stå på medium varme i ca. 15 minutter. Slikk og la pannen stå med oljen i 12 timer. Varm oljen opp enda en gang , la den stå ca. 15 minutter og la igjen oljen ligge i uten varme i 12 timer Hvis pannen din er veldig skitten, kan det være nødvendig at du gjentar prosessen helt opp til fire ganger.
  • Hell tilslutt oljen ut i og vask pannen grundig med vann Tørk med litt matolje slik at overflaten blir pen igjen.

 Les også: Her er det mest bakterier hjemme

Nå bør støpejernspannen være god som ny og klar til å brukes.

9. mai 2019
Mer om Kjøkken

9 grep til å fornye kjøkkenet

Du trenger ikke å kjøpe en helt nytt kjøkken for å realisere drømmen om fornyelse. Her er 9 tips til kjøkkenoppussing som ikke krever at du tømmer sparekontoen.

Løk - hva er forskjellen på rødløk, salatløk, sjalottløk og gul...

Hvilken løk bruker vi når vi lager mat og hva vokser i hagen? Bli kjent med rødløk, salatløk, gul løk og vårløk.

Oppskrift: Slik lager du klimavennlig dansk smørrebrød

Du kan enkelt lage “lækre” klimavennlige smørrebrød som er en favoritt for mange og som imponerer gjestene. Her får du to oppskrifter fra Knorr på...

Derfor skal du ALLTID ta et bilde av komfyren din før du reiser

Med dette smarte trikser kan du lett slippe å uroe deg når du er på ferie. 

Slik lager du en klimavennlig burger

Du kan fint fortsette å spise dine favorittretter, samtidig som du passer på klimaet. Det handler bare om å bruke de riktige ingrediensene. Her får du...

Fargerik forrett med reker, mango og avokado

Noen ingredienser passer perfekt sammen. Slik er det med reker, mango og avokado. Prøv den eksotiske varianten av en rekesalat i en versjon som appeller...

Hvordan fjerner man lettest etiketter fra glass?

Synes du også det er vanskelig å få av etiketter og det klistrete limet fra gamle syltetøyglass? Vi viser deg den letteste løsningen her.

Slik får du ryddig og stilfullt kjøkken

Med enkle grep kan du gjøre kjøkkenet ditt lettere å rydde, og langt mer elegant.

Slik lager du en klimavennlig lasagne

Uansett om vi har ambisjoner om å kutte ned på kjøtt bruken, kan det være en utfordring å tenke kreativt når man skal handle inn til middag. derfor har...

Vakker kjøkkenserie fokuserer på bæredyktighet

Den nye intuitive kjøkkenserien fra Electrolux skal hjelper deg med matlagingen og skal redusere både matsvinn og energiforbruk. Aldri før har det vært så enkelt å lage mat til perfeksjon mens vi fokuserer på bærekraftighet på kjøkkenet.

Klimadebatten har påvirket nordmenns matvaner

1 av 6 i Norge mener at deres personlige valg av matvarer påvirker miljøet, og at mindre kjøtt og matsvinn er de mest effektive tiltakene for å redusere...

Få ut flis med dette smarte trikset

Auda, flis i fingeren! Det kan være vanskelig å fjerne, men her er et smart triks du kan prøve neste gang - nemlig olje!

Stefan reddet kjøkkenbenken med en gulvflis

Kjøkkenbenken ble stygt forbrent av en varm kjele. Men se så kul den ble med en innfelt gulvflis istedet!