Å bake et surdeigsbrød krever litt forberedelser siden man må starte en surdeig, men så snart du har laget surdeigen og mater den regelmessig kan du holde den i live nærmest uendelig.
Av utstyr trenger du en kjøkkenmaskin og en eltekrok.
Ingredienser
Til surdeig-starteren:
- 250 g hvetemel
- 250 g grovt rugmel
Til brødene (2 stk):
- 350 ml vann
- 550 g hvetemel
- pluss litt ekstra til å strø over
- 1 ts salt
- 300 g surdeig
Start med surdeig-starteren
- Bland sammen 100 ml vann med 50 g av hvert mel. Dekk bollen med et vått tørkle og sett den på et varmt sted på kjøkkenet og la stå i 48 timer
- Etter 48 timer bør surdeigs-starteren begynne å vokse, lukte litt øl-aktig og ha små bobler i seg. Hvis det ikke har skjedd noe enda, dekk over den igjen og la den stå i 24 timer til
- Fjern halvparten av surdeigs-starteren og bland inn 100 ml varmt vann samt 50 g hver av hvetemel og grovt rugmel. Dekk til med et vått håndkle igjen og sett i et varmt hjørne i 24 timer
- Gjenta fjerningen og tilsett 100 ml varmt vann og 50 g av hvert mel. Dekk med et håndkle og la det gjære i 24 timer. Surdeigs-starteren bør bli mer og mer boblete for hver dag, og lukten blir surere
- Repeter prosessen i to dager til. På denne tiden bør surdeigs-starteren være fin og klar til brødbaking
- Du kan holde liv i surdeigs-starteren så lenge du vil. Dersom du har den utenfor kjøleskapet vil den trenge mel og vann hver dag men dersom du har den i kjøleskapet trenger den kun påfyll en gang i uken.
Tips! Hvis du bor i by vil vannet mest sannsynlig ha blitt behandlet med klor, hvilket kan forhindre veksten av naturlig gjær. Det anbefales derfor å bruke avkjølt kokt vann til baking av surdeigsbrød.
Slik baker du surdeigsbrød (2 stk):
- Ha vann, 500 g hvetemel og salt i bollen. Monter eltekroken. Bland inn 300 g av surdeigen, og kjør på middels hastighet i 10-15 minutter inntil du har en sterk, myk og elastisk deig. Fjern bollen og dekk den med en dampet klut. La den stå og heve i tre til fire timer
- Ha litt mel på benken, og hell deigen ut av bollen. Del deigen i to. Slå luften ut av den, og form til to boller. Smør to boller med litt olje, og legg deigklumpene i hver sin bolle. Dekk over bollene med et klede, og la heve i tre timer.
- Varm ovnen til 250 °C. Legg bakepapir på stekebrettet
- Ta brødene ut av bollene, og sett dem på stekebrettet. Strø over litt mel, og skjær et kryss på toppen av hvert brød.
- Kok opp litt av vannet, og hell det over i en lav bolle/ildfast form som står nederst i ovnen (dette gjør at skorpen blir sprøere).
- Stekes i 35 minutter eller til brødet er ferdigstekt. Bank brødet lett på undersiden. Når brødet er ferdig stekt, skal du høre en hul lyd. Avkjøles på rist i rundt en time.
Kilde: Kenwood