Slik legger du mikrosement

Mikrosement er et sterkt og lettpåført materiale som kan gi rommene dine et realt ansiktsløft. Her får du oppskrift til hvordan du legger på mikrosement hjemme.

mikrosement

De fleste velger fliser på vegger og gulv på baderommet. Men det finnes imidlertid et annet spennende produkt på markedet, nemlig mikrosement.

Slitesterk overflate

Mikrosement er en ekstremt slitesterk som kan legges i et 1-3 millimeter tykt lag – og som gir en vannavvisende og slitesterk overflate. Mikrosement har blitt mer og mer populært de siste årene og eksisterer både i en ferdigblandet utgave og en utgave du må blande selv som kalles 2 komp. Ekspertene anbefaler at du bruker den ferdigblandende utgaven til baderommet. 

Mange farger

Dersom du trodde at mikrosementens farger kun begrenser seg til et fåtall grånyanser, tar du feil.

Materialet kommer i opptil 3000 forskjellige farger og følger NCS-kodene. Mikrosement kan legges rett på eksisterende vegger, tak og gulv – også i dusjen. Og til sammenligning med fliser slipper du helt unna fugene.

Se mer mikrosement inspirasjon her!

Mikrosement – allsidig og solid

Mikrosement har meget gode heftegenskaper og kan brukes på de fleste underlag, som for eksempel glass, metall, mur, fliser, gips eller trefiberplater. Det egner seg derfor godt til rehabilitering av bad, for eksempel på eksisterende fliser eller våtromsplater, på gulv, benkeplater eller møbler. Det kan også brukes utendørs.

Her ser du en grunnleggende innføring i hvordan du legger mikrosement selv. Merk at metode og blandeforhold kan variere avhengig av leverandør og bruksområde. Husk å undersøke nøye på forhånd hvordan type mikrosement du skal bruke. 

mikrosement på bad på både vegger og gulv
Mikrosement gir et tøft og originalt preg på baderommet. Foto: Fokhus.no

Slik legger du mikrosement – steg for steg

1. Underlag

Underlaget må være tørt, slett og stabilt. Alle fliser må sitte godt fast. Flaten må være fri for støv, fett og annet smuss som kan hemme heft (primer) før du begynner arbeidet. Fugene må være helt frie fra silikon eller silikonimpregnering.   

2. Primer

Bruk primer før du legger på mikrosement, enten primer til sugende underlag (spon, betong, avrettingsmasse o.l) eller spesialprimer til ikkesugende underlag (fliser, laminat, glass, metall o.l). Påfør primer med kost (evt rulle). Tørketid ca 2-3 timer.

3. Forsterk

Du kan forsterke underlaget  med et lag fibernetting først på veggen. Dette anbefales på flis, underlag med skjøter eller på bavegelig materiale. Bland fibernettingbase med vann til en lett konsistens. Legg så hele fibernettingen i massen, renn av, fest nettingen på veggen og påfør et tynt lag base slik at fibernettingen dekkes/bakes inn. Tørketid ca 12 timer.

4. Farge og tekstur

Velg farge du vil ha på mikrosementen. Bland sammen fargestoff, harpiks og mikrosement etter anvisningen.

Velg tekstur etter hva slags resultat du ønsker, fra fin til grov. Bland grundig ut mikrosement med farge etter anvisning, visp blandingen godt med en elektrisk visp til den er klumpfri og lett å jobbe med. Beregn ca 1 kilo sement pr m2 for et grovt resultat, 0,7 kilo sement pr m2 for medium til fint resultat og 0,5 kilo sement pr m2 for et fint resultat. (kan variere fra leverandør til leverandør). Ikke bland mer enn du klarer å bruke på ca 30 minutters arbeid. Massen tørker forholdsvis raskt i bøtten. Bruk et stålbrett når du påfører Mikrosementen. Tørketid er ca 6 timer, men du kan påføre lag nr 2 etter ca 3 timer.

5. Sliping

Når mikrosementen er tørr kan den slipes med maskin eller for hånd for å fjerne nupper og lignende. Tørk av støv, gjenta prosessen og påfør lag nr 2 på samme måte. Tørketiden på lag nr 2 er også 6 timer. For å unngå sliping, glatt med et stålbrett når mikrosementen begynner å tørke/bli hard. Rens stålbrettet jevnlig med en fuktig klut når du glatter. 

6. Tørketid og behandling

Tørketid og behandling kan variere avhengig av produkt og ønsket resultat. Prat med din lokale forhandler og les bruksanvisninger nøye.  

7. Sealer

Ta på sealer når resultatet er fint og alle lag er tørre og rengjort for støv. Påfør sealeren med kost ca 1m2 om gangen, og dra over med svamp i sirkler. Tørketiden her er 2-3 timer.

8. Herdelakk

Til slutt forsegler du mikrosementen med 2-komponent herdelakk. Påfør med egnet rulle. Tørketiden mellom strøkene er 2-3 timer. Denne typen lakk er meget sterk, så her må du bruke vernemaske.

mikrosement i stue på bade vegger og gulv
Se så flott denne stua med mikrosement på vegger og piper er! Foto: Fokhus.no 

8 gode råd når du legger mikrosement

  1. Bruk en vifte under tørketiden, det gir bedre sirkulasjon. Men unngå å bruk vifte direkte mot mikrosementen.
  2. Pass på å ikke legge altfor tykke lag med mikrosement. Dette vil øke tørketiden betraktelig og gjøre produktet unødvendig hardt. 
  3. Rengjør stålbrettet mellom hver påføring.
  4. Bruk kvalitetsverkttøy. 
  5. Mikrosmenten er tørr etter 24 timer, men ikke herdet. Så unngå å utsette den for vann.
  6. Herdeprosessen tar 7 dager.
  7. Skal du dekke en hel vegg med mikrosement, må du legge hele veggen på en gang. Kobls deg opp til en våt skjøt. Hvis ikke risikerer du at skjøten blir synlig når mikrosementen tørker. 
  8. Bruk verneutstyr, maske og briller når du arbeider med mikrosement   

Pris på mikrosement

Prisen på mikrosement varierer avhengig av hvor mye og hvor det skal legges, samt hvordan underlaget er til å begynne med.

Hvis du er en ivrig gjør-det-selv-entusiast og har en stabil og relativt jevn vegg, kan du kanskje få tak i mikrosement til en overkommelig pris, rundt 100 kroner per kvadratmeter. Du kan jevne ut eventuelle ujevnheter og gjøre jobben selv, noe som kan gjøre kostnadene per kvadratmeter ganske rimelige.

Men hvis du foretrekker å overlates hele prosessen til dyktige håndverkere, kan prisen variere avhengig av omfanget av arbeidet og de materialene som brukes.

Mikrosment koster rundt 2.500 – 3.000 kroner per kvadratmeter hvis du skal ha jobben gjort for deg.

Prisene per kvadratmeter varierer en del for vegger og tak sammenlignet med gulvet. Dette skyldes at installasjonen på vegger og tak vanligvis ikke kan gjøres like effektivt som på gulvet.

Hvor kan man legge mikrosement

Man kan legge mikrosement nærmest over alt. Mikrosement er ikke vannavisende, men ved å påføre porefyller/sealer eller lakk blir det vanntett og kan derfor også legges på de fleste overflater som gulv, vegger tak, i dusjesone og på interiør.

Mikrosement blir ofte brukt på bad, på gulv og i trapper, vegger, peis, utvendig eller på interiør og møbler.

Forhandlere av mikrosement

Dekorhuset.no, Murdekor.no, Fokhus.no, Betoncire.no, Zenzorama.no og Decodesignas.no.

Kilde: Fokhus.no og Rune Haraldsen