Hjørdis fra Stavanger har Norges vakreste hage!

Hjørdis' hage overvant rekordvarm sommer, streng jury, en tett publikumsavstemming. Og tilslutt vant hun tittelen Norges Vakreste Hage!

I Boknafjorden, rett nord for Stavanger, ligger øya Nord Hidle. Her er det 22 fastboende, mange sauer, null matbutikker og en slående vakker hage. For her overtok Hjørdis Forsell og mannen i 1996 et gammelt småbruk, idyllisk plassert midt i Hidlesundet.

Ved overtakelsen var huset og låven, begge bygg fra år 1818, helt falleferdige, og den 13 mål store eiendommen var fullstendig gjengrodd. Men paret har stått på jevnt og trutt og jobbet i både hus og hage helt siden de tok over, og resultatet er rett og slett imponerende.

Klassisk, romantisk stil

I dag fremstår @husmannsplassen, som Hjørdis kaller stedet på Instagram, som en nøye planlagt og gjennomført hage, klassisk og nostalgisk i stilen. Her er det roser, anemoner, frukttrær, romantiske sittegrupper, samt tønner, møller og andre ting som tar tankene tilbake i tid. Og med utsikt over Hidlesundet, et koselig naust og en og annen sau bedagelig beitende utenfor gjerdet, er det nesten umulig å ikke bli litt litt salig.

Hjørdis sendte inn et par bilder av hagen sin til konkurransen Norges vakreste hage, og deretter gikk det slag i slag. Først ble hun valgt ut som én av fire finalister foran et hundretalls andre flotte hager. I neste omgang vant hun publikumsavstemmingen på viivilla.no med knapp margin, og slik gikk tittelen Norges vakreste hage til fagre Husmansplassen i Hidlesundet.  

Husmannsplassen ligger idyllisk til i Hidlesundet. (Foto: Privat)

Vi slo av en prat med den hardtarbeidende hageeieren for å få vite mer om det flotte stedet.

Hei Hjørdis! Hva tenkte du da du fikk vite at du hadde vunnet Norges vakreste hage?

– Det var stor stas å få en så flott hederstittel! Det var veldig overraskende og uventet!

Hva syntes du om de andre hagene som var med i konkurransen?

– Det var mange flotte hager! Jeg var sikker på at @janne_paalandet ville ta seieren med sin koselige og flotte hage. Det hadde ikke gjort noe å tapt mot henne. Vi har fulgt hverandre lenge på Instagram og hatt god kontakt der.
 

Så koselig! Men du har jo over 16.000 følgere på Instagram og sikkert en del andre fans andre steder. Hvordan har du blitt en slik hagekjendis?

– Jeg startet å blogge om interiør og ikke ikke minst hageprosjekter fra husmannsplassen. Etterhvert gikk jeg over til Instagram, og da var det mange følgere fra bloggen som fulgte med. Også har følgertallet steget jevnt og trutt.

Riktig. Og denne Husmannsplassen, hva er det for et sted?

– Det er en gammel husmannsplass fra ca 1818 på øya nord Hidle, som man må ha båtforbindelse for å komme til. Vi ønsket oss et småbruk ved sjøen og kom tilfeldig over dette stedet. Det er vårt annet hjem og vi der så ofte vi kan, hele året rundt.

Hjørdis sin hage er svært utsatt for epleslang (Foto: Privat)

Kan du fortelle hva dere har gjort med hagen siden dere tok over?

– Ja, først pløyde vi hele jordet, satte opp staur og nettinggjerde og sådde beitefrø utenfor gjerdet. Naboen lånte oss sauene sine, så de fikk beite hos oss, og det som ble selve hagen, fikk plengress. Videre plantet vi en 15 meter lang rosehekk av historiske roser. Den trivdes veldig godt, og har gitt flere og flere roser. En gammel mur som omkranser huset var dekket av stein og ugress, men er nå ryddet opp og blitt et staudebed. En svær rhododendron klarte vi også å flytte. Men å bade med sauene var ikke ikke like kjekt, så vi plantet en allé av frukttrær som vi gjerdet inne, og nå står sauene utenfor gjerdet og nasker epler. Vi bygde naust ved vannet, og lagde et koselig tun og sådde plen rundt naustene. Heldigvis har vi en robotklipper som tar seg av det meste av klippingen. Ellers utvides hagen stadig, og siste prosjekt var anleggelse av rosehage.

Wow! Og dere har en temmelig klassisk-romantisk stil der. Hvor henter du inspirasjon fra?

– Jeg har alltid hatt interesse for antikviteter og gamle bruksting, og har fått og arvet mange ting jeg synes det er fint å ha i hagen. Ellers finner jeg inspirasjon fra hageblader, interiørmagasiner og ikke minst Instagram-kontoer som f.eks @jannepaalandet sin koselige hage. Henne har jeg fulgt i mange år. Finner også masse inspirasjon fra bøkene til Helen Fredholm.

Hva har vært hovedfokus i hagen denne sommeren?

– Vi utvidet hagen i fjor sommer, med flere roser, en rosehekk, rosebue og en hekk av skjærsmin. I år har vi laget en platting av heller og liten steinmur i halvsirkel. Også har vi rensket opp en skråning foran låven og plantet 11 rhododendron og 11 sommerfuglbusker.

Detaljer som dette gir Hjørdis’ hage et personlig og klassisk preg. (Foto: Privat)

Aktiv sommer, gitt! Men hva i hagen er du mest opptatt av om dagen?

– Akkurat nå er det den nye sitteplassen i det som vi kaller rosehagen. Jeg er veldig begeistret for historiske roser. Ellers trives vi godt ved naustet i klostergangen i solnedgangen eller foran peisen av lødd naturstein.

Ellers har det vel vært varmt i sommer. Hvordan har sommerværet påvirket livet i hagen?

– Gresset ble ganske tørt og staudene ble ikke så flotte i år som andre år. Og stauder som skulle blomstret i høst, avblomstret en stund før.

Og til slutt; Førstepremien er jo et gavekort fra Rusta verdt 10.000 kr. Hva skal du bruke gavekortet på?

– Det må garantert bli noe til hagen.

De tre øvrige finalistene kom på delt andreplass, og vant dermed hvert sitt Rusta-gavekort på 2000 kr. Fra venstre: @vestlandhage, @merethehageglad og @janne_paalandet.

Les alt om Norges Vakreste Hage her.

Norges vakreste Hage arrangeres i samarbeid med Rusta.