10 ting du IKKE visste om reinsdyr

Reinsdyrkjøtt er bærekraftig. Rudolf er en jente og det er kun én folkegruppe som får lov til å drive med reindrift. Vi har samlet 10 fakta om reinsdyr du garantert ikke visste.

Reinsdyr, som også kalles rein eller karibu er et hjortedyr som trives godt i kalde omgivelser. Arten finnes opprinnelig kun på den nordlige halvkule og tåler både ekstrem kulde og snøvær. I Norge forbinder vi ofte reinsdyr med reindrift, i høstgryter og kanskje aller mest med Rudolf, julenissens fremste reinsdyr til sleden – med sin røde nese som lyser vei på julaften. For å spre mer kunnskap om reinsdyr har Finnmark Rein listet opp 10 fakta om rein du nok ikke vet.

10 fakta om reinsdyr: 

  1. Dagens reinsdyrene stammer fra dyr som kom hit for rundt 10 000 år siden – antakelig før de første menneskene kom til Skandinavia.

  2. Det er bare hunndyrene som har gevir rundt juletider. Det betyr at Rudolf må være en jente!

  3. Hårene til reinsdyret er hule slik at de isolerer bedre, og klovene er konkave slik at de bærer godt i dyp snø. Klovene er dessuten supre «svømmeføtter», og gjør reinen til en svært god svømmer.

  4. Reinsdyr ferdes fritt og beiter over enorme landområder, noe som gir kjøttet en helt spesiell viltsmak. Det gjør også reindrift til en bærekraftig kjøttproduksjon.

  5. En undersøkelse fra Universitetet i Tromsø viser at reinsdyrkjøtt kan være en like god kilde til omega-3 og omega-6 som fisk. Kjøttet er også omtrent like magert som kylling.

  6. Skal du drive reindrift innen reinbeiteområdene i Norge, må du være av samisk ætt.

  7. Finnmarksvidda er ikke egnet til vanlig matproduksjon, men reindrift er som skapt for karrige strøk. Reindrift bidrar også til næringsmessig mangfold og ivaretar den samiske kulturen.

  8. De fleste av oss spiser reinsdyr bare noen få ganger i året, og i gjennomsnitt spiser vi ikke mer enn 300 gram hver hvert år. Forskere sier det ikke er noe i veien for å bruke dette viltkjøttet oftere enn vi gjør, spesielt med tanke på helsefordelene sammenlignet med annet rødt kjøtt. 

  9. Forskningsinstituttet Nofima har funnet ut at antioksidantene reinen får i seg på beite gir kjøttet ekstra holdbarhet. Med riktig emballasje og temperatur kan ferskt reinsdyrkjøtt holde seg i opptil tre uker.

  10. En reinsdyrkalv er klar til å følge sin mor til nye beiteområder bare et par dager gammel. Den kommer til å vandre tusenvis av kilometer i løpet av sitt nomadiske liv.