Reinsdyr kan være en like god kilde til omega-3 som fisk.
Reinsdyr kan være en like god kilde til omega-3 som fisk.

10 ting du IKKE visste om reinsdyr

Reinsdyrkjøtt er bærekraftig. Rudolf er en jente og det er kun én folkegruppe som får lov til å drive med reindrift. Vi har samlet 10 fakta om reinsdyr du garantert ikke visste.

Reinsdyr, som også kalles rein eller karibu er et hjortedyr som trives godt i kalde omgivelser. Arten finnes opprinnelig kun på den nordlige halvkule og tåler både ekstrem kulde og snøvær. I Norge forbinder vi ofte reinsdyr med reindrift, i høstgryter og kanskje aller mest med Rudolf, julenissens fremste reinsdyr til sleden - med sin røde nese som lyser vei på julaften. For å spre mer kunnskap om reinsdyr har Finnmark Rein listet opp 10 fakta om rein du nok ikke vet.

10 fakta om reinsdyr: 

  1. Dagens reinsdyrene stammer fra dyr som kom hit for rundt 10 000 år siden – antakelig før de første menneskene kom til Skandinavia.

  2. Det er bare hunndyrene som har gevir rundt juletider. Det betyr at Rudolf må være en jente!

  3. Hårene til reinsdyret er hule slik at de isolerer bedre, og klovene er konkave slik at de bærer godt i dyp snø. Klovene er dessuten supre «svømmeføtter», og gjør reinen til en svært god svømmer.

  4. Reinsdyr ferdes fritt og beiter over enorme landområder, noe som gir kjøttet en helt spesiell viltsmak. Det gjør også reindrift til en bærekraftig kjøttproduksjon.

  5. En undersøkelse fra Universitetet i Tromsø viser at reinsdyrkjøtt kan være en like god kilde til omega-3 og omega-6 som fisk. Kjøttet er også omtrent like magert som kylling.

  6. Skal du drive reindrift innen reinbeiteområdene i Norge, må du være av samisk ætt.

  7. Finnmarksvidda er ikke egnet til vanlig matproduksjon, men reindrift er som skapt for karrige strøk. Reindrift bidrar også til næringsmessig mangfold og ivaretar den samiske kulturen.

  8. De fleste av oss spiser reinsdyr bare noen få ganger i året, og i gjennomsnitt spiser vi ikke mer enn 300 gram hver hvert år. Forskere sier det ikke er noe i veien for å bruke dette viltkjøttet oftere enn vi gjør, spesielt med tanke på helsefordelene sammenlignet med annet rødt kjøtt. 

  9. Forskningsinstituttet Nofima har funnet ut at antioksidantene reinen får i seg på beite gir kjøttet ekstra holdbarhet. Med riktig emballasje og temperatur kan ferskt reinsdyrkjøtt holde seg i opptil tre uker.

  10. En reinsdyrkalv er klar til å følge sin mor til nye beiteområder bare et par dager gammel. Den kommer til å vandre tusenvis av kilometer i løpet av sitt nomadiske liv.

 

23. oktober 2019
Mer om Øvrig

Geniale triks: Slik får du bilen trygt gjennom vinteren

Is på vinduene, frosne dører og en bil som ikke vil starte… Frost og snø fører ofte til problemer på bilen, men heldigvis er det mange måter å gjøre det lettere å komme gjennom vintersesongen - både for deg og bilen din. Vi har lagd den ultimate guiden til geniale bil-triks til vintersesongen. 

Slik unngår du innbrudd i jula

Jul og nyttår topper listen over innbruddstyvenes travleste periode, og hver år blir de mer spekulerte. Det setter huseierne på prøve. Få tre gode tips...

3 geniale triks som effektivt løser frostproblemene på bilen din

Frost fører ofte til problemer med bilen. Prøv en av disse tre effektive triksene for å gjøre det enklerer å komme gjennom den kalde tiden med bil.

Slik unngår du vinterens forkjølelse og influensa

Årets influensasesong er i gang. Her er ekspertenes tips til hvordan du kan minimere smittefaren.

Derfor skal du skifte til vinterdekk nå

Lørdag er siste frist for å skifte vinterdekk - snøen er på vei

Venter hundrevis av pipebranner i vinter

Hvert år rykker brannvesenet ut til over tusen pipebranner i Norge, og høysesongen nærmer seg.

Slik gjør du bilen høstklar

En ny sesong er over oss og det betyr regn, vind og glatte veier. Med ekspertenes fire tips sikrer du at bilen din har de optimale forholdene for å klare seg godt i den tøffe sesongen.

Derfor skal du huske å snu brannslokkeren

Dersom pulveret inne i apparatet klumper og forsteiner seg, kan du risikere å sitte med en brannslokker som ikke virker eller fungerer dårlig ved brann....

Kakerlakker på fremmarsj – slik holder du de ute

Kakkerlakker har blitt et økende problem i Norge de siste årene. Se her hvorfor og hvordan du blir kvitt de mobile insektene som sprer seg raskt.

15 unike overnattinger i naturen

Bo i et svevende telt i tretoppene, sov under stjernene i et fyrtårn eller lei din egen øy. I Sverige finner du flust av ulike overnattingssteder, ute i naturen, som du sent vil glemme.

5 smarte tips for å forhindre innbrudd i sommerferien

Innbrudd i boliger øker som regel i sommermånedene, men heldigvis finnes det enkle og gode løsninger for å holde tyvene unna der du bor.

Møll i klær og møbler – Slik blir du kvitt dem

Møll i boligen er en pest, men heldigvis kan insektene og larvene bekjempes. Her er 7 effektive måter å forebygge og bli kvitt dem. Redd klær og møbler...

Her er campingutstyret du bør huske til campingferien

Planlegger du å campe til sommeren? Det er mange ting å huske før man drar. Har du pakket nødvendig kjøkkenutstyr, oppvaskbalje, tørkestativ og husket lys? Se her vår liste på ting du skal huske når du skal nyte livet som campist.

De 6 beste hotellopplevelsene i København

Vi nordmenn elsker å reise til København. Topp ferien, ved å prøve en av disse fantastiske hotellene, for den beste hotellopplevelsen neste gang du...

Annonsørinnhold

Få en kanonpris på årets ferie

I fjor gjorde 180.000 kunder et kupp på billig overnatting i herlige omgivelser. Nå er det din tur.