Bor dobbelt så stort

Oslo (NW): Vi bor mer enn dobbelt så romslig og bruker ikke lenger en halv årslønn på et kjøleskap. Mye har skjedd med norske hjem på femti år.Nå i november er det femti år siden Nordens største byggevaremesse Bygg Reis Deg ble arrangert for første gang. 60 000 mennesker besøkte messen inne på Akershus festning, bare litt færre enn antallet besøkende på fjorårets messe på Lillestrøm.

– Men forskjellene er likevel store. Den gangen handlet det om økonomi og vareknapphet. Nå er veldig mye av fokuset på estetikk. Nordmenn har penger og bruker 30 milliarder kroner i året bare på å pusse opp boligene sine, sier Andreas Bure i Bygg Reis Deg til nyhetsbyrået Newswire.

På verdenstoppen

Norge er på toppen i Europa når det gjelder å bo romslig. I dag har vi i gjennomsnitt 52 kvadratmeter hver å bo på. I den første sammenlignbare målingen fra 1967 var arealet 27 kvadratmeter per person. For femti år siden hadde vi bare litt over 20 kvadratmeter, anslår Byggforsk.

To tredjedeler av oss bor i enebolig. Den høye andelen skiller oss fra resten av verden.

– Vi er et eneboligland. Det er blitt forklart med at vi har vært selveiende bønder, mens folk i andre land har vært underlagt en godseierstand. Tradisjonen med å bygge selv har også selvfølgelig mye å gjøre med at vi er få mennesker i et stort land. Viktigst er kanskje likevel den kulturelle overleveringen som skjer ved at så mange av oss har vokst opp i enebolig, sier Jon Guttu, forsker ved Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR).

Bedre råd
Da den første Bygg Reis Deg-messen ble arrangert, var Norge fremdeles preget av krigen.

– Det var vanskelig å få tak i byggevarer. På grunn av rasjoneringen var det for eksempel ikke lov å bygge hytter av nytt materiale. Derfor plukket man fra hverandre paller og gjenbrukte disse, sier Andreas Bure.

Det var også betydelig dyrere å fylle husene innvendig. Et kjøleskap fra Electrolux kostet 3200 kroner, eller halvparten av en gjennomsnittlig årslønn i 1954. Luksusgodet krevde ikke bare penger, men også kjøpetillatelse.

Da var komfyrene mer overkommelige, og vanlige. Mange av dem ble dessuten produsert i Norge. En Beha-komfyr på 50-tallet kostet 6-700 kroner, eller nesten 8000 kroner i dagens pengeverdi.

Også trafikkbildet har endret seg en del i løpet av de samme femti årene. I annonseringen av den første byggevaremessen ble publikum gjort oppmerksom på at det var ’’godt med parkering i Kongens gate".

FAKTA OM NORSKE BOLIGER:

50-tallet: Tiåret starter med stort boligunderskudd, men allerede i 1953 bygges det 38 000 nye boliger. Flertallet av de nye leilighetene har tre rom, kjøkken, bad og wc. I 1954 er ti prosent av landet uten elektrisk strøm. I Troms og Finmark er 50 prosent uten innlagt vann og bad, i Oslo er det bare fire prosent som ikke har vann. Den første drabantbyen i Norge, Lambertseter, bygges i 1955.

60-tallet: Tilflytting til byene skaper fortsatt stor boligetterspørsel. I 1967 har 55 prosent eget bad og 68 prosent eget wc. Samme år har 74 prosent kjøleskap og 69 prosent vaskemaskin. 44 prosent har hustelefon. Musikkanlegg begynner å bli utbredt.

70-tallet: Boligkøene er borte. Fokus på energiøkonomisering fører til bruk av mindre vindusflater og bedre isolasjon. 52 prosent har telefon. I løpet av tiåret øker andelen hus med TV fra syv til 52 prosent, fargene kommer i 1975. Samme år har bare tre prosent oppvaskmaskin. I 1973 har 60 prosent fryseboks.

80-tallet: Kraftig økning i boligprisene i perioden 1984-87. Gjennomsnittlig boligareal passerer 100 kvadratmeter. Telefonkøene avvikles. Halogenlampene kommer. I 1985 hadde 81 prosent fjernsyn, ni prosent video. Røykvarslere blir påbudt. Tyverialarmer begynner å bli vanlig. Det samme gjør mikrobølgeovner.

90-tallet: De første årene er preget av sammenbrudd i boligmarkedet. Etter hvert får vi en økning av små leiligheter for små husholdninger. På begynnelsen av tiåret har 92 prosent fryseboks, 37 prosent oppvaskmaskin og 89 prosent vaskemaskin. 33 prosent har hjemme-PC i 1994, fem år senere er antallet doblet.
23. oktober 2008
Mer om Annet om boligen

Nå inntar villsvinene Norge

Forsker spår Norge kan få en bestand på 100.000 villsvin innen 25 år. 

Dette enkle trikset får deg til å falle i søvn

Det kan være frustrerende å ligge lys våken til langt på natt – særlig hvis du skal tidlig opp neste morgen. Men heldigvis finnes det råd! Et nytt...

Lim guide – velg den riktige limtypen

Universallim, kontaktlim, trelim, superlim, epoxylim… Lim finnes i mange forskjellige former og det er ikke alltid like lett å velge den riktige. Se...

Nå kan du bli kvitt skrotet ditt med mobilen

Glem avfallscontainere, sekker, egenlevering av søppel og tunge løft. Nå kan du bli kvitt skrotet ved å ta et bilde av det, og få noen til å kaste det for deg. 

6 ting ved kvinner menn ikke kan motstå

Mannehjernen er automatisk innstilt på å finne en kvinne som kan føre genene hans videre. Her er de seks tingene menn finner mest attraktivt med kvinner...

10 ting med vinteren alle foreldre kjenner til

Barn er herlige. Vinter er flott. Men sammen kan de to by på utfordringer vi foreldre bærer med oss resten av livet.

Trikset som lar deg finne riktig nøkkel

Lei av å aldri finne nøkkelen du trenger? Da skal du se dette enkle, men helt geniale trikset. 

Kan denne sprayen erstatte isskrapen?

Å skrape is av bilvinduer er tidkrevende, kjedelig og kaldt. Men denne sprayen kan spare deg for bryet.

Derfor MÅ du fjerne snøen fra bilen

Gidder du ikke koste bilen ren for snø? Da utsetter du deg selv og andre for fare - og førerkortet ditt kan ryke.

Nå får du vrakpant for campingvogna og bobilen

Fra nyttår ble vrakpantordningen utvidet - nå kan du blant annet få vrakpant for den gamle campingvogna eller bobilen. Men ikke alle vil ta i mot vraket ditt

Slik slipper du flatt bilbatteri i vinter

Bli flinkere til å vedlikeholde bilbatteriet og unngå å ikke få startet bilen i kulda.

1,7 millioner nordmenn har mistet NRKs FM-kanaler

Onsdag 20. september ble FM-båndet kuttet på Østlandet. Kommersielle kanaler vil fortsette å bruke FM frem til 13. desember, men etter desember er det...

20 geniale iPhone-triks

Vi blir overrasket hvis du kjenner til alle disse smarte iPhone-triksene. 

12 takrenner som er seg selv nok

Alle takrenner har samme funksjon. Men ikke alle takrenner har likt utseende. Disse 12 vannførerne tør å skille seg ut fra mengden.

Mistet telefonen i do? Da bør du gjøre dette!

Slik redder du din kjæreste eiendel fra druknedøden.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no