Bilde: Rolf Magnus W. Sæther/Newswire

Derfor MÅ du fjerne snøen fra bilen

Gidder du ikke koste bilen ren for snø? Da utsetter du deg selv og andre for fare - og førerkortet ditt kan ryke. 

I en hektisk hverdag dropper mange å koste og skrape bilen fri for snø og is. Det kan få alvorlige konsekvenser.

– Når varmen i bilen stiger til taket under kjøring, vil snøen på taket før eller siden smelte og skli av. Er du uheldig, får du mer enn hundre kilo snø over frontruta ved nedbremsing. Da kjører du plutselig i blinde, sier Knut R. Svenningsen, daglig leder i Biltema Norge til Newswire.

Spesielt isflak og isklumper utgjør en stor fare dersom de faller av i fart. Du risikerer at andre trafikanter eller kjøretøy blir truffet av prosjektilene.

– Konsekvensen av snø og is på bilen kan bli kollisjoner, utforkjøringer eller påkjørsler av mennesker langs veien. I ytterste konsekvens kan du risikere å bli tiltalt for uaktsomt drap i trafikken hvis noen omkommer som følge av nedfall fra bilen du kjører, sier politiadvokat Svein Folkestad i Utrykningspolitiet (UP) til Newswire.

Kan miste førerkortet

Selv om problemet vanligst på tyngre kjøretøy, ser UP ofte personbiler med farlig store snø- og islaster. Det slår de hardt ned på.

– Dersom politiet får kunnskap om slike situasjoner vil det kunne medføre bøter på flere tusen kroner, og i alvorlige tilfeller inndratt førerkort, sier Folkestad.

I tillegg til å skade medtrafikanter, risikerer du også slitasje på bilen. Vindusviskermotoren er ikke konstruert for å dytte store mengder is og snø.

– Begynner viskerne å gå før du har fjernet snø, risikerer du at sikringer eller i verste fall vindusviskermotoren ryker. Is på ruta skaper også friksjon og vil slite ut gummien på viskerne ganske raskt. Et tips for å unngå dette er å passe på at viskerne er avskrudd i det du starter motoren, sier Knut R. Svenningsen.

Den snørike vinteren har ført til et voldsomt økt salg av snøbørster, skraper og annet snøfjerningsutstyr.

– Salget har eksplodert, særlig på Østlandet. Vi snakker mangedobling i salg av snøutstyr hittil i år, sier Svenningsen.

Når ikke opp til taket

Mange har skaffet seg høyreiste SUV-er, og da kan det være vanskelig å rekke opp til taket for å fjerne snø.

– Noen bruker piassavakost for å rekke opp, men husk at den kan skade lakken. Bruk heller en snøbørste med skånsom bust. De finnes også i en teleskopisk variant som enkelt fjerner snøen på taket, selv om det er noen centimeter opp til toppen, sier Svenningsen.

Et annet triks er å børste snøen bakover, så slipper du å tråkke oppi snøen og dra med unødvendig fukt inn i bilen.

Men det beste er å unngå å få snø på biltaket i utgangspunktet.

– Selv om du ikke har garasje, kan du unngå snø på taket. Når det er meldt hvit nedbør, kan du sette på en topphatt før det begynner å lave ned. Dette er en rimelig presenning med strikk og krokfeste, som dekker både taket og vinduene, sier Knut R. Svenningsen i Biltema.

Kilde: Newswire

5. februar 2018
Mer om Annet om boligen

Nå inntar villsvinene Norge

Forsker spår Norge kan få en bestand på 100.000 villsvin innen 25 år. 

Dette enkle trikset får deg til å falle i søvn

Det kan være frustrerende å ligge lys våken til langt på natt – særlig hvis du skal tidlig opp neste morgen. Men heldigvis finnes det råd! Et nytt...

Lim guide – velg den riktige limtypen

Universallim, kontaktlim, trelim, superlim, epoxylim… Lim finnes i mange forskjellige former og det er ikke alltid like lett å velge den riktige. Se...

Nå kan du bli kvitt skrotet ditt med mobilen

Glem avfallscontainere, sekker, egenlevering av søppel og tunge løft. Nå kan du bli kvitt skrotet ved å ta et bilde av det, og få noen til å kaste det for deg. 

6 ting ved kvinner menn ikke kan motstå

Mannehjernen er automatisk innstilt på å finne en kvinne som kan føre genene hans videre. Her er de seks tingene menn finner mest attraktivt med kvinner...

10 ting med vinteren alle foreldre kjenner til

Barn er herlige. Vinter er flott. Men sammen kan de to by på utfordringer vi foreldre bærer med oss resten av livet.

Trikset som lar deg finne riktig nøkkel

Lei av å aldri finne nøkkelen du trenger? Da skal du se dette enkle, men helt geniale trikset. 

Kan denne sprayen erstatte isskrapen?

Å skrape is av bilvinduer er tidkrevende, kjedelig og kaldt. Men denne sprayen kan spare deg for bryet.

Nå får du vrakpant for campingvogna og bobilen

Fra nyttår ble vrakpantordningen utvidet - nå kan du blant annet få vrakpant for den gamle campingvogna eller bobilen. Men ikke alle vil ta i mot vraket...

1,7 millioner nordmenn har mistet NRKs FM-kanaler

Onsdag 20. september ble FM-båndet kuttet på Østlandet. Kommersielle kanaler vil fortsette å bruke FM frem til 13. desember, men etter desember er det...

20 geniale iPhone-triks

Vi blir overrasket hvis du kjenner til alle disse smarte iPhone-triksene.

12 takrenner som er seg selv nok

Alle takrenner har samme funksjon. Men ikke alle takrenner har likt utseende. Disse 12 vannførerne tør å skille seg ut fra mengden. 

Mistet telefonen i do? Da bør du gjøre dette!

Slik redder du din kjæreste eiendel fra druknedøden.

Vinn store premier hver dag i vår julekalender

Vi i villas julekalender har premier verdt over 10.000 kr hver dag og en badestamp til 55.000 kr i hovedpremie! Bli med på førjulsgavedrysset du også!