Dette er mest utsatt på boligen om vinteren

Vinteren er ikke bare en påkjenning for kroppen, men også for boligen. Passer du ikke på kan det gå galt flere steder.


Hver vinter opplever mange at kulde og snø kan by på problemer for boligen. Skader og uhell som skjer på vinteren kan som oftest forebygges, men det betyr også at du må være litt ekstra nøye og oppmerksom på ting i denne perioden. 

LES OGSÅ: Gode vinterråd for huset ditt

Oftere brann på vinterstid 

Om vinteren tilbringen vi mer tid inne, og vi gjør det vi kan for å holde på varmen i hjemmet. Dette er så klart nødvendige tiltak, men det lønner seg å være litt ekstra oppmerksom og forsiktig på denne tiden. Det er nemlig på vinteren de fleste branner oppstår.

– Vi fyrer med ved og olje, vi koser oss med levende lys og vi bruker mer elektriskeapparater. Da skjer det også tilfeller hvor man kan belaste det elektriskeanlegget på yttergrensen av hva det kan tåle, sier kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring, Sigmund Clementz.

Om dette skjer kan det oppstå brann i det elektriskeanlegget. Er anlegget ditt mellom 10 til 20 år gammelt, kan det derfor være lurt å få en elektriker til gå gjennom det. 

Fyring med ved kan også være årsaken til flere branner, blant annet pipebranner. Et tegn på en slik brann kan være uvanlige lyder, som rumling fra pipen. 

– Det kan dannes beksot i pipen, og om dette antennes kan det holde en varme på hele 1200-1300 grader, opplyser Clementz.

Dette er en brann du ikke bør slukke på egenhånd. Om du prøver å slukke brannen ved å helle vann ned pipa, kan den nemlig sprekke. Du burde altså kontakte brannvesenet, da dette bør slukkes av profesjonelle. 

LES OGSÅ: Fyr riktig – unngå pipebrann

Fryste vannrør

Et annet problem mange opplever på vinteren er fryste vannrør. Det som ofte kan skje er at vannet bygger seg opp og fryser slik at rørene utvider seg og kan sprekke. 

– Om du skal reise bort over lengre tid lønner det seg å slå av vanntilførselen og skru av hovedstoppekranen. I tillegg bør romtemperaturen i rom hvor det er vannrør, være på omtrent 10-12 grader, informerer Clementz. 

Et skrekkeksempel på hva som kan skje om vannrør fryser. Foto: If Skadeforsiking

Om uhellet skulle skje og du må tine opp rørene, anbefaler Clementz å gjøre det sakte. Gjør du det raskt, kan isproppene bevege seg for fort og skade rørene. 

Clementz advarer ogsås sterkt mot å bruke varmepistol eller skibrenner for å tine rørene. En varmepistol kan holde hele 500-600 grader, og det er derfor stor fare for at rørene kan antennes. 

– Man kan bruke varme omslag, varmeputer eller en vifteovn. Eventuelt kan man bruke en hårføner, men da med medium styrke, da det kan bli for varmt slik at rørene antennes, sier Clementz. 

Om du derimot skulle være usikker, anbefales det å kontakte en rørlegger slik at en profesjonell kan gjøre jobben.

LES OGSÅ: Slik unngår du frosne rør

Det lønner seg å være to når man skal måke snø fra taket. Foto: Getty Images

Tung snø kan skade taket

Det kan være koselig med snø på taket, men om det blir for mye kan det være ødeleggende. Eldre hus og bygninger er spesielt utsatt, da de ikke tåler like mye snø som nyere hus gjør.

Blir det altfor mye snø på taket, kan det i verste fall føre til at konstruksjonen bryter sammen. 

– En tommelfinger regel er å måke snøen på taket om det er en halvmeter eller mer, sier Clementz. 

Når du skal måke vekk snøen er det også viktig at du varierer hvor du måker. Om du starter å måke fra den ene siden av taket og over til den andre, blir nemlig tyngden feilbelastet. Dette kan føre til at konstruksjonen forsyves. 

– Det lønner seg også å være to når man skal måke snø fra taket, slik at en kan stå nede og passe på om man skulle trenge hjelp, legger Clementz til

LES OGSÅ: Når og hvordan bør du måke taktet?