Bilde: Rolf Magnus W. Sæther

Kan denne sprayen erstatte isskrapen?

Å skrape is av bilvinduer er tidkrevende, kjedelig og kaldt. Men denne sprayen kan spare deg for bryet. 

Islagte bilruter er et lite velkomment syn når du skal bruke bilen, for da må du frem med isskrapen. Da kan det være fristende å bare skrape av det verste og komme seg avgårde, men det er ikke å anbefale. 

– Det er en gjenganger at folk kjører avgårde uten å ha fjernet is eller dugg i tilstrekkelig grad. Men dersom man ikke har godt utsyn, kan det fort medføre farlige situasjoner. Det har skjedd mange ulykker ved slike forhold, advarer politiadvokat Svein Folkestad i Utrykningspolitiet (UP).

Politiet slår derfor hardt ned på kjøring med nedisede bilruter, og kan straffe bilister med dårlig sikt med bøter på flere tusen eller midlertidig inndragelse av førerkortet.  

Se også: Derfor må du fjerne snø fra biltaket

Spray vekk isen

Men det finnes alternativer til isskraping.

– Avisningssprayen De-icer har vært populær i det siste. Den sprayes på vinduer og speil og tiner isen raskt og effektivt. I tillegg kan man polere ruta med et vannavisende stoff. Når vannet ikke fester seg, blir det heller ikke is på glasset, forteller Knut R. Svenningsen i Biltema.

Et annet triks er å legge på en frontrutebeskyttelse. Dette er en polstret duk som beskytter mot snø og hindrer isdannelse. Da trenger man som oftest ikke å skrape frontruta.

– Ellers kan man bruke en kupévarmer med timer. Da smelter snø og is gradvis, og man får i tillegg en varm kupé å sette seg inn i, sier han.

Å skrape bilvinduer for snø og is er ingen drømmejobb. Men en isspray kan gjøre jobben lettere (Foto: Rolf Magnus W. Sæther).  

 

LED-lykter bør også skrapes  

Du bør også se til at lyktene er isfrie.

– Mange nyere biler har LED-lykter. LED-pærene avgir så lite varme at lyktene ikke tiner isen. Da må du også skrape eller spraye lyktene, sier Svenningsen, og legger til at den snørike vinteren har ført til økt salg av snøbørster, skraper og annet snøfjerningsutstyr, særlig på Østlandet. 

Kan også skade vindusviskerne

En siste ting å huske på er at is på frontruten også kan skade vindusviskerne.

– Is skaper friksjon og vil slite ut gummien på viskerne ganske raskt. Det er derfor smart å fjerne all is før man setter i gang viskerne, forklarer Svenningsen.

Så hvis isen har satt seg på bilglasset er det bare å sette i gang å fjerne den - med skrape, isspray, glødetråder, eller tålmodighet. 

21. februar 2018
Mer om Annet om boligen

Nå inntar villsvinene Norge

Forsker spår Norge kan få en bestand på 100.000 villsvin innen 25 år. 

Dette enkle trikset får deg til å falle i søvn

Det kan være frustrerende å ligge lys våken til langt på natt – særlig hvis du skal tidlig opp neste morgen. Men heldigvis finnes det råd! Et nytt...

Lim guide – velg den riktige limtypen

Universallim, kontaktlim, trelim, superlim, epoxylim… Lim finnes i mange forskjellige former og det er ikke alltid like lett å velge den riktige. Se...

Nå kan du bli kvitt skrotet ditt med mobilen

Glem avfallscontainere, sekker, egenlevering av søppel og tunge løft. Nå kan du bli kvitt skrotet ved å ta et bilde av det, og få noen til å kaste det for deg. 

6 ting ved kvinner menn ikke kan motstå

Mannehjernen er automatisk innstilt på å finne en kvinne som kan føre genene hans videre. Her er de seks tingene menn finner mest attraktivt med kvinner...

10 ting med vinteren alle foreldre kjenner til

Barn er herlige. Vinter er flott. Men sammen kan de to by på utfordringer vi foreldre bærer med oss resten av livet.

Trikset som lar deg finne riktig nøkkel

Lei av å aldri finne nøkkelen du trenger? Da skal du se dette enkle, men helt geniale trikset. 

Derfor MÅ du fjerne snøen fra bilen

Gidder du ikke koste bilen ren for snø? Da utsetter du deg selv og andre for fare - og førerkortet ditt kan ryke.

Nå får du vrakpant for campingvogna og bobilen

Fra nyttår ble vrakpantordningen utvidet - nå kan du blant annet få vrakpant for den gamle campingvogna eller bobilen. Men ikke alle vil ta i mot vraket...

1,7 millioner nordmenn har mistet NRKs FM-kanaler

Onsdag 20. september ble FM-båndet kuttet på Østlandet. Kommersielle kanaler vil fortsette å bruke FM frem til 13. desember, men etter desember er det...

20 geniale iPhone-triks

Vi blir overrasket hvis du kjenner til alle disse smarte iPhone-triksene.

12 takrenner som er seg selv nok

Alle takrenner har samme funksjon. Men ikke alle takrenner har likt utseende. Disse 12 vannførerne tør å skille seg ut fra mengden. 

Mistet telefonen i do? Da bør du gjøre dette!

Slik redder du din kjæreste eiendel fra druknedøden.

Vinn store premier hver dag i vår julekalender

Vi i villas julekalender har premier verdt over 10.000 kr hver dag og en badestamp til 55.000 kr i hovedpremie! Bli med på førjulsgavedrysset du også!