Lim guide – velg den riktige limtypen

Universallim, kontaktlim, trelim, superlim, epoxylim… Lim finnes i mange forskjellige former og det er ikke alltid like lett å velge den riktige. Se her, hvilken type lim du skal bruke til hva.


Styrker og svakheter ved forskjellige limtyper

Til å reparere,  hobby og gjør det selv-jobber hjemme finnes det utrolig mange forskjellige limtyper å velge.  Ofte kan det føles ut som litt mye, når man kikker på hylla i butikken.

I praksis er det kun noen få typer av lim  som er relevant å bruke i hverdagen. Vi har kikket på de viktigste og gir deg et overblikk på hvilke styrker og svakheter nye og gamle limtyper har.

Lim og sunnhet

Rent kjemisk så er det stor forskjell i mellom de forskjellige limtypene. Det går fra harmløse vannbaserte limtyper som er tenkt til barnebruk, til de sterke typene som inneholder oppløsningsmiddel som kan være skadelige ved å puste inn og irriterer ved berøring.

Les derfor alltid bruksanvisningen og sikkerhetsforskriften nøye før bruk.  Hvis du kan så bruk lim som inneholder så lavt sikkerhetsnummer som mulig, 00-1 eller 0-1 og uten varsel markering. Kjøp CE-merket lim til barn evt. A-merket av fellesrådet for formings- og hobbymaterialer, som oppfyller de strenge kravene. Sørg for at det er god ventilasjon hvis du jobber med oppløselige limtyper.

Limtype:  

De nye universelle lim

På de siste årene har det kommet en ny type universallim på markedet. Denne lim typen skal ikke forveksles med den gamle kjente universell- og hobbylim. De nye typene kan nemlig klare de vanskelige oppgavene. Limene skaper en veldig sterk samling og kan forbinde harde, bløte, porøse og glatte materialer sammen – metal, stein, gummi, plast, stoff, lær og mye mer.

Limet motstår både vann og høye temperaturer. De har en tykk konsistens, er en-komponenter og det er mulig å justere emnene i ca.20 minutter. Til gjengjeld så er tørketiden opp til 12-48 timer og prisen ofte høy. Fordi limet er fleksibelt etter påføring, så er det den utrolig god å bruke på for eksempel reparasjon av gummistøvler og andre bløte materialer.

Trelim og snekkerlim

Til å feste tre mot tre så er det gamle snekkerlimet fortsatt det beste. Det vannbaserte limet er lett å bruke også til papp og lær. Noen typer tørker på få minutter og andre på noen timer emnene skal spennes sammen med en skrustikke eller legges i press.

Trelim finnes også i mer hardføre utgaver som kan brukes utenfor og som kan lime tre fast til andre materialer som for eksempel metall, betong og hard plast.

 

Hva er kontaktlim?

I motsetning til andre limtyper så skal kontaktlim smøres på begge flater der den skal tørke nesten helt før emnene kan presses hardt sammen. Det er på grunn av denne kontakten ved limingen at kontaktlim kalles for nettopp kontaktlim.

Kontaktlim gir en sterk samling og er spesielt god til å bruke på store flater. Kontaktlim kan brukes på de fleste materialer som tre, lær, tekstiler, laminat, plast og metall.

 

Kontaktlim skal påføres på begge emner som skal limes sammen. 

Superlim (sekundlim)

Superlim også kjent som sekundlim, hefter veldig fort når man presser emnene sammen. Limen er tynt og klart og krever god kontakt mellom flatene som skal limes. Den fungerer som en nesten usynlig limfuge og gir en sterk samling mellom ikke porøse materialer som glass, metall og hardplast.

Til mer porøse materialer og materialer som ikke passer absolutt sammen så kan du få limet i en tykkere versjon. Limet inneholder oppløsningsmiddel som fordampes raskt og kan gi irritasjon ved kontakt på hud, øyne og slimhinner. Superlim er ofte litt dyr og selges i veldig små beholdere. Den holder seg best hvis den oppbevares tørt ved kjøleskapstemperatur.

Epoxylim

Når man skal ha den sterkeste samlingen som er mulig så er to komponent epoxylim den beste kandidaten. Siden den blandes med et bindemiddel og en herder, så er den ikke så lett å bruke, men den klistrer til gjengjeld godt på de fleste materialer inkludert metall, stein, glass, tre og mange forskjellige typer av plast. Den er vannavvisende og kan derfor også brukes utenfor. Ferdigblandet er limet veldig tykt og kan brukes til å fylle ut huller.