Telefon iphone mistet i do i vask våt ødelagt redde
Du kan redde en telefon som har falt i do. Men du må gjøre ting riktig og raskt

Mistet telefonen i do? Da bør du gjøre dette!

Slik redder du din kjæreste eiendel fra druknedøden.

Å miste telefonen i do er ikke gøy … OK, det er kanskje litt gøy for alle andre, men ikke for den som eier telefonen. For en tur i vannet kan fort bli telefonens siste reis.

Men det finnes tips som kan gjenopplive en halvdruknet telefonen. Merk at vi bruker ordet ”kan”. For vann og fukt er som oftest veldig ødeleggende for innmaten og teknologien i en telefon. Men ikke avskriv telefonen som død med en gang, selv om uhellet har vært ute

Prøv heller noen av disse tipsene, og se om du klarer å holde liv i stakkaren.

 

1. Ta telefonen fort opp av vannet!

Dette sier seg selv. Jo lenger telefonen er under vann, jo større er sjansene for at vannet trenger inn og skaper en kortslutning. Derfor bør du skynde deg å få telefonen opp av vannet så raskt som mulig.

Og det er selvfølgelig bedre om telefonen detter i en ren do enn en – ehem – do som akkurat er brukt. Ikke bare av hygieniske årsåker, men også fordi urin inneholder salter. Salt leder strømledende, så telefonen vil i prinsippet kortslutte fortere i urin enn vann. 

Les også: 20 geniale iPhone-tips! 

 

2. Hold telefonen avskrudd

Er telefonen skrudd på når du fisker den opp  er det viktig at du skrur den av med en gang. Var den skrudd av da du mistet den, bør du la være å skru den av på. 

Grunnen til dette er at vann og elektrisitet er en dårlig kombinasjon. En avslått telefon er derfor mindre utsatt for kortslutning. Så vent med å skru på telefonen til den er tørr igjen.

 

3. Tørk telefonen, overalt

Tørk telefonen godt utvendig, og i kriker og kroker. Ta av deksel og plugg ut eventuelle ledninger. Du bør ikke snu eller riste på telefonen for å få ut vannet. Dette kan ha motsatt effekt, og snarere gjøre at vannet trenger lenger inn i apparatet.

Hvis telefonen enkelt kan demonteres eller skrus fra hverandre, bør du gjøre dette og så tørke de enkelte delene. La deretter alt tørke grundig, før du setter telefonen sammen igjen.

 

4. Tørk telefonen på svak varme eller i en pose med ris

For å fremskynde tørkeprosessen kan du legge telefonen - hel eller i deler - på en (varme)ovn med svak varme i ca et døgn tid. Men ikke prøv å tørke telefonen på høy varme, i en stekeovn, en mikrobølgeovn eller med en hårtørker. Høy temperatur kan ødelegge komponenter inni telefonen, så vel som skjermen og dekselet.

Du kan også prøve å legge telefonen i en pose med tørr, ukokt ris i et døgns tid. Ris har en fabelaktig evne til å ta til seg fukt, og dermed absorbere fukten som ellers vil kunne skade telefonen din.

Denne teknikken er dog noe omstridt, da noen mener riskornene kan komme inn i telefonen og ødelegge den. Men med litt skjønn og forsiktighet, kan dette bidra til å redde telefonen din.

Hell i så fall ris i en pose og legg så telefonen oppå risen. Du trenger ikke begrave telefonen i ris for at oppsugingstrikset skal virke. La telefonen ligge en god stund, gjerne et par døgn. Jo lenger den ligger, jo mer fuktighet vil risen suge opp.

 

5. Skru på telefonen 

Hvis du har fulgt rådene over og telefonen virker tørr, kan du prøve å skru den på igjen.

(*Krysser fingrene :)

Hvis telefonen virkelig er tørr og ikke kortsluttet da den møtte vannet, kan det være du har flaks og får liv i den igjen.

At den starter er dog ingen garanti for at den ikke er skadet, og plutselig dør igjen. Så hvis du får kontakt med telefonen, anbefaler vi å ta backup av alt du vil ta vare på så raskt som mulig. Legg over bilder, musikk, dokumenter og hva det skulle være på en datamaskin eller annen lagringsenhet.

Hvis telefonen fortsatt ikke virker, kan du prøve å la den tørke enda lenger. Det kan ta helt opptil en måned før den er helt tørr. Alternativt kan du ta den med til en telefonreparatør, og høre om de kan redde den.

Men hvis heller ikke det hjelper, er nok telefonen din avgått med døden. Og da er det bare å ringe forsikringsselskapet, skaffe seg en ny telefon og være litt mindre slepphendt neste gang du er på do.

 

Lykke til!

Les også: Tar du vare på på mobilbildene dine? 

Vil du ha flere nyttige tips og triks? Abonner på vårt nyhetsbrev 

13. september 2017
Mer om Annet om boligen

Nå inntar villsvinene Norge

Forsker spår Norge kan få en bestand på 100.000 villsvin innen 25 år. 

Dette enkle trikset får deg til å falle i søvn

Det kan være frustrerende å ligge lys våken til langt på natt – særlig hvis du skal tidlig opp neste morgen. Men heldigvis finnes det råd! Et nytt...

Lim guide – velg den riktige limtypen

Universallim, kontaktlim, trelim, superlim, epoxylim… Lim finnes i mange forskjellige former og det er ikke alltid like lett å velge den riktige. Se...

Nå kan du bli kvitt skrotet ditt med mobilen

Glem avfallscontainere, sekker, egenlevering av søppel og tunge løft. Nå kan du bli kvitt skrotet ved å ta et bilde av det, og få noen til å kaste det for deg. 

6 ting ved kvinner menn ikke kan motstå

Mannehjernen er automatisk innstilt på å finne en kvinne som kan føre genene hans videre. Her er de seks tingene menn finner mest attraktivt med kvinner...

10 ting med vinteren alle foreldre kjenner til

Barn er herlige. Vinter er flott. Men sammen kan de to by på utfordringer vi foreldre bærer med oss resten av livet.

Trikset som lar deg finne riktig nøkkel

Lei av å aldri finne nøkkelen du trenger? Da skal du se dette enkle, men helt geniale trikset. 

Kan denne sprayen erstatte isskrapen?

Å skrape is av bilvinduer er tidkrevende, kjedelig og kaldt. Men denne sprayen kan spare deg for bryet.

Derfor MÅ du fjerne snøen fra bilen

Gidder du ikke koste bilen ren for snø? Da utsetter du deg selv og andre for fare - og førerkortet ditt kan ryke.

Nå får du vrakpant for campingvogna og bobilen

Fra nyttår ble vrakpantordningen utvidet - nå kan du blant annet få vrakpant for den gamle campingvogna eller bobilen. Men ikke alle vil ta i mot vraket ditt

Slik slipper du flatt bilbatteri i vinter

Bli flinkere til å vedlikeholde bilbatteriet og unngå å ikke få startet bilen i kulda.

1,7 millioner nordmenn har mistet NRKs FM-kanaler

Onsdag 20. september ble FM-båndet kuttet på Østlandet. Kommersielle kanaler vil fortsette å bruke FM frem til 13. desember, men etter desember er det...

20 geniale iPhone-triks

Vi blir overrasket hvis du kjenner til alle disse smarte iPhone-triksene. 

12 takrenner som er seg selv nok

Alle takrenner har samme funksjon. Men ikke alle takrenner har likt utseende. Disse 12 vannførerne tør å skille seg ut fra mengden.

Vinn store premier hver dag i vår julekalender

Vi i villas julekalender har premier verdt over 10.000 kr hver dag og en badestamp til 55.000 kr i hovedpremie! Bli med på førjulsgavedrysset du også!