Norges vakreste villa!

Etter et grundig juryarbeide er Norges vakreste villa 2011 kåret.

Vinneren heter Bergljot Thorne Juel i Arendal. Da vi ringte for å overbringe nyheten om at Frednes var kåret til Norges vakreste villa 2011 ble Bergljot Thorne Juel både overrasket og glad: 

-Dette var moro, så hyggelig at andre også synes huset er vakkert. Frednes ble bygget på 1850 tallet som sommerhus i sveitserstil og ligger ved Longumvannet like utenfor bykjernen i Arendal. Det er idag et av de best bevarte sveitserhus på sørlandet,  forteller hun.

- Min manns oldefar Julius Smith var den opprinnelige byggherren og gav eiendommen til sin datter som bryllupspresang.
Etter bybrannen i Arendal i 1868, der familiens  byhus brant ned, flyttet de til Frednes og den ble deretter helårsbolig.
 
At det er et hus med sjel er lett å se av bildene. Husets stuer er nærmest uforandret. I spisestuen står et franskt spisestuebord og stoler med håndtrykt gyldenlær i seter og rygg. Opprinnelig var det 24, men noen er blitt borte i årenes løp. Her har familien i generasjoner feiret bryllup, dåp og konfirmasjoner. Lysekrona ble tent sist jul da hele familien var samlet på juleaften.

- Frednes var under krigen en slags kontrollpost siden den vestlandske hovedveien gikk gjennom gården, eneste vei fra øst til vest, forteller Bergljot.

- Frednes ble rekvirert av tyskerne, men heldigvis fikk min tante Alice som bodde der den gangen lov til å ta med seg en del ting. Den flotte lysekrona ble blant annet pakket ned og henger nå på sin gamle plass igjen. Dessverre var det masse malerier og møbler som manglet da familien fikk flytte tilbake etter krigen. Her har det også vært mye fint besøk, på Salen i annen etasje overnattet kong Oscar 2 i himmelsengen under sitt besøk i Arendal i 1891. I denne salen ble det danset da mine forfedre holdt ball.
 
Bergljot og hennes mann Johan Fredrik overtok eiendommen i 1960. Da det meste var nedslitt, har de sammen forsøkt å restaurere og tilbakeføre huset til sin opprinnelige tilstand. Samtidig har de tilføyd endel moderne elementer som gjør det til et svært så hyggelig hjem idag.
 
- Vi prøver å holde oss til stilen både utvendig og innvendig, spesielt med tanke på at Frednes er verneverdig. Det er svært kostnadskrevende og tidkrevende å vedlikeholde en slik eiendom med snekkergleder, hagemurer, hekker og blomsterbed, og vi prøver derfor å utføre de fleste små og store prosjekter selv. Her har jeg hatt god hjelp av barn og barnebarn. Vi har gjennom årene ervervet oss litt kunnskap om muring, maling, gulvlakking samt hagehold. For med hovedhuset, 2 mindre hus, lysthus, låve og badehus er det nok å henge fingrene i, forteller Bergljot.

- Vi har forresten mottatt en pris tidligere også” forteller den glade vinneren ”På 80-tallet fikk vi en utmerkelse som Aust-Agders mest originale hus, ikke originalt som i rart, men fordi vi hadde bevart alt det originale ved huset.

I dag bor Bergljot alene i hovedhuset sammen med katten Sølvfaks, men i huset ved siden av gårsplassen bor datteren Sissel med familie. En annen datter som bor i Oslo har et av de andre mindre husene som sommerhus

Vi gratulerer Bergljot med premien på møbler fra Hjellegjerde til en verdi av 40 000 kroner.

6. september 2011
Mer om Annet om boligen

Nå inntar villsvinene Norge

Forsker spår Norge kan få en bestand på 100.000 villsvin innen 25 år. 

Dette enkle trikset får deg til å falle i søvn

Det kan være frustrerende å ligge lys våken til langt på natt – særlig hvis du skal tidlig opp neste morgen. Men heldigvis finnes det råd! Et nytt...

Lim guide – velg den riktige limtypen

Universallim, kontaktlim, trelim, superlim, epoxylim… Lim finnes i mange forskjellige former og det er ikke alltid like lett å velge den riktige. Se...

Nå kan du bli kvitt skrotet ditt med mobilen

Glem avfallscontainere, sekker, egenlevering av søppel og tunge løft. Nå kan du bli kvitt skrotet ved å ta et bilde av det, og få noen til å kaste det for deg. 

6 ting ved kvinner menn ikke kan motstå

Mannehjernen er automatisk innstilt på å finne en kvinne som kan føre genene hans videre. Her er de seks tingene menn finner mest attraktivt med kvinner...

10 ting med vinteren alle foreldre kjenner til

Barn er herlige. Vinter er flott. Men sammen kan de to by på utfordringer vi foreldre bærer med oss resten av livet.

Trikset som lar deg finne riktig nøkkel

Lei av å aldri finne nøkkelen du trenger? Da skal du se dette enkle, men helt geniale trikset. 

Kan denne sprayen erstatte isskrapen?

Å skrape is av bilvinduer er tidkrevende, kjedelig og kaldt. Men denne sprayen kan spare deg for bryet.

Derfor MÅ du fjerne snøen fra bilen

Gidder du ikke koste bilen ren for snø? Da utsetter du deg selv og andre for fare - og førerkortet ditt kan ryke.

Nå får du vrakpant for campingvogna og bobilen

Fra nyttår ble vrakpantordningen utvidet - nå kan du blant annet få vrakpant for den gamle campingvogna eller bobilen. Men ikke alle vil ta i mot vraket ditt

Slik slipper du flatt bilbatteri i vinter

Bli flinkere til å vedlikeholde bilbatteriet og unngå å ikke få startet bilen i kulda.

1,7 millioner nordmenn har mistet NRKs FM-kanaler

Onsdag 20. september ble FM-båndet kuttet på Østlandet. Kommersielle kanaler vil fortsette å bruke FM frem til 13. desember, men etter desember er det...

20 geniale iPhone-triks

Vi blir overrasket hvis du kjenner til alle disse smarte iPhone-triksene. 

12 takrenner som er seg selv nok

Alle takrenner har samme funksjon. Men ikke alle takrenner har likt utseende. Disse 12 vannførerne tør å skille seg ut fra mengden.

Mistet telefonen i do? Da bør du gjøre dette!

Slik redder du din kjæreste eiendel fra druknedøden.