Å lade bilbatteriet før vinteren kan spare deg for både utgifter og frustrasjoner.
Å lade bilbatteriet før vinteren kan spare deg for både utgifter og frustrasjoner. Bilde: Newswire

Slik vedlikeholder du bilbatteriet og andre batterier

Synes du bilbatteriene og andre batterier varer for kort? Det kan skyldes at du ikke vedlikeholder dem godt nok. 

Å ikke få startet bilen i vinterkulda fordi batteriet er flatt, er noe av mange av oss har opplevd. Grunnen til at du står der med flatt batteri, er ofte slurv med vedlikehold av bilbatteriet. 

– Starthjelp på grunn av utladet eller dårlig batteri er vår klart største bergingsårsak. De fleste av oss tenker nok ikke så mye på å lade bilbatteriet før det er for sent, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF til Newswire.

Så ofte bør du vedlikeholdslade bilbatteriet

En enkel måte å unngå at du ikke får startet bilen, er å anskaffe seg en hjemmelader. Den kan spare deg for mye frustrasjon når du har dårlig og bilen ikke starter på grunn av flatt batteri. 

– Hvor hyppig man bør vedlikeholdslade bilbatteriet, avhenger av kjøremønsteret man har. Har du mye småkjøring i byen, er det bra å vedlikeholdslade ofte.

– Og så er det lurt å gjøre det før man skal ta en tur til fjells der bilen blir stående ute i kulda i flere dager sier Sødal.

Gjelder ikke bare bilbatterier

Det er ikke bare bilbatteriene som trenger vedlikehold. Også batterier til båt, MC, snøfreser, gressklipper og lignende bør lades fra tid til annen, spesielt om de ikke skal brukes på en stund. 

Ved å ikke vedlikeholde batteriene risikerer du å måtte betale for å skifte dem ut oftere enn nødvendig. 

– Første bud er å fullade batteriet før det settes til lagring. Selv om moderne batterier har liten selvutlading, bør du lade opp batteriet et par ganger i løpet av vinteren. Er spenningen under 12,4 volt må batteriet lades, sier Knut R. Svenningsen, daglig leder i Biltema Norge til Newswire.

Hvis du helst vil slippe dette bryet, finnes det elektroniske –såkalt intelligente ladere som er koblet på hele tiden og vedlikeholdslader batteriet når det trengs.

Fjern skitt og smuss og lagre riktig

Ikke glem å rengjøre batteriet før det settes til lagring.

– Smuss og fuktighet kan føre til små strømlekkasjer, såkalt krypstrøm, som øker selvutladingen. Et rent batteri med rene poler reduserer faren for krypstrøm. Sett gjerne inn polskoene med batteripolfett, sier Svenningsen.

I tillegg er det viktig å lagre batteriene i riktig temperatur. De skal nemlig ikke lagres for kaldt, så du må unngå frost. Samtidig skal batteriet heller ikke stå for varmt. 

– Jo varmere det er, desto større selvutlading. En tommelfingerregel er at selvutladingen halveres for hver tiende grad temperaturen synker, sier Svenningsen.

Ideell lagringstemperatur for batterier så langt ned mot null grader som mulig, men helst ikke i kuldegrader. 

Batteriet bør lagres tørt. Bilbatteriet trives best dersom bilen står parkert i garasjen om vinteren.

Lar du batteriet stå i båten eller caravanen over vinteren, bør det kobles fra det elektriske systemet, slik at det ikke stjeler strøm fra batteriet.

– Lagrer du batteriet ute, er det ekstra viktig å fullade det før vinteren. Et fulladet batteri kan tåle en kald vinter, det gjør ikke et utladet batteri, sier Knut R. Svenningsen i Biltema.

Kilde: Newswire

26. oktober 2017
Mer om Annet om boligen

Nå inntar villsvinene Norge

Forsker spår Norge kan få en bestand på 100.000 villsvin innen 25 år. 

Dette enkle trikset får deg til å falle i søvn

Det kan være frustrerende å ligge lys våken til langt på natt – særlig hvis du skal tidlig opp neste morgen. Men heldigvis finnes det råd! Et nytt...

Lim guide – velg den riktige limtypen

Universallim, kontaktlim, trelim, superlim, epoxylim… Lim finnes i mange forskjellige former og det er ikke alltid like lett å velge den riktige. Se...

Nå kan du bli kvitt skrotet ditt med mobilen

Glem avfallscontainere, sekker, egenlevering av søppel og tunge løft. Nå kan du bli kvitt skrotet ved å ta et bilde av det, og få noen til å kaste det for deg. 

6 ting ved kvinner menn ikke kan motstå

Mannehjernen er automatisk innstilt på å finne en kvinne som kan føre genene hans videre. Her er de seks tingene menn finner mest attraktivt med kvinner...

10 ting med vinteren alle foreldre kjenner til

Barn er herlige. Vinter er flott. Men sammen kan de to by på utfordringer vi foreldre bærer med oss resten av livet.

Trikset som lar deg finne riktig nøkkel

Lei av å aldri finne nøkkelen du trenger? Da skal du se dette enkle, men helt geniale trikset. 

Kan denne sprayen erstatte isskrapen?

Å skrape is av bilvinduer er tidkrevende, kjedelig og kaldt. Men denne sprayen kan spare deg for bryet.

Derfor MÅ du fjerne snøen fra bilen

Gidder du ikke koste bilen ren for snø? Da utsetter du deg selv og andre for fare - og førerkortet ditt kan ryke.

Nå får du vrakpant for campingvogna og bobilen

Fra nyttår ble vrakpantordningen utvidet - nå kan du blant annet få vrakpant for den gamle campingvogna eller bobilen. Men ikke alle vil ta i mot vraket ditt

1,7 millioner nordmenn har mistet NRKs FM-kanaler

Onsdag 20. september ble FM-båndet kuttet på Østlandet. Kommersielle kanaler vil fortsette å bruke FM frem til 13. desember, men etter desember er det...

20 geniale iPhone-triks

Vi blir overrasket hvis du kjenner til alle disse smarte iPhone-triksene.

12 takrenner som er seg selv nok

Alle takrenner har samme funksjon. Men ikke alle takrenner har likt utseende. Disse 12 vannførerne tør å skille seg ut fra mengden. 

Mistet telefonen i do? Da bør du gjøre dette!

Slik redder du din kjæreste eiendel fra druknedøden.

Vinn store premier hver dag i vår julekalender

Vi i villas julekalender har premier verdt over 10.000 kr hver dag og en badestamp til 55.000 kr i hovedpremie! Bli med på førjulsgavedrysset du også!