Black Friday er den 4.fredag i november hvert år.
Black Friday er den 4.fredag i november hvert år. Bilde: Getty Images

Black Friday - Slik får du mest for pengene

På årets største tilbudsdag Black Friday kan du spare mye penger på alt fra TV og telefon til hvitevarer og møbler, men du kan også falle i mange salgsfeller. Se hvordan du får de beste tilbudene her og få ekspertenes råd om hvordan du unngår å bli lurt.

November og desember betyr høstkos og juleforberedelser, men det er også to måneder som ofte går ut over lommeboka. Hvis du leter etter gode kupp, kan det være fristende å handle inn eller gå shop-amok på Black Friday, dagen der de fleste norske butikker har ekstremt gode tilbud og salg. 

Hvis du vil spare mye penger på produkter som TV, møbler, apparater, klær, smarttelefoner og andre typer “gadgets”, handler det ikke bare om å ha tålmodighet i butikkenes lange køer. Det kan være en god ide å også forberede seg grundig dagen før. Derfor har vi samlet de beste tipsene til hvordan du kan få mest ut av Black Friday her. 

Se også hva test-redaktør i Skandinavias største PC-magasin Komputer for alle, Morten Skeldal Østergaards sier og hvilke råd han har for å unngå å bli lurt av de gode tilbudene. 

Hva er Black Friday?

Når er Black Friday? 

Hva bør du kjøpe på Black Friday? 

Slik forbereder du deg best til Black Friday

Slik unngår du å bli lurt 

Slik får du de beste tilbudene på dagen 

Hva er Black Friday? 

Black Friday er et amerikansk fenomen som blir holdt hvert år dagen etter den nasjonale Thanksgiving-høytiden, som alltid ligger den 4. torsdag i november. Navnet kommer opprinnelig fra byen Philadelphia, hvor Black Friday ble brukt til å beskrive den voldsomme trafikken til alle fotgjengerne og bilene dagene etter den store Thanksgiving-festen. Siden har begrepet blitt flettet sammen med vendepunktet der butikkjedene igjen begynte å få svarte tall på bunnlinjen etter et par svake handels måneder. 

Dagen anses derfor ofte som begynnelsen på julehandelen, og siden år 2000 har Black Friday vært en vanlig tradisjon i USA. I Norge har Black Friday blitt mer populært de seneste årene. Først var det de store nettbutikkene som hoppet på bølgen, og i dag henger det karakteristiske svarte salgsmerket praktisk talt i nesten alle butikkvinduer i slutten av november. 

 

Når er Black Friday? 

Black Friday feires hvert år den 4. fredag i november. I år faller dagen dermed på fredag 29.november 2019.

Hva skal jeg kjøpe på Black Friday? 

Du kan ofte finne de nyeste produktene på markedet som flatskjermer, smarttelefoner, gadgets, vaskemaskiner, kjøkkenartikler og møbler på tilbud på Black Friday. Men hvis du spør Morten Skeldal Østergaard, er det ikke nødvendigvis den splitter nyeste iPhone-en du bør se etter hvis du vil ha et godt tilbud og spare mest. 

- Jeg ville sett etter fjorårets toppmodeller. Det er vanligvis her du får mest for pengene. Når nyhetene ikke lengre har så stor interesse, faller også prisen kraftig på for eksempel smarttelefoner og TV-er, og du kan derfor få en super TV for under halvparten av den opprinnelige prisen, sier han. 

Slik forbereder du deg på Black Friday 

Selvfølgelig har mange butikker og varehus gode tilbud på selve dagen, men ofte har de også gode tilbud hele uken før Black Friday også. Som forbruker kan du spare både mye penger før og på selve dagen hvis du gjør litt forarbeid. Det finnes nemlig også noen feller det er lette å falle for når tilbudene først kommer. 

Morten Skeldal Ostergaard råder deg derfor til å forberede deg i god tid ved å følge disse fire tipsene: 

4 tips for ukene opp til Black Friday 

1. Lag en handleliste 

Bruk tiden før Black Friday på å lage en liste over hva du bør kjøpe og kanskje det du gjerne vil kjøpe når det er til en god pris. Etter det kan du lage en komplett handleliste over hva du skal ha kjøpt på dagen. 

2. Tilmeld deg nyhetsbrev 

Allerede noen uker før Black Friday begynner de fleste butikkene å markedsføre seg med hvilke kommende tilbud de har på Black Friday. Det kan være lurt å skrive seg opp til å få nyhetsbrevene fra de butikkene du tenker du vil handle fra å følge med på hva de sender ut. Du kan også ofte følge med på butikkenes sosiale medier og se om nettopp produktene du leter etter kommer opp. 

3. Lag et budsjett

Det er også smart å sammenligne prisene og sette opp et budsjett for dagen. Kanskje du til og med bør angi et maksimalt beløp du skal bruke, slik at du ikke ender opp med å kjøpe ting du ikke trenger. 

Husk at handlekurven raskt kan fylles med spennende produkter til billige priser, men når man legger til litt hele tiden blir sluttsummen ganske stor. 

4. Kjøp årets julegaver 

De gode tilbudene gjør det verdt å vurdere om du bør bruke dagen på å kjøpe julegaver, da det er den beste måten å finne produkter ekstra billig før julaften. Her er det imidlertid viktig å undersøke om varene kan byttes eller returneres etter jul hvis du er usikker på om familiemedlemmene vil beholde gaven. 

Slik unngår du å bli lurt 

Det er også lurt å undersøke om du faktisk sparer penger på produktene som er på tilbud på Black Friday. Hvis du ikke er oppmerksom kan tilbudene lett lure deg, sier Morten Skeldal Østergaard.

- Selv om prisene som viser med før- og etter-pris ser imponerende ut, kan det være god grunn til skepsis hvis tilbudene høres litt for gode ut. Noen ganger kan du nemlig finne produktene like billig eller til og med billigere andre steder. Det har skjedd før at førprisen har steget opp til Black Friday, når butikken skal presentere salget på dagen, sier han. 

Derfor er hans beste råd for hvordan du kan unngå å bli lurt å følge med på prisutviklingen! 

Følg prisutviklingen på produktene 

Prisen på elektronikk og apparater svinger opp og ned. Det kan derfor være veldig vanskelig å se når det er den beste tiden å kjøpe det kjøleskapet eller QLED Smart TV som du har drømt om. Men ved å undersøke prisutviklingen før du handler, kan du spare mange penger ved å kjøpe fra den riktige butikken på det riktige tidspunktet - og det er ikke nødvendigvis på  Black Friday. 

Gjør en prissammenligning 

Prissammenligningssider som Prisjakt gjør det enkelt å sammenligne prisen på et produkt du har sett på Black Friday. Her kan du lett se om du gjør et godt kupp på dagen sammenlignet med hva produktet koster hos andre butikker og resten av året. 

Ofte har et produkt falt og økt i pris over en kort periode på grunn av forskjellige tilbud og kampanjer, mens andre ganger holder det seg i samme prisklasse frem til en salgsperiode som Black Friday. Imidlertid hender det også at prisen på et tidspunkt vil øke i månedene før Black Friday - og derfor ender det faktisk med å koste det samme på salgsdagen som det gjorde seks måneder før. 

Slik får du de beste tilbudene på dagen 

Når du har lagd et budsjett, en handleliste og har forberedt deg så er det like viktig at du er klar på selve dagen. Men hvordan gjør du det best? 

1. Sitt klar ved datamaskinen 

På selve dagen kan det være lurt å sitte klar allerede kl. 00.00 natt til fredag, hvis du gjerne vil kjøpe et produkt som har et begrenset antall til salgs. På den måten kan du sikre deg at ingen andre kjøper det før deg, eller før det er utsolgt. Det er viktig at du handler raskt siden de fleste butikkene har et begrenset lager med varer de har på salg på Black Friday. 

2. Kjøp online 

I tillegg bør du handle på nett. På nett er det enklere å få overblikk på hvilke produkter som er på tilbud enn hvis du besøker den fysiske butikken. Da unngår du også de lange køene. 

3. Følg handlelisten din

Et siste råd er at du bør følge handlelisten! Unngå impulskjøp. Ofte er det en god grunn til at den tingen du spontant finner ikke var på handlelisten til å begynne med. 

Og husk som Morten Skeldal Østergaard sier: 

- Torsdag er ikke som i USA en helligdag for familien, så hvis du oppdager et godt tilbud, sørg for å være klar i tilfelle butikkene allerede åpner for tilbudene torsdag kveld. 

God tilbudsjakt! 


28. november 2019
Mer om Øvrig

Geniale triks: Slik får du bilen trygt gjennom vinteren

Is på vinduene, frosne dører og en bil som ikke vil starte… Frost og snø fører ofte til problemer på bilen, men heldigvis er det mange måter å gjøre det lettere å komme gjennom vintersesongen - både for deg og bilen din. Vi har lagd den ultimate guiden til geniale bil-triks til vintersesongen. 

Slik unngår du innbrudd i jula

Jul og nyttår topper listen over innbruddstyvenes travleste periode, og hver år blir de mer spekulerte. Det setter huseierne på prøve. Få tre gode tips...

3 geniale triks som effektivt løser frostproblemene på bilen din

Frost fører ofte til problemer med bilen. Prøv en av disse tre effektive triksene for å gjøre det enklerer å komme gjennom den kalde tiden med bil.

Slik unngår du vinterens forkjølelse og influensa

Årets influensasesong er i gang. Her er ekspertenes tips til hvordan du kan minimere smittefaren.

Derfor skal du skifte til vinterdekk nå

Lørdag er siste frist for å skifte vinterdekk - snøen er på vei

9 smarte tips til å spare penger i hverdagen

Mangler du overblikk på hva du bruker pengene dine på? Vil du bli flinkere til å spare? Eller kanskje du bare vil ha mer penger du kan bruke på moro?...

10 ting du IKKE visste om reinsdyr

Reinsdyrkjøtt er bærekraftig. Rudolf er en jente og det er kun én folkegruppe som får lov til å drive med reindrift. Vi har samlet 10 fakta om reinsdyr du garantert ikke visste.

Venter hundrevis av pipebranner i vinter

Hvert år rykker brannvesenet ut til over tusen pipebranner i Norge, og høysesongen nærmer seg.

Slik gjør du bilen høstklar

En ny sesong er over oss og det betyr regn, vind og glatte veier. Med ekspertenes fire tips sikrer du at bilen din har de optimale forholdene for å...

Derfor skal du huske å snu brannslokkeren

Dersom pulveret inne i apparatet klumper og forsteiner seg, kan du risikere å sitte med en brannslokker som ikke virker eller fungerer dårlig ved brann. 

Kakerlakker på fremmarsj – slik holder du de ute

Kakkerlakker har blitt et økende problem i Norge de siste årene. Se her hvorfor og hvordan du blir kvitt de mobile insektene som sprer seg raskt.

15 unike overnattinger i naturen

Bo i et svevende telt i tretoppene, sov under stjernene i et fyrtårn eller lei din egen øy. I Sverige finner du flust av ulike overnattingssteder, ute...

5 smarte tips for å forhindre innbrudd i sommerferien

Innbrudd i boliger øker som regel i sommermånedene, men heldigvis finnes det enkle og gode løsninger for å holde tyvene unna der du bor.

Møll i klær og møbler – Slik blir du kvitt dem

Møll i boligen er en pest, men heldigvis kan insektene og larvene bekjempes. Her er 7 effektive måter å forebygge og bli kvitt dem. Redd klær og møbler...

Annonsørinnhold

Få en kanonpris på årets ferie

I fjor gjorde 180.000 kunder et kupp på billig overnatting i herlige omgivelser. Nå er det din tur.