Bilde: Emil Lütken

Slik blir du kvitt maur

Selv om maur kanskje ikke er på listen over favoritt dyr, så hører de naturlig til i hagen din. På den ene siden skal de få lov til å være der og på den andre siden vil det være greit å kunne være med på å bestemme hvor maurene skal bosette seg med sine ofte veldig store maurtuer. Les de beste tipsene for å holde oversikt over de ubudne gjestene her. 

Av: Lise Mortensen Høy og Malin Løchen, 12. mai 2020

Maur vil ha tak over hodet og tørre forhold 

I utgangspunktet trenger maur tak over hodet og tørre, varme forhold for å etablere seg. Hvis du for eksempel legger en ny terrasse, kan du ende med å tiltrekke deg hele nabolagets maur til hagen din, siden terrassen er perfekt grunnlag som tak og grus under er perfekt byggemateriale for maurene. 

Prøv å spre maurene med vann

I bed, drivhus og på plenen kan du prøve å forhindre og jage mauren vekk med vann. Men det er ikke nok med en enkelt vanning. Du må regne med en lang kamp om posisjonen hvor det mest utholdenede partiet vinner. 

La hageslangen ligge ute og vann området flere ganger daglig. Maurene dør ikke nødvendigvis av dette, men etter litt tid i vann opp til knærne og med kjølte egg og pupper, pakker de ofte sammen og flytter til et mer tørt område i hagen din. 

Bli kvitt brunsnegler med denne geniale fellen.

Maur elsker søtsaker 

Sukker, syltetøy, juice og andre søtsaker står øverst på menyen for maur. Når den første mauren har funnet noen rester på familiens kjøkkenbord, avlegger den duftspor slik at alle vennene kan finne frem og dele herlighetene. For å forhindre invasjon av maur, må du sørge for å fjerne alle matrester, vaske skjærebrett og sette i oppvaskmaskinen med en gang du har brukt det. 

Hvis maurene allerede har funnet veien, kan du spionere på dem og finne ut hvilken rute de bruker for å komme inn i huset og opp på kjøkkenbenken eller bordet. Vask hele ruten med oppvasksåpe. 

Det er ikke så lett å lure maur

Hvis du vet hvor maurene kommer inn i huset, kan du legge gift eller en duft de ikke liker på stedet. Men pass på - maur er utspekulerte, de finner raskt en annen vei rundt. I få tilfeller kan de skade huset, spesielt tre som allerede er svekket av råte eller sopp. 

Slik blir du kvitt insekter og skadedyr i huset 

Maur flytter utendørs når det blir sommer 

Maur kan også gnage i friskt treverk og isolasjonsmaterialer. I tillegg vil maurbo etterhvert samle fukt og kan gi både misfarging og råtne. Å finne maur innenfor er normalt på våren. Senere på sommeren trekker de seg ut for å søke etter mat der.  

Elsker bladlus 

Den vanligste grunnen til at maur kommer på frukttrærne dine er for å samle honningdugg fra bladlus. Hvis du fjerne bladlus, fjerner du ofte også maurproblemet. Se hvorfor du ikke bør drepe maurene i hagen din

Bli kvitt maur uten gift 

  • Kanel, pepper og kaffegrut kan ofte holde maur i sjakk en stund.  
  • Et par vaktler i bunnen av drivhuset kan hjelpe å holde maur bestanden nede.
  • Å strø salt rundt maurtuen kan i noen tilfeller få mauren til å trekke seg.
  • Hell fin sand direkte i maurtuen - og bruk det i fugene mellom stein fliser ute. Maurene klarer ikke å bygge med fin sand.
  • Bland to pakker gjær, 1 dl sukker og 1 dl vann og still det frem til maurene - de dør når de spiser blandingen

Sjekk om maurmiddelet er godkjent 

Før du bruker insektmiddel, må du forsikre deg om at produktet er godkjent for bekjempelse av maur, og bruke det som anvist i bruksanvisningen. 

Flere av giftstoffene kan ha langvarig effekt og må ikke sprayes i kjøkkenskap og på kjøkkenbordet. De skal brukes på de stedene i huset hvor mauren kommer inn, og hvor de  beveger seg for eksempel langs paneler, gjennom rør og bak skapene dine. 

12. mai 2020 Lise Mortensen Høy og Malin Løchen