Det er varslet ekstrem høy vannstand flere steder i landet.
Det er varslet ekstrem høy vannstand flere steder i landet.

Advarer: Dette kan du gjøre mot høy vannstand og flom nå

De to neste dagene er det ventet ekstrem høy vannstand flere steder i Norge. Sammen med mye vind kan dette gi skader langs hele kysten.

Det er sendt ut oransje farevarsel de neste dagene for Agder, Vestfold, Telemark, Viken og i Oslo på strekningen fra svenskegrensen til Åna Sira. Årsaken til den høye vannstanden er at fullmånen og at den påvirker vannstanden. I tillegg er det meldt om at et stort og kraftig lavtrykk er på vei.

- Meteorologisk institutt melder - at de vurder rødt faresignal for Rogaland og Vestlandet. Noen steder kan vannet stige med nesten en meter, og det er mye, sier Arne Voll som er kommunikasjonssjef i Gjensidige, i en pressemelding. 

Flytt verdifulle gjenstander

Når havnivået øker kraftig, kan boliger, naust og infrastruktur bli utsatt for skade. Mange har mye forskjellig lagret ved naust, strender og kaianlegg. Når vannstanden stiger og det i tillegg er mye vind og bølger, kan det en har lagret havne i sjøen.

Er det fare for at vann kan trenge inn i bygningene dine bør du vurdere om verdifulle gjenstander skal flyttes opp i høyden eller sikres på andre måter. Risiko for fukt i kjelleren? Slik sørger du for at du er beskyttet

Sikre flytende gjenstander

- Selv om det er vinter er det likevel mange som bruker båt på denne tiden, sier Voll. Siden det høye vannet vil dra mange flytende gjenstander ut i sjøen, er det viktig å være ekstra påpasselig. I tillegg gjør årstiden det vanskelig å få øye på objekter som flyter, men ligger lavt i vannet.

Sikre løse gjenstander

Mange steder er det også meldt om mye regn og kraftig vind. Det kan derfor være lurt å sikre løse gjenstander, ikke minst hagemøbler og trampoliner. 

Dette kan du gjøre før tidevannet kommer:

  • Fjerne løse og flytende gjenstander fra strand, kaianlegg og naust
  • Husk bølger kan bidra til at vannet når høyere enn en tror
  • Er det fare for at vann kan trenge inn i bolig og kjeller. Fjern verdifulle verdisaker som ikke tåler vann
  • Sjekk at båt og kaianlegg er sikret på en god måte. Når vannet stiger kraftig, kan dette gi en ekstra belastning på fortøyningene
  • Tenk på hvor du parkerer bilen. Høy vannstand og bølger innover land kan skade kjøretøyet
  • Sjekk havnivået der du bor på  www.kartverket.no/sehavniva

14. januar 2020
Mer om Øvrig

Geniale triks: Slik får du bilen trygt gjennom vinteren

Is på vinduene, frosne dører og en bil som ikke vil starte… Frost og snø fører ofte til problemer på bilen, men heldigvis er det mange måter å gjøre det lettere å komme gjennom vintersesongen - både for deg og bilen din. Vi har lagd den ultimate guiden til geniale bil-triks til vintersesongen. 

Slik unngår du innbrudd i jula

Jul og nyttår topper listen over innbruddstyvenes travleste periode, og hver år blir de mer spekulerte. Det setter huseierne på prøve. Få tre gode tips...

3 geniale triks som effektivt løser frostproblemene på bilen din

Frost fører ofte til problemer med bilen. Prøv en av disse tre effektive triksene for å gjøre det enklerer å komme gjennom den kalde tiden med bil.

Slik unngår du vinterens forkjølelse og influensa

Årets influensasesong er i gang. Her er ekspertenes tips til hvordan du kan minimere smittefaren.

Derfor skal du skifte til vinterdekk nå

Lørdag er siste frist for å skifte vinterdekk - snøen er på vei

9 smarte tips til å spare penger i hverdagen

Mangler du overblikk på hva du bruker pengene dine på? Vil du bli flinkere til å spare? Eller kanskje du bare vil ha mer penger du kan bruke på moro?...

10 ting du IKKE visste om reinsdyr

Reinsdyrkjøtt er bærekraftig. Rudolf er en jente og det er kun én folkegruppe som får lov til å drive med reindrift. Vi har samlet 10 fakta om reinsdyr du garantert ikke visste.

Venter hundrevis av pipebranner i vinter

Hvert år rykker brannvesenet ut til over tusen pipebranner i Norge, og høysesongen nærmer seg.

Slik gjør du bilen høstklar

En ny sesong er over oss og det betyr regn, vind og glatte veier. Med ekspertenes fire tips sikrer du at bilen din har de optimale forholdene for å...

Derfor skal du huske å snu brannslokkeren

Dersom pulveret inne i apparatet klumper og forsteiner seg, kan du risikere å sitte med en brannslokker som ikke virker eller fungerer dårlig ved brann. 

Kakerlakker på fremmarsj – slik holder du de ute

Kakkerlakker har blitt et økende problem i Norge de siste årene. Se her hvorfor og hvordan du blir kvitt de mobile insektene som sprer seg raskt.

15 unike overnattinger i naturen

Bo i et svevende telt i tretoppene, sov under stjernene i et fyrtårn eller lei din egen øy. I Sverige finner du flust av ulike overnattingssteder, ute...

5 smarte tips for å forhindre innbrudd i sommerferien

Innbrudd i boliger øker som regel i sommermånedene, men heldigvis finnes det enkle og gode løsninger for å holde tyvene unna der du bor.

Møll i klær og møbler – Slik blir du kvitt dem

Møll i boligen er en pest, men heldigvis kan insektene og larvene bekjempes. Her er 7 effektive måter å forebygge og bli kvitt dem. Redd klær og møbler...

Annonsørinnhold

Få en kanonpris på årets ferie

I fjor gjorde 180.000 kunder et kupp på billig overnatting i herlige omgivelser. Nå er det din tur.