Vil ha pant på gamle ovner

Oslo (NW): Utslipp av svevestøv fra fyring kan reduseres med 80 prosent hvis alle gamle vedovner i Norge skiftes ut med nye. Opposisjonen på Stortinget vil ha en nasjonal panteordning for å få fortgang i utskiftningen. Regjeringspartiene nøler.
– Vi synes tiltaket er positivt. Det er budsjetthensyn som har gjort at vi er avventende. Innenfor de rammene vi har til gode miljøtiltak har vi ikke prioritert en slik støtteordning, sier lederen for Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Bror Yngve Rahm (Kr.F) til nyhetsbyrået Newswire.

Rahm holder døren åpen for at regjeringspartiene senere kan komme til å gå inn for å gjennomføre en panteordning.

– Tiltaket er høyt oppe på agendaen, sier han.

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet går inn for å gjennomføre panteordningen.

– Med en ny regjering vil det med andre ord se mye lysere ut for å få fortgang i denne saken, sier Rolf Terje Klungland (A) i Energi- og miljøkomiteen til Newswire.

Oppfyller EU-krav

– Et slikt vedtak vil være et stort bidrag i arbeidet med å redusere luftforurensningen. Økt tempo i utskiftningen av gamle vedovner er viktig for å kunne oppfylle EUs krav til lokal luftkvalitet. Her er Norge allerede på overtid, sier styreleder Grethe S. Bachmann i Varmeprodusentenes forening.

Hun opplyser at det fortsatt er rundt 900 000 eldre, forurensende vedovner i norske hjem. Ovnene slipper ut seks ganger mer helsefarlig svevestøv enn nye, rentbrennende ovner. Full utskiftning av de gamle ovnene vil ifølge foreningen redusere partikkelutslippet fra 43 000 tonn til 7000 tonn.

Rentbrennende ovner med ny miljøteknologi gir også langt bedre energiutnyttelse.

– En ny ovn bruker 30-40 prosent mindre ved for å varme opp et rom og gir mye mer varme for hver vedkubbe, sier markedsdirektør René Christensen i ovnprodusenten Jøtul.

Oslo gir støtte

Siden 1998 har det bare vært tillatt å selge nye, rentbrennende ovner i Norge. Men bare Oslo kommune har fulgt opp med tiltak for å lokke flere til å skifte ovn. I hovedstaden kan alle som kjøper ny ovn søke om 3000 kroner i støtte fra Enøketaten.

I Oslo har panteordningen vært en suksess.

Utslippene av svevestøv er høye også i andre store byer. Bergen og Trondheim kan redusere utslippene med rundt tre fjerdedeler hvis alle forurensende ovner blir skiftet ut med nye. Det vil si 400 tonn mindre svevestøv årlig i hver av de to byene, viser beregninger fra Statistisk Sentralbyrå.

– Tilskuddsordningen i Oslo burde tjene som eksempel for andre kommuner, og særlig de store byene, der problemet er størst. Det beste ville likevel være en landsdekkende ordning, der det bevilges midler over statsbudsjettet til dette miljøtiltaket, sier Rene Christensen i Jøtul.

23. oktober 2008
Mer om Annet om energi

Derfor bør du fjerne oljefyr og tank i 2018

I 2020 blir det forbudt å fyre med fossil olje. Nå skrur Enova opp støtten til de som er tidlig ute med å fjerne oljefyren.

Slik slipper du å fjerne oljetanken

Etter 2020 skal alle norske boliger fase ut bruken av tradisjonell fyringsolje. Men visste du at du kan bruke biofyringsolje som et miljøvennlig alterna...

Varmtvannsbereder - når bør den byttes?

Når bør du bytte ut varmtvannsberederen, og hvor mye kan du spare?

Varmeanlegg

Som energikilde kan du velge elektrisitet, olje, gass, biobrensel, varmepumpe, solenergi eller kombinasjon av de fleste av disse kildene.

Bioenergi i vannbårne systemer

Vannbåren varme er blitt veldig populært, og bioenergi kan lett brukes i vannbårne systemer.

Slik fjerner du parafintank og rør ute

Hvordan går du frem når du skal fjerne parafintanken din?

Du kan demontere parafinovnen selv

Du trenger hjelp til å fjerne parafintanken, men selve parafinovnen kan du fint fjerne selv.

Har du tenkt på tanken?

En lekk olje- eller parafintank i plenen kan gi deg flere ubehagelige overraskelser.

Gjør deg klar til kjøligere dager

Vi er inne i årets første høstmåned. Det er på tide å gjøre seg klar til kjøligere dager.

Fyr med pellets

Økonomisk og miljøvennlig bruk av bioenergi gir deg 4000–5000 kroner i investeringsstøtte avhengig av hvor i landet du bor.

Flere velger pellets

Flere velger pelletskaminer når de søker om tilskudd fra Enova.

Hva vet du om pelletsfyring?

Det er tre gode grunner til at stadig flere velger å fyre med pellets: komfort, design og økonomi.

Mer gass på kjøkkenet

Oslo (NW): Nordmenn er på verdenstoppen i bruk av gass på hyttekjøkkenet. Nå kommer norske hjem etter for fullt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no