Bilde: Daniel Skomsvold

Enkelt med blåseisolering

Blåseisolering er en isoleringsteknikk som mange fortsatt ikke har blitt oppmerksomme på. Den er et interessant alternativ for dem som gruer seg til den ofte så utfordrende og tidkrevende etterisoleringen av egen privatbolig. 

Byggmester Torben Bergum hos Isomax Energi avd. Nord-Trøndelag er en av byggmestrene som jobber med blåseisolering, ett hurtig voksende alternativ til tradisjonell isolering med plater og ruller.

Han forteller om en jobb han gjorde der man skulle rehabilitere en gammel bolig.

Takflaten var på 47 m2, inklusive skrå himling. Rett himling utgjorde ca. 20 m2 og skrå himling 27 m2. Den skrå himlingen ble isolert med 150 mm, og den rette himlingen med ca. 400 mm.

Taket utvendig var belagt med diffusjons åpen papp, og dampsperre på innsiden.  

Loftsluken kunne skapt problemer. Foto: Daniel Skomsvold

– Ved isolering med plate/rull i dette prosjektet ville man ha brukt minst to timer for å få fraktet isolasjonen opp på loftet. Fire timer ville ha gått med til å dytte isolasjon ned i mellom åsene i den skrå himlingen, og det ville gått ytterligere to timer for å legge isolasjon på den flate himlingen, forteller Bergum.

Enkelt med blåseisolering

Et problem i dette prosjektet var også at loftsluken var så liten at det hadde blitt problemer med å få opp isolasjonen før jobben kunne begynne.

– Men slike problemer hadde vi ikke da vi brukte blåseisolering. Det tok 1,5 time fra vi kom til vi dro igjen med blåsebilen. Nå er det et helt isolasjonsdekke på loftet – uten skjøter.Alle «krinkler og kroker» er fylt med isolasjon, fortsetter Bergum og understreker at det var rent og pent også da de dro.

Her er det trangt å jobbe for byggmester Torben Bergum, men med blåseull fra Knauf er det bare å dra slangen opp gjennom luken – og sette i gang. Foto: Daniel Skomsvold

Det blir ingen stor ryddejobb i etterkant når du bruker blåseisolering.

Bergum setter avslutningsvis opp et lite regnestykke for å vise hvorfor også han har valgt å gå fullt over til bruk av blåseisolering.

Han sammenligner tid og kostnad på jobben, gjort enten med plateisolering eller blåseisolering.

Han baserer sitt regnestykke på det allerede nevnte huset: 

24. september 2012
Mer om Isolasjon

Snø og is på taket avslører dårlig isolasjon

Om sommeren virker alt i sin skjønneste orden, men når vinteren kommer avsløres mangelfull isolering. Dette er tegnene du bør se etter.

Denne typen isolasjon kan være en brannbombe

Brannvesenet advarer nå mot å bruke visse typer isolasjonsplater av plast. Om de først tar fyr, kan det være en brannbombe og få fatale konsekvenser.

Lydisolering - enkelt og effektivt

Er du plaget med sjenerende støy fra naboen eller ønsker deg et hjemmekinoanlegg? Da kan lydisolering være løsningen.

Hvordan velge miljøvennlig isolasjon

SINTEF Byggforsk har sammenliknet åtte isolasjonsmaterialer med hensyn til energibruk, klimagassutslipp og innhold av helse- og miljøfarlige stoffer. Resultatet er en ny veileder som gjør det enklere å ta miljøriktige valg.

Etterioslering av taket

Her får du på effektivt vis vite hvordan du på en trygg måte gir skråtretaket og loftsbjelkelaget av tre best mulig etterisolering.

Lydisolasjon av yttervegger

Økt støy i lokalmiljøet kan skape et behov for å forbedre lydisolasjonen av yttervegger. Det er flere måter å gjøre det på.

Etterisolering av murhus

Er det mulig å etterisolere murhus? Ja, hevder Sintef Byggforsk, men advarer at det ikke er helt uten problemer.

Tre former for etterisolering

Etterisolering senker fyringsutgiftene og øker bokomforten.

Kaldt hus

Hvordan kan du unngå kuldesjokk? Her er grep du kan gjøre nå, midt på vinteren.

Bør du etterisolere?

Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Slik kan du spare energi

Myndighetene har iverksatt en offensiv for å få oss til å etterisolere boligene våre. Dette vil blant annet få stor betydning for energibruken.

Mye å spare på etterisolering

Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

Tette hus gir økonomi- og miljøgevinst

Nye krav til isolering betyr at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med over 400 millioner kilowatttimer (kWh). Det tilsvarer det årlige energiforbruket for omkring 20 000 boliger.

Spar penger med tettere hus

Nye krav til isolering har gitt husprodusentene nok å gjøre de siste to årene. 1. januar 2009 skal alt være på plass.

Isoler toppetasjen

Er du først i gang med å reparere tak og legge nytt tekke, er kanskje tiden inne til å gjøre noe med isolasjonen på loftet. Det kan bety tusenvis av...