Tips om lydisolering i boligen

Filttøfler, litt takt og hørselsvern kan du komme langt med når det gjelder lyddemping, men det fins bedre måter å komme støyen til livs på. Her gir vi støyen svar på tiltale så freden kan senke seg innendørs.


<!– bildetekst–>Naboen i etasjen over holder vill teknofest, han ved siden av herjer i vei med boremaskinen i utallige forsøk på å bore hull for maleriene han skal henge opp, umusikalske Maja i etasjen under spiller på blokkfløyte, og trafikken drønner hissig forbi vinduene …

Au! Det var den fredelige kvelden du hadde gledet deg til. Men slik trenger det ikke å være. For det er mulig å ta knekken på de verste lydforstyrrelsene, og det uten å sette nabo-skapet over styr.

Om du bor i hus eller leilighet, gjør ingen forskjell. De følgende idéene til en nennsom lydisolering kan brukes i de aller fleste tilfeller.

Du har: Musikkglade bråkebøtter

Ønsker: Støysvake omgivelser

Trinnlyd, musikk og høyrøstet tale fra tilstøtende rom kan dysses effektivt ned når du lydisolerer. Arbeidet med å etablere lydisoleringen er like enkelt enten det gjelder vegger, tak eller golv. Her gjennomgår vi hele arbeidsgangen trinn for trinn.

Et rom må lydisoleres på alle flater. Du kan til og med kombinere lydisoleringen med varme- og brannisolering ved tak og yttervegger. Du skal da bare legge mer mineralull i konstruksjonene enn vist på bildene.

Er det dampsperre i ytterveggen, må du ikke legge enda en. Derimot kan du legge ny isolasjon på innsiden av den, – maks 1/3 tykkelse av den eksisterende isolasjonen. Vil du legge tykkere isolasjon, må den gamle dampsperren fjernes. I praksis vil det si at du river innvendig kledning.

Her er det brukt galvaniserte stålprofiler og 90 cm brede 13 mm gipsplater til lydisolering av tak og vegg. Isolering av taket mot en etasjeskiller eller mot uoppvarmete takrom utfører du på samme måten.

I sistnevnte tilfelle kan du imidlertid supplere med mer mineralull, og du må legge en dampsperre hvis det ikke er dampsperre der fra før.

Litt om gulv og tak

Isolering av gulv på en etasje-skiller skjer med et såkalt flytende gulv som kan legges på det gamle. Bruk enten 13 mm gulvgips og 15 mm sponplater eller 22 mm gulvsponplater med not og fjær på alle kanter. Tykkelsen på oppbyggingen gjør det som regel nødvendig med en justering av både dører og terskler.

Er det dampsperre i det eksisterende taket mot et uoppvarmet rom eller mot en yttervegg, må dampsperren først fjernes før du bygger deg nedover med ny isolasjon. Deretter monterer du dampsperren på den varme siden av den nye konstruksjonen.

Du har: Dunk i høyttalerne

Ønsker: Optimal plassering

Du kan godt skru yndlingsmusikken din på høyt volum uten at høyttalerne uhemmet dunker rytmene videre til naboene.

Heng helst høyttalerne opp i «tunge» bygningsdeler, det vil si mursteins- eller betongvegger, og ved hjelp av elastiske oppheng (fjærende metall- eller gummibeslag som reduserer lyd- og vibrasjonsoverføring). Prøv å få høyttalerne lengst mulig vekk fra naboene og helst ikke rett på en lett etasjeskiller/tynne bygningsdeler som kan komme i medsvingninger med høyttalerne. Setter du høyttalerne på gulvet, bør de stå på filt oppå ei tung betonghelle. Da får du også bedre lyd fra høyttalerne.

Du har: Støy og kulde

Ønsker: Kombiløsning

Det er mange penger å spare hvis du kombinerer lyd- og varmeisolering av yttervegger og himlinger med hverandre.

Uansett hva du gjør for å oppnå bedre varmeisolasjon, får du samtidig en automatisk forbedring av lydisolasjonen også.

Men det er viktig ikke bare å tenke isolasjon. Ventilasjon blir mer og mer viktig jo tettere huset eller leiligheten blir gjort.

Mens «gammeldagse» ventiler slipper støyen direkte inn i huset, vil såkalte lydfelleventiler redusere støyen vesentlig. I denne typen ventiler må nemlig lufta ta omveier, mens lyden blir fanget opp av små «sperrer» av mineralull.