Ikke importer ildstedet selv

Utenlandske interiørblader er fulle av inspirasjon og varer vi ikke har i Norge. Men vær klar over at om du faller for et ildsted og velger å importere den fra utlandet, kan det fort straffe seg.


– De som velger å importere ovn selv, løper en større risiko for å få et produkt som ikke kan brukes i Norge, advarer avdelingssjef Asbjørn Østnor i SINTEF NBL.

– I tillegg risikerer man at montører kan nekte å installere en ovn som ikke har de nødvendige godkjenninger.

Særnorske krav
Mange er kjente med bokstavene CE, men like mange er kanskje ikke klar over at CE-merking ikke er en godkjenning. CE-merking er en deklarerasjon på at produktet har gitte egenskaper som gjelder for hele Europa. I tillegg kan hvert enkelt land ha ytterligere krav til produktene.

Det er tilfellet med ovner. Her dekker CE-merkingen kun norske sikkerhetskrav. I tillegg har Norge krav til miljøutslipp fra ovner fyrt med fast brensel.

– Ildstedet skal tilfredsstille kravene til røykutslipp i henhold til NS 3059, opplyser Østnor.

Flere saker om peiser og ovner:

Kan få fyringsforbud
Det er viktig at ovnen oppfyller alle de norske kravene. I motsatt fall kan ildstedet være ulovlig å bruke.

– Kjøper du et ildsted med både CE-merke og dokumentasjon på at ovnen tilfredsstiller kravene i NS 3059, kan du være sikker på at du ikke plutselig sitter der en iskald vinterkveld med fyringsforbud fra kommunen, sier Østnor.