Lunt og lønnsomt med vedovn i huset

Vi har lang tradisjon med vedfyring i Norge. Ovnen eller peisen er samlingspunktet i hjemmet. Lunt og koselig og samtidig besparende i forhold til andre oppvarmingsmetoder.


Ifølge salgssjef Naeem Siddiqi hos støpejernprodusenten Dovre, som leverer ovner til mer enn 80 land, varierer ovnssalget fra år til år, men skjøt sist vinter kraftig i været. Mange kombinerer vedfyringen med strøm eller varmepumpe.

– Vi merker nå at det går mye mer av dyrere produkter. Kundene er opptatt av kvalitet, miljø og design. Du kan spare opp til 40 prosent av fyringsutgiftene med nye, rentbrennende ovner, forteller salgssjefen.

Kravet om at alle nyinstallerte ildsteder skal være rentbrennende, kom i på slutten av 90-tallet. Unntatt er kleberstensovner, kakkelovner og kjøkkenkomfyrer. Det å velge riktig ovn kan være en utfordring. Ovnen bør velges ut fra behovet, som kan være svært forskjellig.Noen vil ha ovnen som hovedoppvarmingskilde, noen som tilleggsvarme, andre kun for kosens skyld.

– Ofte anbefaler jeg kundene å undersøke litt på nettet om produkter fra de forskjellige produsentene på forhånd. Når du skal handle, bruk gjerne en fagbutikk, still de rette spørsmålene og vær bevisst på hva du ønsker, understreker Siddiqi.

PEISOVN: Dovre Astro 3 Pegasus leg gir godt innsyn til peisbålet. Pris kr 19.825.

Ikke velg for stort
Mange opplever at de har kjøpt for stort ildsted i forholdt til arealet som skal varmes opp. – I steden for å spørre om hvor mange kilowatt (kW) ovnen gir, spør heller om hvor få den gir. Tenk panelovner, anbefaler Siddiqi. To panelovner tilsvarer 2000 watt. Beregn 60–80 watt per kvadratmeter som skal oppvarmes. Samtidig anbefales å tilføre luft. Har du en bolig med avbalansert ventilering, pass på å velge en ovn med direkte lufttilkobling. Nye boliger, godkjent etter august 2009, har krav til skorstein med egen luftekanal.

Se flere ovner her!

Bli kjent med ildstedet
Enkelte opplever at det nye ildstedet ikke fungerer som det gamle gode.
– Bli først og fremst kjent med ildstedet og hvordan det fungerer i boligen, råder Siddiqi.

– Det er sjelden feil ved ildstedene, men lokale forhold kan variere. I tillegg finner du mengder av info på Internett. Ta vare på monteringsanvisningen der du kan lese deg frem til å løse problemene og hvordan du skal fyre. Det er viktig å bruke riktig brendsel. Kun ved eller testede vedbriketter. Trykkimpregnerte materialer, paller og melkekartyonger er fy-fy, avslutter Siddiqi.

– Hver høst dukker det opp nye produkter fra de fleste produsentene, mest fordi folk er opptatt av design. Dagens trend er ovner med mest mulig innsyn til flammebildet, også fra sidene. En peis har mange muligheter. Samme innsats – forskjellig innramning. Kan også brukes frittstående i rommet. Alle ildsteder skal være godkjente etter norske lover og forskrifter, som er blant de strengeste i verden..

VARER LENGE: – Kakkelovnens lange avkjølingstid innebærer komfor tabel varme, sier Inger Andresen.

Rund, varm og vakker

Lagringsvarme er gjenoppdaget og videreføres blant annet gjennom moderne kakkelovner.

– Med en kakkekovn i huset har man en konstant varmekilde som kun trenger to ilegg i døgnet for å avgi en konstant og behagelig varme, sier butikkmedarbeider Inger Andresen ved Varmefag i Sandefjord.

Hun forteller at mange velger kakkelovn som hovedoppvarmingskilde i huset. En konstant varmekilde du fyrer opp om høsten og kan ha gående hel frem til våren. Kakkelovner er svært miljøvennlige og økonomiske i bruk og dekker varmebehovet hos de fleste med en bolig av normal størrelse. Husk imidlertid at ovnen er tung. Sjekk derfor om konstruksjonsmessige forsterkninger må utføres.

VED BEST: –Ingen fyringsprodukter matcher ved, og med en ny, rentbrennende ovn kan du halvere forbruket, sier Jens Christian Mikkelsen.

Utfyller hverandre

Ovnsprodusentene utfyller hverandre på en god og måte , både når det gjelder design og funksjonalitet, mener markedsansvarlig Jens Christian Mikkelsen ved Varmeøkonomi as, Vestfolds største faghandel for ildsteder. Bedriften har spesialisert seg på ildsteder, skorsteiner og varmepumper. – Kombinasjonen ildsted/ varmepumpe kan ofte være veldig god. Vårt fokus er å tilby de rette produktene til kundene, sier Mikkelsen.

VERDIØKNING: – Invester i regelmessig vedlikehold av fyringsanlegget. Det øker boligens verdi, sier feiermester Jan Espeseth.

Fagmannens tips

Feiermester Jan Espeseth ved Vestfold Interkommunale Brannvesen og leder i
Feiermesternes landsforening gir tips om riktig fyring og vedlikehold av fyringsanlegg:

* Sørg for at fyringsanlegget er riktig dimensjonert og riktig montert.

* Sørg for regelmessig vedlikehold av fyringsanlegget. Alle ildsteder må ha feiing og innvendig vedlikehold. Sot isolerer. Du får mye mer varme ut av et rent ildsted.

* Mange eldre skorsteiner er i dårlig forfatning. Oppgradering vil øke boligens verdi.

* Nye ildsteder kan fungere dårlig fordi skorsteinen ikke er riktig dimensjonert og heller ikke isolert. Bør da settes inn rør. Viktig med riktig trekk i skorsteinen. 

* Krav til energimerking av boliger kommer. Derfor bra å ha et fyringsanlegg som tilfredsstiller kravene.

* Fra 1. juli 2010 er det søknadsplikt ved montering av nye ildsteder. Send søknad til kommunens byggesaksavdeling. Skal være ferdigbehandlet innen tre uker.

* Viktig å fyre riktig. Fyr med det ovnen er beregnet for. Bruk småved. Heller flere små kubber enn én stor kubbe som ligger og ulmer.

* Vedfyring er rimelig og miljøvennlig. Ved er CO2- nøytral.

* Nykløyvd ved bør tørkes minst ett år. Kjøp fuktmåler, veden bør ha mindre enn 20 prosent fukt før den brennes.

Forbrukerinformasjon:
www.dovrepeisen.no
www.jotul.no
www.scan.dk
www.nordpeis.no
www.contura.no
www.rais.no
www.nibe.no
www.varmeokonomi.no
www.varmefag.no
www.x-treme.as

Alle oppgitte priser er veiledende og kan variere fra butikk til butikk.