Strengere forskrifter

Gamle ovner slipper ut forurensende tjære og sot. Myndighetene har derfor bestemt at det ikke lenger er lov å selge eller montere slike vedovner.


Det er ikke lenger lov å selge eller montere gamle ovner som ikke tilfredsstiller dagens krav til lavt partikkelutslipp. Forbudet gjelder også brukte ovner.

Årsaken til forbudet er først og fremst at de gamle ovnene ikke forbrenner like godt som de nye. Gamle ovner slipper ut langt mer forurensende tjære og sot. Mange av oss har heller aldri lært fyringens kunst. Vi fyller ovnen med ved og struper trekken. Dette er feil og gjør utslippsproblemet lang verre enn det i utgangspunktet er.

Nye ovner
Det er også innført strengere bestemmelser om montering av nye ovner. De er konstruert slik at de forurenser lite, samtidig som de utnytter veden effektivt. Dermed trenger du mindre ved for å oppnå samme varmeeffekt, noe som fører til mindre aske. De nye ovnene har enten sekundærforbrenning eller de er utstyrt med katalysator.

Katalysatoren er i prinsippet som i bil, og virker slik at røykgassene antennes allerede ved 150 – 200 grader, mot 600 grader uten. Katalysatoren utvikler mye varme, og varmeavgivelsen til rommet kan økes med inntil 50%. Samtidig reduseres utslippene med opptil 90%.

Sekundærforbrenning
Ved sekundærforbrenning skjer også forbrenningen i to trinn: Først brenner veden, deretter antennes røykgassene av forvarmet luft. I praksis gir dette omtrent samme resultat som ved katalysator.

Nye ovner er konstruert slik at det ikke går an å strupe trekken helt, slik at veden bare ligger og ulmer uten lufttilførsel. Uansett regulering vil de tilfredstille kravene til utslipp.


Søknad om tillatelse
Vil du skifte ut din gamle ovn med en ny, må du søke kommunen om tillatelse. Det skal i utgangspunktet være ansvarshavende installatør som står bak søknad og utførelse. Dette praktiseres litt forskjellig i de ulike kommunene.

Dersom du gjerne vil ha huset – eller hytta – tilbake til opprinnelig stand, er det ikke uten videre lov å montere en gammel ovn. Du må søke om dispensasjon sammen med søknaden om installasjonen. Det er den enkelte kommune som bestemmer, men fra lovgivende hold anbefales det å godta gjeninstallering av eldre ovner. Ovnene skal i så fall være eldre enn fra 1940, men dersom særlige forhold tilsier det, skal ikke 1940 oppfattes som en absolutt grense. Det er ikke nødvendig å sette inn en ovn av samme type. En gammel utslitt Jøtul-ovn skal kunne skiftes ut med en tilsvarende Dovre-ovn eller omvendt.

Kilde: «Puss opp», Dag Thorstensen, Boksenteret 2000