Lysstyring i smarthus

Smarthusteknologien åpner for spennende løsninger innen lysstyring.


Smarthusteknologi er et samlebegrep på elektriske installasjoner som skal føre til bedre komfort, lavere energibruk, økt sikkerhet og enklere betjening for deg som boligeier. Og når man velger å installere smarthusteknologi i en bolig, er lysstyringen gjerne noe av det første man ser på.

– Lyset påvirker oss egentlig mye mer enn vi tror, sier Agnar Holen. Han er fagsjef for teknologiformidling i Nelfo og har god kjennskap til smarthusteknologien.

– Lyset styrer mye av døgnrytmen og sinnstemning og alt dette er ting vi bør tenke på når vi planlegger lyset i en bolig. Det viktigste er selvfølgelig å ha nok lys. Det er faktisk over nitti prosent av sanseinntrykkene våre som kommer fra synet.

 Men lys er komplisert. Det som fungerer i ett rom blir feil i et annet, og det som er godt lys for ett menneske er dunkel belysning for et annet.

Tid og sted avgjør
– Vi skal tenke på at vi trenger mer og mer lys jo eldre vi blir. Det en tjueåring opplever som godt lys kan en femtiåring kanskje oppleve som litt i mørkeste laget. Det som er viktig er at du har nok lys der du trenger lyset. På et soverom er det for eksempel viktigere å ha lys så du får sett innerst i klesskapet enn det kanskje er å lyse opp midten av sengen, sier Holen.

Når man skal kle et rom med lys, er det vanlig å starte med grunnbelysningen.
– Når denne er på plass, begynner det litt mer kunstneriske. Da snakker vi om effektbelysning, altså belysning som har til hensikt å lyse opp forskjellige detaljer for å gjøre dem mer synlige og fremheve dem, sier Holen.

Agnar Holen viser til hvordan effektbelysning kan brukes både som et visuelt grep og for å øke sikkerheten i boligen.

– Her er det brukt effektbelysning for å lyse opp trinnene i ei trap. Selvsagt er det stilig og fint, men det gir også sikkerhet. Det å lyse opp ett og ett trinn i trappene kan kanskje føre til at folk går litt tryggere opp og ned i akkurat denne trappen.

Sett stemningen

Mulighet til å variere lyssettingen er viktig, spesielt i rom som brukes til ulike tider av døgnet og til ulike formål.

– Hvis du skal lage ulike stemninger i et rom, for eksempel i stua, må du ha mulighet til å regulere forholdet mellom rombelysning og effektbelysning. Det er selvfølgelig en forutsetning at du kan lage ulike stemninger med sterkt lys og svakt lys. Det er klart det er mer behagelig å nyte et glass rødvin i litt dempet belysning enn det er å sitte i fullt flomlys, sier Holen.

Dimming er en viktig del av lysstyringen. Ikke bare gjør det lettere å regulere belysningen i rommet og dermed sette riktig stemning, men du kan også spare penger ved å benytte deg av dimmeren.

– Det mange ikke er klar over er at dimming kan være med og redusere vedlikeholdskostnadene dine på lys. Hvis du dimmer lyset med ti prosent, dobler du faktisk levetiden på selve lyspæren, sier Holen.

Design med lys
– Lys er mye smak og behag, men det som er moro er at du med enkle midler kan være din egen lysdesigner. Du kan lage et personlig preg på rommet og fremheve detaljer som du mener er viktig for hele inntrykket av rommet, sier Holen.

Synes du det er vanskelig å designe med lys, er det mulig å leie inn en lysplanlegger. Det behøver ikke koste så mye. Du kan lese mer om lyssetting i artikkelen Den viktige belysningen.