Dette skal du vite om solceller og solenergi

Solceller er en genial måte å bruke sollyset og omdanne det til fornybar energi i boligen. Vi har samlet det du bør vite om solceller.

Hvorfor ikke utnytte den store lysende solen vi har på himmelen til energi og strøm? Solceller er en genial måte å nettopp bruke sollyset for å generer strøm til boligen og til å spare litt på strømregningen. 

Klikk på en av punktene under eller les artikkelen for å finne ut mer om hva og hvorfor det er smart å installere solceller på boligen. 

Solceller eller et solcellepanel er lysfølsomme plater, eller halvlederdioder som det heter, som fanger opp sollys og omdanner det til elektrisk strøm. Ved å installere solceller hjemme, kan du generere strøm til boligen din på en bærekraftig og økonomisk måte. 

Solceller på taket 

Det finnes flere virksomheter som selger solceller i Norge. Du kan få solcellepaneler i mange forskjellige varianter og uttrykk. Både som plater som monteres på taket eller solceller som ligner vanlig takstein.

Hvilken retning skal solceller plasseres?

Solceller kan monteres nesten overalt, så lenge det er sol der. Det viktigste når man skal ha solceller på taket er himmelretningen og det vanligste er at solcellene er montert mot sør. Årsaken er fordi en sydvendt flate mottar mest sollys, som gir høyere effekt i kW. 

For flate tak er det vanligste å montere solcellene i en øst-vest retning. Effekten er litt mindre enn en sydvendt retning, men til gjengjeld holdes produksjonen mer jevn gjennom hele dagen enn et sydvendt solcelleanlegg, fordi de blir eksponert for mer av morgen- og kveldsola. 

Hvor kan solceller monteres?

Solceller kan festes på alt fra takstein, trapesplater til flate tak eller på en vegg. Det finnes forskjellige festematerialer og løsninger avhengig av taktype og hvor du ønsker å feste solcellene.

På andre konstruksjoner 

Det er ikke kun taket på boligen som er opplagt til solceller. Hvis du har en takkonstruksjon som ikke kan bære et solcellepanel eller hvis du ikke synes det ser estetisk flott ut finnes det flere muligheter.

Du kan enten plassere det på en sydvendt bakvegg, på et låvetak, oppå skuret eller som heldekke på garasjetaket.

Mulighetene er mange. Forhør deg med en produsent om hvor de beste solforholdene er og hva dine ønsker for solcelleanlegget er, uavhengig om det er for optimal effekt eller om estetikk også spiller en rolle. 

Solcelletakstein
Solcelletak utfomet som «normale» takstein er en flott måte å få solceller på. Bilde: Otovo.no

Solceller i Norge 

Selv om vi ikke har like mye sol i Norge som i andre land, så er faktisk solceller velegnet i vårt kalde nordisk klima.

Det er fordi høye temperaturer øker solcellenes indre energilekkasje og elektroner beveger seg mer og mer jo høyere temperaturen er. Ved lavere temperaturer blir det derfor mindre lekkasje, spenningen høyere og cellene mer effektive.

På vinteren reflekteres også solstrålene tilbake på solcellepanelene av snøen (albedoeffekten). Så snø og kulde er en god kombinasjon for solcellenes effekt.   

Pris på solceller 

Vurderer du å få solceller og lurer på hva det koster?

Prisen på solceller kommer an på hvor mange solceller og hvor stort solcellepanel du velger, samt hvilken produsent du velger.

Mange velger et større anlegg når de først velger solenergi, så effekten er størst.

Prisene varierer fra leverandør til leverandør og etter kvalitet og bruksområde.

Prisene på solceller inkludert installasjon ligger ofte mellom 40.000 kr og 130.000 kr, avhengig av størrelse. 

Pris for solcelletakstein ligger rundt 2.000 kr per kvadratmeter. Og koster som regel 300.000 kr til 600.000 kr for et komplett solcelletak. 

Få støtte

Du kan få støtte fra Enova når du installerer et solcelleanlegg i egen helårsbolig eller fritidsbolig i Norge.

Alle har krav på støtte så lenge man oppfyller kravet over, samt hvis man produserer elektrisitet basert på en fornybar energikilde, er koblet til elektrisitetsnettet gjennom en avtale og at anlegget er montert av fagfolk i løpet av de siste 18 månedene.

Eneste unntak er dersom man får støtte for solcelleanlegget fra en annen offentlig støtte. 

Pris på solcelletak

Fordeler og ulemper med solceller 

Det er ingen tvil om at solceller har mange fordeler, men hva er så ulempene med solceller? Vi har samlet noen, men det er ingen tvil om at fordelene ved å installere solceller overskygger ulempene

Fordeler:

Solenergi og bruk av solceller er en måte å utnytte sollyset som er rundt huset ditt. Fordelene ved å velge solceller er at strømmen du generer både er fornybar og kostnadseffektiv. 

Det krever til gjengjeld at du har et hus eller hytte der det kan monteres solcellepanel på. 

  1. En investering
    Selv om det koster en del å investere i et nytt solcelleanlegg, så skal man tenke på det som en investering og ikke en kostnad som for eksempel en bil. Selv om det koster å installere vil det ofte redusere strømprisen og solcellepaneler har typisk en garanti på 25 år. Ofte sier man at en solcelleanlegg betaler seg tilbake på 7 år, så selv etter at det har betalt seg tilbake, vil det fortsette å generer nettointektene for eieren i årevis.
    Å få egenprodusert strøm fra solceller er også lønnsomt.
    Du slipper både nettleie på egenprodusert strøm og hvis strømmen er fra et riktig dimensjonert anlegg kan det koste så lite som 50-60 øre pr. kWh produsert.  
  2. Lave driftskostnader
    Når først solcelleanlegget er installert og på plass er driftsomkostninger nærmest null. Solens stråler er jo gratis og så lenge det er sol, produseres det strøm. Den eneste kostnaden er knyttet til vedlikehold eller reparasjoner som kan oppstå. Men levetiden er lang og garantiene også. 
  3. Bærekraftig
    Strøm fra solceller er både fornybar, bærekraftig og miljøvennlig. 
  4. Fremtidsrettet
    Solen er pålitelig og en utømmelig kilde til fornybar energi. Et solcellepanel produserer forutsigbart med strøm og vil garantere forsyning i flere tiår frem. Solen er vedvarende og fornybar energi er i stor medvind for tiden i hele verden og særlig i Europa. Både vind, vann og solkraft er det hotteste innenfor energisektoren og er områder det legges ekstra stort fokus på.
  5. Velegnet i norsk klima 
    Som nevnt lengre oppe i artikkelen er solcellepanel velegnet å ha i det kalde nordiske klimaet. 
solceller takstein
Foto: Solcellespesialisten

Ulemper: 

  1. Estetikk 
    Solcelleanlegg er ikke alltid like flotte å se på. Ofte kommer de i paneler som festes oppå taket. Løsningen kan være et solcelletak som ligner vanlig takstein.   
  2. Solavhengig 
    For å få elektrisk strøm, krever det at solen skinner. I Norge er vi preget av en lang og mørk vintersesong og vintertid, der vi har mindre sollys enn på sommeren. Det betyr at du ikke får utnyttet sollyset til å lage energi når det er skydekke eller mørkt utenfor. 
    Det betyr at du får mindre strøm på vinteren og det gjelder å få brukt strømmen når den blir produsert i dagtimene eller få lagret det.
  3. Lagring
    En annen ulempe er at solenergi brukes i det øyeblikket den skapes, ellers går den tapt. Du kan derimot lagre strømmen på et batteri. På hytta eller i boligen kan man koble et par batterier til for å lagre strømmen, men jo større anlegget er desto dyrere og større batterikapasitet skal man ha. Heldigvis finnes det mange virksomheter som har løsninger og som jobber for å kontinuerlig lage bedre batterier til lagring av solenergi.  
Solceller på taket

Forskjellen på solceller og solfangere 

Det er to forskjellige måter å utnytte sollys og solenergien. Solcellepanel produserer strøm og solfangeranlegg omdanner solstrålene til varme. 

Den elektriske strømmen som solcellepanelet generer kan brukes til nesten hva som helst i boligen som krever strøm. For eksempel til lys, oppvarming eller lading av elbilen i garasjen.

Solfangeranlegg brukes til for eksempel å varme opp vann. Det kan være til å varme opp varmtvannsbeholderen din, eller til varmerør og annet som krever at varmen kommer fra en vannkilde.

Så hvis du vurderer solenergi til boligen, skal du tenke på hva det er du er ute etter – strøm eller varme. 

Hvordan virker solceller? 

Hvordan solceller virker og faktisk fungerer er en litt komplisert affære, men vi har prøvd å lage en enkel og grei forklaring på hvordan solceller faktisk virker. 

Solceller utnytter sollyset for å lage strøm og elektrisk energi. Det skjer ved den fotovoltaiske effekten. Enkelt forklart genereres strøm ved at lys fra solen skinner på solcellene. 

Solceller er laget av et materiale som heter silisium som absorberer sollys og generer en elektrisk ladning. Solcellene har to sett metalliske ledere som fungerer akkurat som et batteri, med en negativ og en positiv pol som kan utnytte den elektriske ladningen. 

Et solcellepanel består av mange solceller som er koblet sammen, slik at spenningen panelet leverer blir større. 

Solcellene produsere derfor strøm via solens stråler. Det skjer ved at sollysets energipartikler treffer elektronene i solcellene som settes i bevegelse og konverteres til strøm. Strømmen kan du så bruke i hjemmet ditt eller lagre i et batteri til senere bruk. 

Solcellepanelet er forseglet med både glass og laminat, for å unngå at luft eller fukt påvirker det. Mange solcellepaneler har også en aluminiumsramme rundt panelet for å gjøre den mer robust.