Tenker du på å bytte strømleverandør? Det er ikke vanskelig.
Tenker du på å bytte strømleverandør? Det er ikke vanskelig. Bilde: GettyImages (illustrasjonsfoto)

Enkelt å bytte strømleverandør

Norske forbrukere betaler hvert år over en halv milliard mer til kraftleverandørene, enn hvis de hadde benyttet seg av de billigste strømavtalene. Det er enkelt å bytte strømleverandør.

– Sjekk om du er en av dem som betaler for mye. På Konkurransetilsynets kraftprisoversikt finner du den beste oversikten, og sammenlign med det du betaler i dag, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Slik går du frem for å bytte strømleverandør

  • Velg riktig avtale for deg. Du kan velge mellom fastpris, markedspris/spotpris eller standard variabel pris.
  • Velg den leverandøren med best pris og en avtale som dekker ditt behov. Ta kontakt, og strømleverandøren ordner resten for deg. Det koster ingen ting. Du trenger bare å lese av strømmåleren din.

Ikke vedd med strømleverandøren

– Gå ikke inn i et veddemål med kraftleverandøren din om hva strømmen din vil koste. Inngår du en avtale om fastpris eller med prisgaranti, må du regne med at kraftleverandøren har sikret seg mot tap, sier Ingeborg Flønes.

Forbrukerrådet fraråder deg også å inngå avtaler med forhåndsbetaling. Pengene kan forsvinne hvis selskapet går konkurs.

Forbrukerrådet ønsker derfor et forbud mot forhåndsbetaling for strøm, og de arbeider for å få det til.

Husk at du har angrerett

Gjør du en avtale på nettet, har du 14 dagers angrerett - det gjelder også hvis du blir overtalt på gaten eller ved telefonsalg.

Flere strømleverandører kan oppleves som ganske aggressive i salg på stands og telefon, og da er det greit å ha angrerett.

Ønsker én kraftprisoversikt

– Forbrukerrådet ønsker en kraftprisoversikt som alle kraftleverandører må melde inn sine priser og produkter til, sier Ingeborg Flønes.

Det er det ikke i dag:

– Vi har sett at kraftleverandører opererer med egne kraftprisoversikter, hvor deres eget produkt ser billigere ut enn hvis det hadde vært på Konkurransetilsynets sider, legger hun til.

Ikke slå av strømmen ved ferie

– Et siste tips i disse vinterferietider: Ha strømmen på når du reiser bort. Dagens boliger er avhengig av at strømmen er på og du slipper å være redd for vannskader hvis vannet fryser til, avslutter direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

13. februar 2014
Mer om Strømpriser og avtaler

Få tilbake penger ved strømbrudd

Forsvinner strømmen i flere timer, har du rett på å få tilbake penger. Se hvor mye du kan få her.

Betaler du for mye for strømmen?

Velger du riktig strømavtale, kan du spare flere tusen kroner i året. Nå har Forbrukerrådet lansert en ny strømportal hvor du enkelt kan sammenligne...

Elsertifikatplikt - Blir det dyrere strøm fra nyttår?

Fra nyttår innføres elsertifikatplikt for alle strømleverandører. Det medfører et påslag i prisen for deg som forbruker. Men gir det dyrere strøm?

Slik velger du strømleverandør

Laveste pris per kWh gir ikke alltid den billigste strømmen. Her forklarer vi hvorfor – og gir deg råd om hvordan du velger den beste strømleverandøren.

Ta kontroll over strømmen

Velg riktig strømleverandør og ta kontroll over strømmen. Vi viser deg hvordan.

Slik takler du høye strømregninger

En uvanlig kald og tørr vinter har ført til høye strømpriser, og nå kommer regningene for vinterens varme.

Sjekk strømprisen der du bor

Har du oversikt over hvor du finner billig strøm? Konkurransetilsynets nettsider gir deg oversikten - til enhver tid.

Hvorfor så høy strømpris?

Mange undres over hvorfo strømprisene er så høy som de er. Vi i Villa har stilt noen spørsmål til Gunnar Kvassheim (V) og Børge Brende (H), henholdsvis...

Rett valg reduserer regningen

De høye strømprisene er kommet for å bli. Det krever at nordmenn må styrke fokus når det gjelder produktvalg med gode isolerende egeneskaper når nye...

Norge har billigst nettleie

Oslo (NW): Norske strømkunder betaler minst i nettleie i Europa. Det slår EU-kommisjonen fast i en ny rapport.