De som fremdeles bruker fossilt brensel, snarest må finne en annen løsning.
De som fremdeles bruker fossilt brensel, snarest må finne en annen løsning.

Nå er det forbudt å fyre med dette

Å varme opp boligen med vanlig fyringsolje eller parafin er fra 1.januar 2020 forbudt. Det betyr at de som fremdeles har en oljefyr eller parafinkamin som bruker fossilt brensel, snarest må finne en annen løsning.

Oljefyring har hatt en jevn nedgang siden toppen på tidlig 1970 tallet i Norge og allerede i 2012 varslet Stortinget at fossil oljefyring ville bli forbudt. Datoen ble satt og fra 1.januar 2020 er det ikke lengre tillat å varme opp boligen med vanlig fyringsolje eller parafin. 

Enorm støtte til å bytte

Siden 2013 har Enova gitt økonomisk støtte til de som har byttet ut oljefyrningen med utvalgte oppvarmingsalternativ som væske-vann eller luft-vann-varmepumpe, men også til noen som har valgt bioløsninger.

Nesten 9700 boligeiere har fått støtte til å kvitte seg med oljefyren og over 6600 har fått støtte til å bytte ut parafinkaminen. Omtrent halvparten av utfasingene har skjedd de to siste årene. 

I tillegg til de nesten 10 000 som har fått støtte til å fase ut oljefyren, er det omtrent like mange som bare har fått støtte til ny varmesentral.

Det antas også at en betydelig andel av disse er tidligere oljefyreiere. For å få støtte til oljeutfasing har det nemlig vært et krav at man fjerner eller sikrer oljetanken. 

-Vi både håper og tror at de fleste har kommet i mål i god tid før forbudet, og går det nye året i møte med en god og fornybar varmeløsning. Utfasingen gikk ganske tregt en stund, men de siste par årene har utbyttingen virkelig skutt fart, sier markedssjef Gunnel Fottland i Enova

Har du enda ikke byttet oljefyren din? Da bør du beholde anlegget. 

Behold anlegget

Markedssjefen avslutter med et godt tips til de som ikke rakk å bytte ut oljefyren før klokken slo midnatt nyttårsaften.

- Behold det vannbårne anlegget. Da har du det beste utgangspunktet for å velge en energieffektiv og god varmeløsning. Du har også fleksibilitet til å bytte løsning når energiprisene endrer seg. Og husk at selv om du er for sent ute til å få støtte for å fjerne fyr og tank, kan du få støtte til utvalgte varmeløsninger også i 2020.

Du som huseier er ansvarlig for gamle oljetanker i hagen, så bruk et godkjent firma for å få gravd opp den gamle oljetanken, og få den vekk.

Fakta om forbudet

  • Fra 1.1.2020 er det forbudt å fyre med mineralolje (fossil fyringsolje og parafin) til oppvarming av bygninger i Norge.
  • Hensikten er å redusere klimagassutslipp.
  • Kommunen er myndighet for å sikre at forbudet overholdes, blant annet gjennom å føre tilsyn med at byggeiere ikke fyrer med olje ulovlig.

 

6. januar 2020
Mer om Øvrig

Geniale triks: Slik får du bilen trygt gjennom vinteren

Is på vinduene, frosne dører og en bil som ikke vil starte… Frost og snø fører ofte til problemer på bilen, men heldigvis er det mange måter å gjøre det lettere å komme gjennom vintersesongen - både for deg og bilen din. Vi har lagd den ultimate guiden til geniale bil-triks til vintersesongen. 

Slik unngår du innbrudd i jula

Jul og nyttår topper listen over innbruddstyvenes travleste periode, og hver år blir de mer spekulerte. Det setter huseierne på prøve. Få tre gode tips...

3 geniale triks som effektivt løser frostproblemene på bilen din

Frost fører ofte til problemer med bilen. Prøv en av disse tre effektive triksene for å gjøre det enklerer å komme gjennom den kalde tiden med bil.

Slik unngår du vinterens forkjølelse og influensa

Årets influensasesong er i gang. Her er ekspertenes tips til hvordan du kan minimere smittefaren.

Derfor skal du skifte til vinterdekk nå

Lørdag er siste frist for å skifte vinterdekk - snøen er på vei

9 smarte tips til å spare penger i hverdagen

Mangler du overblikk på hva du bruker pengene dine på? Vil du bli flinkere til å spare? Eller kanskje du bare vil ha mer penger du kan bruke på moro?...

10 ting du IKKE visste om reinsdyr

Reinsdyrkjøtt er bærekraftig. Rudolf er en jente og det er kun én folkegruppe som får lov til å drive med reindrift. Vi har samlet 10 fakta om reinsdyr du garantert ikke visste.

Venter hundrevis av pipebranner i vinter

Hvert år rykker brannvesenet ut til over tusen pipebranner i Norge, og høysesongen nærmer seg.

Slik gjør du bilen høstklar

En ny sesong er over oss og det betyr regn, vind og glatte veier. Med ekspertenes fire tips sikrer du at bilen din har de optimale forholdene for å...

Derfor skal du huske å snu brannslokkeren

Dersom pulveret inne i apparatet klumper og forsteiner seg, kan du risikere å sitte med en brannslokker som ikke virker eller fungerer dårlig ved brann. 

Kakerlakker på fremmarsj – slik holder du de ute

Kakkerlakker har blitt et økende problem i Norge de siste årene. Se her hvorfor og hvordan du blir kvitt de mobile insektene som sprer seg raskt.

15 unike overnattinger i naturen

Bo i et svevende telt i tretoppene, sov under stjernene i et fyrtårn eller lei din egen øy. I Sverige finner du flust av ulike overnattingssteder, ute...

5 smarte tips for å forhindre innbrudd i sommerferien

Innbrudd i boliger øker som regel i sommermånedene, men heldigvis finnes det enkle og gode løsninger for å holde tyvene unna der du bor.

Møll i klær og møbler – Slik blir du kvitt dem

Møll i boligen er en pest, men heldigvis kan insektene og larvene bekjempes. Her er 7 effektive måter å forebygge og bli kvitt dem. Redd klær og møbler...

Annonsørinnhold

Få en kanonpris på årets ferie

I fjor gjorde 180.000 kunder et kupp på billig overnatting i herlige omgivelser. Nå er det din tur.