Butikkene tilbyr tilleggsforsikringer, men trenger vi dem?
Butikkene tilbyr tilleggsforsikringer, men trenger vi dem? Bilde: Colourbox

Bør du forsikre hvitevarene?

Kjøp av hvitevarer utgjør et betydelig utlegg i hverdagsøkonomien. Bør du forsikre hvitevarene?

Hvitevarer koster gjerne fra fem til femten tusen kroner, en ikke ubetydelig sum i hverdagsøkonomien. En del lurer derfor på om det kan være lurt å forsikre slike varer.

Denne ideen er gjerne plantet av leverandørene, som selger slike tilleggsforsikringer. Går du i butikken, vil selgeren ofte spørre om du ønsker å kjøpe forsikring av varen. Handler du på nett, får du et tilsvarende salgsfremstøt.

Trygghetsavtaler og tilleggsforsikringer
– Husk å kjøpe forsikring, står det på Experts nettsider når du legger en vare i den digitale handlekurven. Samtidig får du anledning til å velge forsikring av varen i tre eller fem år.


Hvitevarer: Det lønner seg sjelden å tilleggsforsikre dem. Sett av penger i en buffer i stedet.

Hos Elkjøp og Lefdal møter du det samme, bortsett fra at de kaller forsikringen for en trygghetsavtale.

– Trygghetsavtalen dekker uhell og uforutsette hendelser som ikke dekkes av garanti og reklamasjon. Trygghetsavtalen dekker også erstatning ved tyveri gjennom innbrudd i bolig, fritidsbolig eller kontor.

Vi vet at butikken vil selge oss disse forsikringene, men trenger vi dem? Svaret er i de aller fleste tilfeller nei.

Hva sier Forbrukerkjøpsloven?
Forbrukerkjøpsloven gir deg rett til å klage på mangler ved en vare innen to år, noe som er regulert i §27.

– Dersom det foreligger en mangel ved tingen, må forbrukeren innen rimelig tid etter at han eller hun oppdaget eller burde ha oppdaget den, gi selgeren melding om at han eller hun vil påberope seg mangelen (reklamasjon). Denne fristen for å reklamere kan aldri være kortere enn to måneder fra det tidspunkt da forbrukeren oppdaget mangelen.

For ting som er ment å vare vesentlig lenger, som hvitevarer, er fristen fem år.

– Dersom tingen eller deler av den ved vanlig bruk er ment å vare vesentlig lengre, er fristen for å reklamere fem år. Dette gjelder ikke så langt selgeren ved garanti eller annen avtale har påtatt seg ansvar for mangler i lengre tid.

Du kan lese hele lovteksten i Lovdata.

Garantier
Forbrukerkjøpsloven regulerer en rekke forhold ved kjøp og salg av varer. Garantier er derimot utstedt av produsent eller leverandør av varer og er rettslig bindende.

Slike garantier kan dekke samme område som forbrukerkjøpsloven eller de kan garantere for mer enn den dekningen loven gir. En garanti kan dog ikke begrense forbrukernes rettigheter etter forbrukerkjøpsloven.

Eksisterende forsikringer
De fleste som har behov for hvitevarer, har også gjerne behov for forsikringer som innboforsikring, villaforsikring eller reiseforsikring. Har du en eller flere av disse forsikringene, har du sannsynligvis alt du trenger i tillegg til de rettighetene du har gjennom forbrukerkjøpsloven.

– Vær oppmerksom på at vanlige forsikringer som innboforsikring, villaforsikring og reiseforsikring allerede dekker mange av de samme områdene som tilleggsforsikringen, sier Forbrukerrådet, som mener at tilleggforsikringer stort sett er overflødige.

Det eneste du bør passe på, er at du er godt nok forsikret i forhold til innboforskring. Mange undervurderer hvor mye det vil koste å erstatte innboet, og er derfor underforsikret.

Hvis du likevel vurderer tilleggsforsikring:
* Undersøk først hvilke garantier som eventuelt følger med varen.
* Undersøk så hva dine eksisterende forsikringer dekker.
* Be om å få forsikringsbetingelsene skriftlig og gå gjennom dem i ro og mak hjemme.
* Vurder hvor sannsynlig det er at noe skjer med varen som ikke er dekket av forbrukerkjøpsloven eller de eksisterende forsikringer.
* Hvis du fremdeles mener du har behov for tilleggsforsikring eller trygghetsavtale, vurder om prisen står i samsvar med det forsikringen dekker. Kanskje kan det være like lurt å bygge seg opp en buffer slik at du har råd til å erstatte varene når de ryker?

6. mars 2011
Mer om Forsikring

Slik ruster du deg mot høststorm

Rens sluket, sikre løse gjenstander og pakk ned trampolinen. Så slipper du å rammes av høststormene.

Nå kan du flytte fra flommen

En lovendring gjør at flomutsatte nå kan få erstatning for selve tomten, og dermed flytte vekk fra det flomutsatte området.

Derfor bør du sette av 15 minutter til å ta bilde av tingene dine

Har du god nok oversikt over tingene dine hvis det skulle oppstå en brann hjemme? – Det er nesten umulig å huske alt, sier forsikringsselskapet If og...

Nå kommer ekstremværet «Tor»

Ekstremværet «Tor» er på vei og vil ramme Sør-Norge fredag. Les mer om hvordan du forbereder deg på uværet.

Seks veier til billigere forsikring

En gjennomgang av forsikringene dine kan være en lønnsom investering, og trenger absolutt ikke være så tidkrevende som du kanskje frykter.

Har du god nok innboforsikring?

Dekkes du av innboforsikringen om du knuser iPaden i hagen, eller om sykkelen din blir ødelagt av naboungene? Her får du oversikt over hvilke vilkår...

Pass på stua under VM

Fotball-VM er i gang, og i stuer verden over benker fotballfans seg i sofaen med godt drikke og potetgull – og sterke følelser! Men, kaster du fjernkontrollen på TV-en dekkes det ikke av innboforsikringen, advarer forsikringsselskapet Codan. 

Sjekk om du har rett husforsikring!

Er du usikker på om forsikringsselskapet du har valgt gir deg nok sikkerhet og penger? Vi viser deg veien til å enkelt sammenligne husforsikringene...

Bedre bolighandel med boligkjøperforsikring

Bolikjøperforsikring er noe en bør vurdere om en skal kjøpe bolig. Ved å tegne boligkjøperforsikring, som er rettshjelp til boligkjøper, sikrer kjøper...

Alarm gir forsikringsfordeler

Forsikringsselskapene honorerer bruk av husalarm.

Vet du hva du har i huset?

Har du forsikret boligen og innboet ditt riktig? Vet du hvilke tilbud som gjelder? Tar du dine forholdsregler? Det kan bli dyrt å ikke ha oversikt over...

Er leietager forsikret?

Pass på leietagerne når du leier ut hytta i ferien. Det er ikke sikkert forsikringen din dekker skader.

Vannskader koster mer enn før

Vannskader koster mer enn før.

Forsikringsbransjen bekymret over flere vannskader

Huseiere vet for lite om vannskader. Holdningskampanjer har økt forbrukernes bevissthet rundt brannfare. Nå må tilsvarende arbeid gjøres i forhold til...

Forsikringer i byggeprosessen

Forsikringer er viktige og må tas på alvor allerede fra du begynner å bygge. Alle som skal bygge bolig eller hytte må ha byggeforsikring. Det gjelder...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no