Brent av lav boligforsikring

20 prosent av alle som får boligen totalskadet av brann, har underforsikret innbo og løsøre. Det viser tall fra If Skadeforsikring.


Blir boligen din totalskadd i brann må innboet også erstattes - det kan bli dyrere enn du tror. Foto: Colourbox.
– Generelt er mange nordmenn underforsikret på innbo og løsøre. Skulle boligen brenne opp, vil hver femte nordmann ikke ha høy nok forsikringssum til å få dekket de verdiene som går tapt, sier fagsjef Arne Lycke i If Skadeforsikring.

Nordmenn verdsetter innboet svært forskjellig, viser en undersøkelse If har gjort blant sine kunder.

– Folk i Akershus har en gjennomsnittlig innbo- og løsøreforsikring på 750 000 kroner. I Finnmark er tallet 455 000 kroner, sier Lycke.

Boligtypen har også mye å si. Villaeiere har dobbelt så høy forsikringssum som de som bor i leilighet.

Kjøper nytt og dyrt
Selv en forsikringssum på over 700 000 kroner er knapt for en familie på tre som bor i en liten enebolig, dersom boligen blir totalskadd i brann, ifølge If.

Arne Lycke tror dette misforholdet har sammenheng med at vi stadig kjøper nye og kostbare eiendeler til boligen, uten å sette opp forsikringsverdiene tilsvarende.

– Forsikringsverdien kan ha vært riktig da forsikringen ble tegnet for flere år siden. For mange er det også vanskelig å vite hvor mye det man har i boligen er verdt, sier Lycke.

Forsikringsselskapene har derfor laget en veiledning som gjør det mye enklere vurdere hvor store verdiene er.

– Størrelsen på boligen er vesentlig, men også antall personer, aldersammensetning og ikke minst fritidssysler.

1500 mister hjemmet
Totalt har nordmenn forsikret innbo og løsøre for nær 530 milliarder kroner. Boligeiere i Akershus, Vestfold, Østfold og Buskerud har høyest innboforsikring.

– Det har nok sammenheng med at det er flere som bor i større eneboliger i disse fylkene enn i Oslo, mener Arne Lycke.

De tre nordligste fylkene har lavest innbodekning, sammen med Sogn og Fjordane og Vest-Agder, viser tallene fra If Skadeforsikring.

– Desto lenger unna man er brannvesenet, desto større blir skadene, med ditto dårlig resultat og konsekvens av lav forsikringssum.

Rundt 1500 boliger blir hvert år ødelagt i brann. 1000 av disse er eneboliger, mens de resterende er delte boliger som rekkehus, tomannsboliger og leiligheter.

23. oktober 2008
Mer om Forsikring

Slik ruster du deg mot høststorm

Rens sluket, sikre løse gjenstander og pakk ned trampolinen. Så slipper du å rammes av høststormene.

Nå kan du flytte fra flommen

En lovendring gjør at flomutsatte nå kan få erstatning for selve tomten, og dermed flytte vekk fra det flomutsatte området.

Derfor bør du sette av 15 minutter til å ta bilde av tingene dine

Har du god nok oversikt over tingene dine hvis det skulle oppstå en brann hjemme? – Det er nesten umulig å huske alt, sier forsikringsselskapet If og...

Nå kommer ekstremværet «Tor»

Ekstremværet «Tor» er på vei og vil ramme Sør-Norge fredag. Les mer om hvordan du forbereder deg på uværet.

Seks veier til billigere forsikring

En gjennomgang av forsikringene dine kan være en lønnsom investering, og trenger absolutt ikke være så tidkrevende som du kanskje frykter.

Har du god nok innboforsikring?

Dekkes du av innboforsikringen om du knuser iPaden i hagen, eller om sykkelen din blir ødelagt av naboungene? Her får du oversikt over hvilke vilkår...

Pass på stua under VM

Fotball-VM er i gang, og i stuer verden over benker fotballfans seg i sofaen med godt drikke og potetgull – og sterke følelser! Men, kaster du fjernkontrollen på TV-en dekkes det ikke av innboforsikringen, advarer forsikringsselskapet Codan. 

Sjekk om du har rett husforsikring!

Er du usikker på om forsikringsselskapet du har valgt gir deg nok sikkerhet og penger? Vi viser deg veien til å enkelt sammenligne husforsikringene...

Bør du forsikre hvitevarene?

Kjøp av hvitevarer utgjør et betydelig utlegg i hverdagsøkonomien. Bør du forsikre hvitevarene?

Bedre bolighandel med boligkjøperforsikring

Bolikjøperforsikring er noe en bør vurdere om en skal kjøpe bolig. Ved å tegne boligkjøperforsikring, som er rettshjelp til boligkjøper, sikrer kjøper sine rettigheter og får hjelp av proffe advokater ved en eventuell boligtvist.

Alarm gir forsikringsfordeler

Forsikringsselskapene honorerer bruk av husalarm.

Vet du hva du har i huset?

Har du forsikret boligen og innboet ditt riktig? Vet du hvilke tilbud som gjelder? Tar du dine forholdsregler? Det kan bli dyrt å ikke ha oversikt over...

Er leietager forsikret?

Pass på leietagerne når du leier ut hytta i ferien. Det er ikke sikkert forsikringen din dekker skader.

Forsikringsbransjen bekymret over flere vannskader

Huseiere vet for lite om vannskader. Holdningskampanjer har økt forbrukernes bevissthet rundt brannfare. Nå må tilsvarende arbeid gjøres i forhold til...

Forsikringer i byggeprosessen

Forsikringer er viktige og må tas på alvor allerede fra du begynner å bygge. Alle som skal bygge bolig eller hytte må ha byggeforsikring. Det gjelder...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no