Slik ruster du deg mot høststorm

Rens sluket, sikre løse gjenstander og pakk ned trampolinen. Så slipper du å rammes av høststormene.


Høsten er tid for høststormer, og vi har allerede opplevd voldsom vind på Østlandet og rekordnedbør på Vestlandet.

Vi håper hus og hage har tålt været til nå, men det er uansett lurt å ta forholdsregler mot storm og uvær, og gjøre det man kan for å unngå å bli rammet.

– Folk bør sikre eiendeler utendørs for å være føre var, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

– Når det blåser kraftig, kan gjenstander som flyr gjennom lufta gjøre stor skade på både personer og eiendom, understreker Clementz.

Selv om storm og ekstremvær er uforutsigbart og vanskelig å beskytte seg helt mot, så er det en rekke tiltak du kan gjøre for å være litt bedre forberedt.

8 skadeforebyggende råd fra If:

  1. Sørg for at takrenner, nedløp og rister er renset for løv, slik at vannet renner bort slik det skal.
  2. Har du sjekket og renset sluk innendørs? Skulle det trenge vann inn i huset, er det viktig at sluk er åpne og tar vannet unna.
  3. Ta en vurdering utendørs om det er for eksempel trær som kan ramme bygninger og biler hvis de faller over ende i stormkastene.
  4. Husk at campingvogner og boliger har så stor overflate at de nærmest kan virke som seil i vinden. Vurder å flytte dem i le.
  5. Har du anledning, se om taket er helt og vil tåle store nedbørsmengder: At det ikke mangler takstein og at annen takkledning er i orden. Etter uværet bør du sjekke taket på nytt.
  6. Utemøbler bør sikres eller tas inn. Trampoliner bør pakkes ned for sesongen. Stormkast og trampoliner uten sikring er en dårlig kombinasjon.
  7. Ligger båten din på vannet? Vurder å ta den opp på land og sikre den ordentlig.
  8. Hvis det lyner og tordner bør du trekke ut støpslene fra stikkontaktene særlig  på spenningsømfintlige apparater som PC, nettbrett/mobil, TV og router/bredbåndsmodem. If anbefaler alle å ettermontere overspenningsvern hvis boligen ikke allerede har det.

Takrenna bør være renset, så vannet kan renne bort der det skal. (Foto: Getty Images)

 

Tenk på tidligere erfaringer

Om du bor et sted som har erfart et skikkelig uvær tidligere, kan det være lurt å forhøre seg med mennesker som har blitt påvirket av dette.

Finn ut hva andre som har opplevd lignende har erfart, og hva de har gjort. På denne måte kan du gjøre deg selv litt mer forberedt.

Følg med på vei- og føremeldinger

Det er meldt storm og snø på fjellet også. Det kan bli glatt, dårlig sikt og stengte veier de neste dagene.

– Det er viktig at bilen er riktig skodd for føret, understreker Clementz.

– Følg godt med på værvarslene og vei- og føremeldingene fra Statens vegvesen. Vær forberedt på dårlig vær på eller nær fjellovergangene. Folk i lavlandet bør selvfølgelig også være spesielt oppmerksomme på været på denne tiden av året, sier han.