Forsikringsbransjen bekymret over flere vannskader

Huseiere vet for lite om vannskader. Holdningskampanjer har økt forbrukernes bevissthet rundt brannfare. Nå må tilsvarende arbeid gjøres i forhold til vann.

Vannskader koster samfunnet like mye som brannskader
Økningen i antall vannskader er alarmerende - og koster nesten like mye som brannskader.
- If er bekymret over at antall vannskader øker igjen, spesielt når økningen kommer på toppen av et allerede meget høyt nivå. Dette sier Jack Frostad, informasjonsdirektør i If Forsikring.

Hundre kroner pr kvadratmeter til vedlikehold
If gir alle kunder følgende tommelfingerregel: Alle huseiere bør hvert år sette av hundre kroner per kvadratmeter bolig til vedlikehold.

Vannskader like dyrt som brann
Forsikringsselskapenes skadetall for første halvår i år viser at tallet på vannledningsskader vil stige til 68 000 i 2006. Det gir erstatningsutbetalinger på 2.1 milliarder kroner.

Økningen er størst i privathus, mens erstatningsutbetalingene etter vannskader øker mest i næringsbygg. I følge Vannskadekontoret hos Sintef Byggforsk koster vannskader 3 milliarder kroner i året når egenandeler og skader som ikke gir erstatning legges til. Det betyr at utgiftene fra vannskader kan sammenlignes med de årlige brannkostnadene.

Felles innsats
Norske Rørleggerbedrifters Landsforening ser det alarmerende antall vannskader som en stor belastning for kundene. Dessuten truer utviklingen rørbransjens omdømme.

Verken forsikringsselskapene eller rørleggerbransjen ønsker å leve med så store utgifter. Derfor inviterer Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL) og If Forsikring til åpning av prosjektet ”Vann på avveier – en bransjeutfordring”.

Prosjektet skal gå over fem år, og innledes 9. oktober med en stor vannskadekonferanse på Ifs Sikkerhetssenter på Hobøl i Akershus. Der deltar, foruten et førtitalls fagfolk, blant andre Guri Størvold, statssekretær i Kommunal- og Regionaldepartementet. Staten sponser også vannskadeprosjektet med åtti millioner kroner gjennom Byggekostnadsprogrammet.

 

Forsikringsreduksjon
If Forsikring har tre hundre av NRLs medlemsbedrifter som kunder. Forsikringsselskapet vil belønne bedrifter som unngår vannskader med en tilpasset ansvarsforsikring. Dette vil både forbrukere, rørleggere og forsikringsselskap tjene på.

Vannskadestatistikk:
  • I følge samlet skadestatistikk fra forsikringsselskapene var antall registrerte vannskader i Norge i 1990 45.732, og samlet utbetaling for disse 481 millioner kroner.
  • I 1996 hadde antall registrerte skader økt til hele 80.550, og kostnaden for disse beløp seg til 1.084 millioner kroner.
  • I 2001 hadde antall skader sunket til ca 77.000, mens samlet kostnad var økt til 2.037 millioner kroner.
  • I 2005 var tallene henholdsvis ca 65.765 skadetilfeller, og samlet kostnad var 1.668 millioner kroner.
  • I tillegg til forsikringsutbetalingene kommer egenandeler, ikke erstatningsberettigede skader pluss skader på statlige bygg (staten er selvassurandør). Skadestatistikken omfatter heller ikke fuktskader , som anslås å ha et stort omfang. Vannskadekontoret ved Byggforsk anslår de reelle samlede årskostnadene til å være ca. 3 milliarder kroner. (Kilde: Årsberetning 2001)

23. oktober 2008
Mer om Forsikring

Slik ruster du deg mot høststorm

Rens sluket, sikre løse gjenstander og pakk ned trampolinen. Så slipper du å rammes av høststormene.

Nå kan du flytte fra flommen

En lovendring gjør at flomutsatte nå kan få erstatning for selve tomten, og dermed flytte vekk fra det flomutsatte området.

Derfor bør du sette av 15 minutter til å ta bilde av tingene dine

Har du god nok oversikt over tingene dine hvis det skulle oppstå en brann hjemme? – Det er nesten umulig å huske alt, sier forsikringsselskapet If og...

Nå kommer ekstremværet «Tor»

Ekstremværet «Tor» er på vei og vil ramme Sør-Norge fredag. Les mer om hvordan du forbereder deg på uværet.

Seks veier til billigere forsikring

En gjennomgang av forsikringene dine kan være en lønnsom investering, og trenger absolutt ikke være så tidkrevende som du kanskje frykter.

Har du god nok innboforsikring?

Dekkes du av innboforsikringen om du knuser iPaden i hagen, eller om sykkelen din blir ødelagt av naboungene? Her får du oversikt over hvilke vilkår...

Pass på stua under VM

Fotball-VM er i gang, og i stuer verden over benker fotballfans seg i sofaen med godt drikke og potetgull – og sterke følelser! Men, kaster du fjernkontrollen på TV-en dekkes det ikke av innboforsikringen, advarer forsikringsselskapet Codan. 

Sjekk om du har rett husforsikring!

Er du usikker på om forsikringsselskapet du har valgt gir deg nok sikkerhet og penger? Vi viser deg veien til å enkelt sammenligne husforsikringene...

Bør du forsikre hvitevarene?

Kjøp av hvitevarer utgjør et betydelig utlegg i hverdagsøkonomien. Bør du forsikre hvitevarene?

Bedre bolighandel med boligkjøperforsikring

Bolikjøperforsikring er noe en bør vurdere om en skal kjøpe bolig. Ved å tegne boligkjøperforsikring, som er rettshjelp til boligkjøper, sikrer kjøper sine rettigheter og får hjelp av proffe advokater ved en eventuell boligtvist.

Alarm gir forsikringsfordeler

Forsikringsselskapene honorerer bruk av husalarm.

Vet du hva du har i huset?

Har du forsikret boligen og innboet ditt riktig? Vet du hvilke tilbud som gjelder? Tar du dine forholdsregler? Det kan bli dyrt å ikke ha oversikt over...

Er leietager forsikret?

Pass på leietagerne når du leier ut hytta i ferien. Det er ikke sikkert forsikringen din dekker skader.

Vannskader koster mer enn før

Vannskader koster mer enn før.

Forsikringer i byggeprosessen

Forsikringer er viktige og må tas på alvor allerede fra du begynner å bygge. Alle som skal bygge bolig eller hytte må ha byggeforsikring. Det gjelder...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no