Bilde: Getty Images

Nå kommer ekstremværet «Tor»

Forsikring

Ekstremværet «Tor» er på vei og vil ramme Sør-Norge fredag. Les mer om hvordan du forbereder deg på uværet.

Meterologisk Institutt har sendt ut ekstremvarsel som gjelder gjelder for Oppland og Hedmark, Buskerud, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag.

Ekstremvær, som «Tor», er det ingen som har kontroll over. Men det finnes ting du kan gjøre for å prøve å unngå større skader på huset ditt.

Sikre løse gjenstander

Når kraftig vind i form av storm og orkan slår inn der du bor, lønner det seg å være forberedt.

– Det viktigste du kan gjøre er å binde fast eller sikre løse gjenstander, slik at de ikke flyr av gårde, sier takstsjef i Tryg Forsikring, Lars Angell. 

Selv om en gjenstad nødvendigvis ikke er så tung i seg selv, kan styrken på vinden gjøre at den kan skape ødeleggelser på huset om den ikke er sikret. 

Har du løse gjenstander stående ute, som hagemøbler, trampoline, snømåker eller lignende, lønner det seg å enten sikre dette fast. Eventuelt  kan du sette det inn mens uværet er på sitt verste, eller sette det i garasjen. 

Les også:

Varme i dusjen med avløpsvann

En ny innretning skal varme opp dusjvannet med gråvann.

Sjekk taket

Det er sjeldent man får vite i særlig god tid at et ekstremvær er på vei. I de fleste tilfeller er det rett rundt hjørnet, når det først blir meldt.

Man har heller ikke like god tid på seg for å sjekke at alt er i orden før det inntreffer, og mange opplever nok å spørre seg selv hvorfor man ikke har sjekket visse ting tidligere.

Taket er et godt eksempel på dette. Er ikke takkonstruksjonen god nok, vil det være store muligheter for at takstein kan løsne, om vinden er kraftig nok.

– Takskader er en av skadene det meldes mest om til oss, når slikt vær intreffer. Om vinden er kraftig nok, kan den rive med seg takstein og i verste fall kan større deler av taket falle av, informerer Angell. 

Ettersom dette ikke er noe du kjapt kan fikse før uværet kommer, bør du være flink til å sjekke taket ditt fra tid til annen, eller få noen til å se på det. På denne måten kan du føle deg mye sikrere når ekstremværet først kommer. 

Les også:

Velg rett komfyr

Det har skjedd mye på komfyrfronten de senere årene. I dag kan den rense seg selv, bake perfekt pizzabunn, og programmeres for å steke biffen akkurat...

Kontakt forsikringselskapet

Om uværet først slår til, og har ført til større skader på huset ditt, er det ikke altfor mye du får gjort.

Det viktigste er derimot å kontakte forsikringselskapet ditt, slik at du kan få erstattning på skadene som er forårsaket på boligen eller løsøre. 

Skader på boligen og løsøre blir normalt erstattet etter gjenanskaffelsesverdien, og erstatningsutbetalingene begynner som regel fortløpende etter hvert som selskapene får taksert de enkelte skadene. 

Tenk på tidligere erfaringer 

Om du bor et sted som har erfart et skikkelig uvær tidligere, kan det være lurt å forhøre seg med mennesker som har blitt påvirket av dette. 

Finn ut hva andre som har opplevd lignende har erfart, og hva de har gjort. På denne måte kan du gjøre deg selv litt mer forberedt.

Les også:

Fem feil i kjøleskapet

Er du en av dem som må kaste mye mat fra kjøleskapet? – Mange tenker ikke over at varm luft stiger og plasserer kjøttet øverst i kjøleskapet, sier...

– Det er viktig å være klar over at dette faktisk er noe som kan ramme hvem som helst. Forhør deg for eksempel med naboen, og ta til deg informasjon så du har en tanke om hva du kan forberede deg på, og hva du eventuelt kan gjøre for å unngå det, sier Angell. 

28. januar 2016
Mer om Forsikring

Slik ruster du deg mot høststorm

Forsikring Rens sluket, sikre løse gjenstander og pakk ned trampolinen. Så slipper du å rammes av høststormene.

Nå kan du flytte fra flommen

Forsikring En lovendring gjør at flomutsatte nå kan få erstatning for selve tomten, og dermed flytte vekk fra det flomutsatte området.

Derfor bør du sette av 15 minutter til å ta bilde av tingene dine

Forsikring Har du god nok oversikt over tingene dine hvis det skulle oppstå en brann hjemme? – Det er nesten umulig å huske alt, sier forsikringsselskapet If og...

Forsikringen dekker ikke alle fukt- og vannskader

Forsikring Vannskader er uforutsigbart, ubehagelig og kan være kostbart. Det er ikke alle lekkasjer som dekkes av forsikringen, men du kan redusere sjansen for kjedelige overraskelser. Her er bransjens beste råd. 

Seks veier til billigere forsikring

Forsikring En gjennomgang av forsikringene dine kan være en lønnsom investering, og trenger absolutt ikke være så tidkrevende som du kanskje frykter.

Har du god nok innboforsikring?

Forsikring Dekkes du av innboforsikringen om du knuser iPaden i hagen, eller om sykkelen din blir ødelagt av naboungene? Her får du oversikt over hvilke vilkår...

Pass på stua under VM

Forsikring Fotball-VM er i gang, og i stuer verden over benker fotballfans seg i sofaen med godt drikke og potetgull – og sterke følelser! Men, kaster du fjernkontrollen på TV-en dekkes det ikke av innboforsikringen, advarer forsikringsselskapet Codan. 

Sjekk om du har rett husforsikring!

Forsikring Er du usikker på om forsikringsselskapet du har valgt gir deg nok sikkerhet og penger? Vi viser deg veien til å enkelt sammenligne husforsikringene...

Bør du forsikre hvitevarene?

Forsikring Kjøp av hvitevarer utgjør et betydelig utlegg i hverdagsøkonomien. Bør du forsikre hvitevarene?

Bedre bolighandel med boligkjøperforsikring

Forsikring Bolikjøperforsikring er noe en bør vurdere om en skal kjøpe bolig. Ved å tegne boligkjøperforsikring, som er rettshjelp til boligkjøper, sikrer kjøper sine rettigheter og får hjelp av proffe advokater ved en eventuell boligtvist.

Alarm gir forsikringsfordeler

Forsikring Forsikringsselskapene honorerer bruk av husalarm.

Vet du hva du har i huset?

Forsikring Har du forsikret boligen og innboet ditt riktig? Vet du hvilke tilbud som gjelder? Tar du dine forholdsregler? Det kan bli dyrt å ikke ha oversikt over...

Er leietager forsikret?

Forsikring Pass på leietagerne når du leier ut hytta i ferien. Det er ikke sikkert forsikringen din dekker skader.

Forsikringsbransjen bekymret over flere vannskader

Forsikring Huseiere vet for lite om vannskader. Holdningskampanjer har økt forbrukernes bevissthet rundt brannfare. Nå må tilsvarende arbeid gjøres i forhold til...

Forsikringer i byggeprosessen

Forsikring Forsikringer er viktige og må tas på alvor allerede fra du begynner å bygge. Alle som skal bygge bolig eller hytte må ha byggeforsikring. Det gjelder...